Turkki ei päästä Saksaa vierailulle Incirlikiin – Saksa ilmoitti vetävänsä sotilaansa tukikohdasta

Incirlikin lentotukikohdassa on noin 250 saksalaissotilasta, jotka lentävät muun muassa tiedustelulentoja Syyrian yllä.

Turkki
Saksalaisia Tornado-tietdustelukoneita Incirlikin lentotukikohdassa Turkissa
Laivueen komentaja tervehtii kahta lennolle lähtevää saksalaista Tornado-tiedustelukonetta Incirlikin lentotukikohdassa Turkissa.Harald Tittel / EPA

Turkki pitää kiinni siitä, että saksalaiset liittopäiväedustajat eivät voi vierailla Incirlikin lentotukikohdassa, jonne on sijoitettu noin 250 saksalaissotilasta. Ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa Saksan ulkoministerin Sigmar Gabrielin Turkin-vierailun yhteydessä.

Gabriel puolestaan ilmoitti, että koska vierailuoikeus on evätty, Saksalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa joukkojensa siirtäminen pois Incirlikistä.

– Turkki on tehnyt selväksi, että sisäpoliittisista syistä se ei voi hyväksyä kaikkia liittopäiväedustajien vierailuja, Gabriel sanoi ministerien tapaamisen jälkeen.

Ei aikataulua sotilaiden vetämiselle

Gabrielin mukaan liittopäiväedustajien on voitava vierailla saksalaissotilaiden luona, koska liittopäivät hyväksyy kaikki Saksan sotilasoperaatiot.

– Turkin täytyy ymmärtää, että tässä tilanteessa meidän on sisäpoliittisista syistä siirrettävä saksalaissotilaat pois Incirlikistä, hän sanoi.

Aikataulua tai konkreettista suunnitelmaa sotilaiden siirtämiselle ei kuitenkaan vielä ole, saksalaislehti Die Welt (siirryt toiseen palveluun) kertoo Gabrielin sanoneen.

Saksa uhkasi Turkkia sotilaidensa pois siirtämisellä jo toukokuussa. Turkkiin sijoitetut saksalaissotilaat ovat osallistuneet Isisin vastaiseen liittoumaan muun muassa lentämällä tiedustelulentoja Syyrian yllä.

Turkki on perustellut vierailun estämistä sillä, että Saksa olisi myöntänyt turvapaikkoja turkkilaisille, jotka ovat osallistuneet heinäkuun 2016 vallankaappausyritykseen. Çavuşoğlu kehotti maanantaina Saksaa karkottamaan vallankaappausyritykseen sekaantuneet henkilöt.

Samassa tiedotustilaisuudessa Çavuşoğlu sanoi, että eurooppalaiset tiedustelupalvelut olisivat alkaneet käyttää toimittajia agentteinaan.

Lähteet: Reuters, AFP

*Lue myös: *

Saksa antaa Turkille kaksi viikkoa aikaa muuttaa linjaansa