1. yle.fi
  2. Uutiset

Palvelunestohyökkäys Kelaan vaikutti vain pieneen osaan apteekkeja – hyökkääjä yhä mysteeri

Kela tekee hyökkäyksistä aina rikosilmoituksen.

Palvelunestohyökkäys
Tietokoneen näppäimistö.
Yle

Viikonloppuna tehdyn palvelunestohyökkäyksen selvittely on jatkunut maanantaina Kansaneläkelaitoksella. Kelassa ei vielä ole tarkemmin tietoa siitä, ketkä tai mitkä tahot ovat hyökkäyksen takana, kertoo Kanta-palvelujen yksikön johtaja Marina Lindgren Ylelle.

– Selvittely on jatkunut viikonlopun ja jatkuu edelleen. Teemme yhteistyötä operaattorin, viestintäviraston, poliisin ja yhteistyökumppaneiden kanssa, Lindgren kertoo.

Lindgrenin mukaan Kela tekee hyökkäyksistä aina rikosilmoituksen.

– Olemme olleet asiakkaisiin yhteydessä jo viikonloppuna. Tiedämme, että vaikutuksia osaan apteekkiasiakkaista on ollut.

Kelalla on tiedossa, että osassa apteekkeja lääkkeitä ei ole sähköisellä reseptillä saanut perjantai-iltana noin kaksi ja puoli tuntia ja lauantaina aamupäivällä noin neljä tuntia kestäneiden häiriöiden aikana. Näiden apteekkien määrää Kela ei lähde vielä arvioimaan.

Palvelunestohyökkäys on voinut vaikuttaa sellaisiin apteekkeihin, jotka ovat valinneet julkisen internetliittymän yhteydekseen reseptikeskukseen. Näitä internetliittymiä on käytössä lähinnä pienissä, syrjäisempien alueiden apteekeissa.

Apteekkeihin on mahdollista saada myös kiinteä yhteys Kelaan, ja näihin apteekkeihin palvelunestohyökkäys ei ole voinut vaikuttaa. Kiinteää yritysverkkoa käyttää valtaosa apteekeista.

Hyökkäysten torjuminen vaikeaa

Lindgren kertoo, että Kelalla on käytössään paljon torjuntakeinoja tällaisia hyökkäyksiä vastaan ja niitä kehitetään jatkuvasti yhteistyössä eri viranomaisten kanssa.

– Kaikki ennakoivat toimenpiteet pyritään tekemään. Pahoittelemme asiakkaillemme tilanteesta aiheutunutta haittaa. Nämä hyökkäykset ovat rikollista toimintaa, Lindgren sanoo.

Palvelunestohyökkäyksellä aiheutetaan haittaa palvelun käytölle aiheuttamalla sivustolle suurta kuormitusta. Palvelun sisältämät tiedot eivät ole olleet vaarassa.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarikivi kommentoi Ylelle lauantaina, että hyökkäyksiltä suojautuminen on vaikeaa, sillä hyökkäysvoimat ja käytettävissä olevat menetelmät ovat isoja ja kehittyneitä.

Lue seuraavaksi