Neljänkympin kriisi vei TV-johtajan politiikkaan – "Osaan myydä Lahtea siinä missä televisio-ohjelmiakin"

Milla Bruneau ryhtyi harrastamaan politiikkaa neljänkympin kriisin seurauksena ja nousi neljässä vuodessa johtopallille, ensimmäisenä naisena Lahdessa koskaan.

politiikka
Milla Bruneau
Meeri Niinistö / Yle

– Mä oon semmonen ihminen, että istun alas, ja laitan kissan pöydälle. Sitten puhutaan ja katsotaan, että onko kaikki hyvin. Lopuksi tehdään päätös.

Näin Milla Bruneau (kok.) kuvaa, miten hänen perheensä ratkaisi työmatkaongelmat, kun he reilut 15 vuotta sitten muuttivat takaisin Bruneaun kotikaupunkiin Lahteen.

Oikeastaan tämä taktiikka tuntuu kuvaavan tapaa, jolla Bruneau ratkaisee kaikki arjen pienet ja suuret päätökset.

– Olen aika asiakeskeinen ihminen. Mieluummin tiukempi kuin löysempi, kurinpidossa esimerkiksi. Ihmiset kaipaavat vahvaa näkemystä ja johtamista.

Bruneau valitaan Lahden valtuuston puheenjohtaksi maanantaina. Samalla hän on ensimmäinen naispuolinen valtuuston johtaja koko Lahden historiassa.

– Kyllä siitä varmasti tulee minun näköiseni valtuustokausi.

"Lahdessa varsinkin on edelleen varsin patriarkaalinen meininki"

Aluksi Bruneau ei edes itse tajunnut, kuinka historiallisesta valinnasta on kyse. Hänen mielestään siinä ei ole mitään ihmeellistä, että valtuustoa johtaa nainen. Hän miettii syitä hetken.

– Lahdessa ei ole ollut politiikassa sellaista kulttuuria, että naiset ovat johtopaikoilla. Haluaisin, että johtopaikoilla on ihmisiä, ei miehiä tai naisia. Ehkä on jo aikakin.

Hän kertoo, ettei ole koskaan joutunut työnsä puolesta määrittelemään itseään tai osaamistaan varsinaisesti "naisena". Työssään tv-tuotantoyhtiön johtajana sukupuolella ei ole koskaan ollut hänelle merkitystä.

– Huomasin, että politiikassa on pula naisista, joita voi pistää vaativiin paikkoihin. Naisia ei ole ollut määrällisesti tarpeeksi, koska jotkut eivät halua naisia äänestää. Lahdessa varsinkin on edelleen varsin patriarkaalinen meininki.

– Surullista on, jos naisena kokee, että joutuu todistelemaan osaamistaan. En koe itse näin.

Valintansa puheenjohtajan pallilla hän ottaa nöyrästi, mutta ylpeänä vastaan. Hän ei kuitenkaan aio olla _nais_johtaja.

– En suostu ottamaan paineita siitä, että pitäisi nyt erityisesti naisena johtaa tätä kaupunkia tai että se näkyisi toiminnassa, että olen naispuheenjohtaja. Otan paineita siitä, että hoidan tehtävän hyvin.

Esikuva lama-ajoilta

Bruneau nousi valtuustoon ensimmäistä kertaa vaaleissa 2012. Kokoomuksen valtuustoryhmä koki Bruneaun hyväksi johtajaksi ja saappaat kasvoivat nopealla tahdilla. Paikka puheenjohtajana on luottamuksen osoitus, ja siitä politiikassa on kyse, sanoo Bruneau.

– Olen pysynyt vauhdissa mukana ja oppinut 4,5 vuodessa, miten päätöksenteko etenee ja mikä merkitys on sidosryhmillä ja kommunikoinnilla kenenkin kanssa.

Bruneau on syntyperäisiä lahtelaisia, yrittäjien perheestä. Hän muistaa 1990-luvun laman, ja kuinka se sai lopulta nuoren opiskelijan kiinnostumaan maailmanmenosta, politiikasta. Bruneaun esikuva on niiltä samoilta ajoilta – pelätty, kenties vihattukin valtiovarainministeri.

– Iiro Viinanen. Se 90-luvun laman Iiro Viinanen.

– Onnekseni opiskelin juuri tuolloin, joten en aktiivisesti vielä etsinyt työpaikkaa, mutta Viinasen toimet taloudenhoidossa ovat jääneet päällimmäisiksi talouspoliittisiksi muistoiksi tuolta aikuistumisen ajanjaksolta ja koen, että Viinasen paljon arvosteluakin saaneet toimet olivat välttämättömiä silloisesta lamasta selviytyäksemme.

– Silloin oli sen ikäinen, että ryhtyi ajattelemaan tulevaisuuttaan. Se lama iski kovasti ja muistan kuinka kovilla vanhempani olivat. Muistan hänet, ja hän on esikuvani.

Politiikka on Bruneaulle harrastus. Politiikka haastaa oppimaan lisää ja kehittymään johtajana ja ihmisenä. Liian isoihin saappaisiin tuotantoyhtiön johtaja ei usko hyppäävänsä.

– Neljänkympin kriisissä totesin, että olen tehnyt vain televisio-ohjelmia. Tuli olo, että on tehtävä muutakin. Että ehkä sitä pystyisi vaikuttamaan, millaisessa kaupungissa sitä asutaan. Kukaan ei pyytänyt, vaan itse soitin, että miten sinne pääsee mukaan.

"Koulut ja päiväkoulut eivät yksinään riitä"

Nuorempana Bruneau harrasti liikuntaa ja kilpaili arvokisoja myöten. Sillä on hänen sanojensa mukaan ollut suuri vaikutus siihen, miten päämäärätietoisesti hän edelleen asioihin suhtautuu.

Lahden valtuustosalissa ei ole kuitenkaan tarkoitus otella, vaikka viimeisin valtuustokausi meni puolueiden nokat vastakkain. Paikallispolitiikka vaatii sillanrakennusta, sanoo Bruenau.

– Jos olemme riidoissa koko ajan, ei se varsinaisesti vie kaupunkia eteenpäin.

Neljänkympin kriisissä totesin, että olen tehnyt vain televisio-ohjelmia. Tuli olo, että on tehtävä muutakin.

Milla Bruneau

Kaupungin täytyykin lisätä vetovoimaa tulevaisuudessa, sanoo 5. kesäkuuta valtuuston puheenjohtajaksi valittava Bruneau. Koulut ja päiväkodit yksin eivät hänen mukaansa riitä.

– Täytyy olla hyvinvoivia yrityksiä, jotka työllistävät ihmisiä. On saatava kaupunkiin maksukykyistä porukkaa.

Bruneaun mielestä Lahti on perinteinen tehdaskaupunki, josta löytyy nyt myös "keveyttä". Työkseen tv-ohjelmia myyvä Bruneau uskoo, ettei Lahden markkinoiminen ole hänelle tehtävä eikä mikään.

– Se on mulle helppoa. Osaan myydä Lahtea siinä missä televisio-ohjelmiakin.

_Korjattu 6.6.2017 klo 9:22 patrioottinen patriarkaaliseksi. _