Olisiko heistä demarien presidenttiehdokkaaksi? – Listasimme kuusi nimeä

SDP on oudossa tilanteessa: pitkäaikainen presidenttipuolue ei ole löytänyt sopivaa ehdokasta presidentinvaaleihin.

presidentinvaalit
 Miapetra Kumpula-Natri, Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen, Erkki Liikanen, Liisa Jaakonsaari ja Ilkka Kantola.
AOP / Yle Uutisgrafiikka

Eero Heinäluoma (sd.) ilmoitti tänään, ettei hän lähde ehdolle presidentinvaaleihin. Sosiaalidemokraatit ovat siis toistaiseksi vielä ilman ehdokasta.

Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) kertoi Heinäluoman ilmoituksen jälkeen, että puolue aikoo hyvin todennäköisesti asettaa oman ehdokkaan presidentinvaaleihin.

Olisiko joku heistä mahdollinen SDP:n presidenttiehdokas?

Maarit Feldt-Ranta

Maarit Feldt-Ranta
Maarit Feldt-Ranta.Petteri Paalasmaa / AOP

Maarit Feldt-Ranta on SDP:n kolmannen kauden kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja. Hän on eduskunnan tarkastusvaliokunnan jäsen. Feldt-Ranta on vankka pohjoismaisen yhteistyön kannattaja ja Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen.

Tuula Haatainen

Tuula Haatainen
Tuula HaatainenMauri Ratilainen / AOP

Tuula Haatainen valittiin kansanedustajaksi uudelleen vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Hän toimi kansanedustajana myös vuosina 1996-2007, opetusministerinä 2003-2005 sekä sosiaali- ja terveysministerinä 2005-2007. Hän on jäsenenä puhemiesneuvostossa ja kansainvälisten asiain foorumissa. Hän toimii myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana.

Haatainen pyrki SDP:n presidenttiehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaaleihin. Hän oli myös SDP:n ehdokas Helsingin pormestariksi.

Liisa Jaakonsaari

Liisa Jaakonsaari.
Liisa Jaakonsaari.Petteri Paalasmaa / AOP

Liisa Jaakonsaari on ollut Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 2009. Ennen mep-kauttaan hän toimi kansanedustajana 30 vuotta. Jaakonsaari kertoi maaliskuussa Facebookissa, että häntä on pyydetty SDP:n ehdokkaaksi vuoden 2018 presidentinvaaleihin.

Jaakonsaari ei ottanut kantaa Facebook-kirjoituksessaan siihen, lähteekö hän ehdolle. Sen sijaan hän vitsaili saamallaan perustelulla.

– Paras perustelu oli, että kun olen mennyt läpi niin monissa eduskunta-, kunnallis- ja eurovaaleissa, olisi jo aika saada valitsematta jäämisen kokemus. Se on kuulemma ihmisenä kasvamisen kannalta tärkeä kokemus, kirjoitti Jaakonsaari.

Ilkka Kantola

Ilkka Kantola.
Ilkka Kantola.Mauri Ratilainen / AOP

Ilkka Kantola on kolmannen kauden kansanedustaja. Hän on jäsenenä perustuslakivaliokunnassa ja sivistysvaliokunnassa. Kantolaa esitettiin SDP:n presidenttiehdokkaaksi vuonna 2012.

Miapetra Kumpula-Natri

Miapetra Kumpula-Natri.
Miapetra Kumpula-Natri.Petteri Paalasmaa / AOP

Miapetra Kumpula-Natri aloitti europarlamentaarikkona vuonna 2014. Hän toimi kansanedustajana vuosina 2003–2014. Eduskunnassa Kumpula-Natri oli suuren valiokunnan jäsen sekä toimi valiokunnan puheenjohtajana vuosina 2011–2014. Hän on toiminut myös talousvaliokunnan ja tulevaisuusvaliokunnan jäsenenä.

Kumpula-Natri ilmoitti jutun julkaisun jälkeen Facebookissa, että hän ei ole käytettävissä presidenttiehdokkuuteen.

Erkki Liikanen

Erkki Liikanen.
Erkki Liikanen.Jarno Kuusinen / AOP

Erkki Liikanen on Suomen Pankin pääjohtaja. Hän on toiminut myös kansanedustajana, suurlähettiläänä sekä valtiovarainministerinä. Hän on myös ollut Euroopan komission jäsen.

Juttua muokattu kello 16.48: Lisätty Kumpula-Natrin ilmoitus siitä, että hän ei ole käytettävissä presidenttiehdokkuuteen.