Punkkeja tullaan poistattamaan päivystykseen jopa yöaikaan

Punkinpoisto voi uusavuttomalle tuntua hankalalta. Sairaalasta kuitenkin kehotetaan ottamaan punkkipihdit käyttöön, jotta päivystys ei kuormittuisi punkkien poistamisella.

punkit
Punkki.
Punkin saa hyvin pois ihosta ruuvaamalla tai kiertämällä sitä pihdeillä.Markku Ulander / Lehtikuva

Punkit ovat tähän asti heränneet joka kesä, niin tänäkin vuonna. Punkit ovat levinneet yhä pohjoisemmaksi ja niiden leviämistä on hankala estää. Länsipohjan alueella punkit ovat monin paikoin arkipäivää. Perämeren rannalla Simossa on tänä keväänä annettu ensimmäistä kertaa kansallisessa rokotusohjelmassa maksuttomia punkkirokotteita paikkakuntalaisille ja mökkiläisille.

Punkkikausi näyttäytyy myös eräänlaisena uusavuttomuutena päivystyksessä. Länsi-Pohjan akuuttiklinikan ylilääkäri Tapio Åman kehottaa ihmisiä hankkimaan punkkipihdit.

–Tietynlaista uusavuttomuutta on havaittu ja jopa keskellä yötä tullaan poistattamaan punkkeja päivystykseen. Semmoinen mututuntuma on, että helpommin tullaan päivystykseen, Åman sanoo.

Åman sanoo, että suukopua ja pahaa mieltä aiheuttaa myös se, jos asiakas vaatii heti punkinpuremaksi tultuaan antibiootteja. Åmanin mukaan perusteita sille ei ole.

– Puremapaikkaa tulee seurata ja jos ihoon tulee punoittava ihottuma, joka laajenee yli viiteen senttiin, tulee mennä terveyskeskukseen, Åman sanoo.

Meillä on paljon muitakin potilaita, jotka kipeämmin tarvitsevat päivystyshoitoa.

Tapio Åman

Punkinpuremasta tulee usein pieni punoitus, joka ei kuitenkaan välttämättä ole borreliaa. Joskus laajempi punoitus voi tulla kuukaudenkin pureman jälkeen ja sitä voi olla vaikea yhdistää borreliaan. Åman suosittelee silloin käyntiä lääkärissä.

Ylilääkäri selvittää, että vakavammassa punkin pureman aiheuttamassa sairaudessa, aivokuumeessa, oireet ovat voimakkaat ja ihminen tulee niiden vuoksi hoitoon.

Punkki imee verta iholla.
Antti Heikinmatti / Yle

"Punkki kuuluu luontoon"

Länsi-Pohjan akuuttiklinikalle punkkeja tullaan poistattamaan lähes päivittäin ja varsinkin viikonloppuisin sairaalassa tehdään paljon punkinpoistoja.

– Meillä on paljon muitakin potilaita, jotka kipeämmin tarvitsevat päivystyshoitoa, kun että poistetaan iholta hyönteisiä. Asiakas voi joutua odottamaan useita tunteja ja sitten jos toivotaan vielä, että saa antibioottikuurin niin siitä voi tulla suukopua ja pettymystä, Åman sanoo.

Punkkien tartuttama borrelia on bakteeritauti, johon ei ole rokotetta. Aivokuumeen aiheuttaa virus, johon on rokote. Åman on tyytyväinen siihen, että Simossa maksuttomia rokotteita on annettu ja kehottaa ottamaan rokotteen.

– Varsinkin jos ulkoilee paljon Karsikossa tai Hepolan perällä, niin kannattaa ottaa.

Borreliatartunnan saa Suomessa vuosittain noin 2000 ihmistä. Länsipohjan alueella tartuntoja on arviolta muutamia kymmeniä vuosittain.

– Ei se mikään kansantauti meidän seudulla ole. Punkki kuuluu luontoon ja sen kanssa on elettävä, ei me sille mitään voida.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin akuuttiklinikan puhelinneuvonnasta numerosta 040 149 1340 saa apua punkkien pureman hoitamiseen ja punkkien irrottamiseen. Parhaana keinona Åman pitää punkkipihtejä.

– Ruuvaamalla tai kiertämällä pihdeillä irrotus onnistuu erinomaisen hyvin. Sen jälkeen kun punkki irrotetaan ihosta, ei se jatka elämää. Tavallinen roskis riittää hävittämiseen, ei se enää kömmi mihinkään.