Venäjän ulkoministeriö jatkaa Ylen toimittajan arvostelua Facebookissa – "Venäjäksi sitä kutsutaan jänistämiseksi"

Ulkoministeriön virallinen edustaja Marija Zaharova syyttää Facebook-päivityksessään Ylen toimittajaa pelkuruudesta, kun tämä ei lähtenyt Ramzan Kadyrovin järjestämälle Tšetšenia-vierailulle.

Venäjä
Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova
Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija ZaharovaMaxim Shipenkov / EPA

Venäjän ulkoministeriön virallinen edustaja Marija Zaharova on jatkanut Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) viimeviikkoisen sananvaihdon käsittelyä.

Zaharova syyttää nyt Ylen toimittajaa pelkuruudesta, kun tämä ei lähde pohjoiskaukasialaiseen Tšetšeniaan tasavallan johtajan Ramzan Kadyrovin organisoimalle juttumatkalle.

– En tiedä, miten tämä luokiteltaisiin Suomessa, mutta venäjäksi sitä kutsutaan "jänistämiseksi", Zaharova kirjoittaa Facebookissa.

Taustalla on sananvaihto ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa viime viikolla.

Zaharova tulistui, kun Ylen toimittaja Erkka Mikkonen nosti esiin homojen kohtelun Tšetšeniassa.

Sanomalehti Novaja Gazeta on kirjoittanut (siirryt toiseen palveluun) laajoista homoihin kohdistuvista vainoista Tšetšeniassa, ja Yle on myös tavannut tasavallasta paenneita homomiehiä, jotka kertovat kidutuksista ja mielivallasta.

Tietoja ovat kommentoineet myös Saksan ja Ranskan johtajat.

Zaharova sen sijaan sanoi, ettei asia kuulu ulkoministeriölle, ja pyysi kameraan katsoen Tšetšenian johtajaa Ramzan Kadyrovia järjestämään Mikkoselle juttumatkan paikan päälle.

Yle ei pitänyt journalistisesti perusteltuna

Yle Uutiset ei pitänyt matkalle osallistumista journalistisesti perusteltuna.

– Juttumatkojen lisäarvo on muun muassa siinä, että toimittaja pääsee tapaamaan aiheen kannalta olennaisia ihmisiä monipuolisesti ja vapaasti. Tätä lisäarvoa on hankala saavuttaa matkoilla, joissa viranomaiset ovat mukana laatimassa ohjelmaa, Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Elina Ravantti totesi.

Huolena oli lisäksi, että juttumatka voisi vaarantaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien paikallisten ihmisten turvallisuuden.

Zaharova arvostelee länsijournalismia

Zaharova selitti melko pitkässä Facebook-päivityksessään Mikkoselle tiedotustilaisuudessa esittämäänsä kysymystä: "Ettehän pelkää?"

– Ja hän vastasi kysymykseen kysymyksellä 'Pitäisikö?' tarkoittaen turvallisuutta. Vaikka minulla oli mielessä ihan muu: Eihän hän pelkää irrottautua virtuaalimaailmastaan työskennelläkseen "kentällä"? Kaikkien kauheintahan on tunnustaa itselleen, jos on journalisti, oman ajattelunsa yksipuolisuus, puolueellisuus, tietoinen valheellisten tietojen antaminen, Zaharova kirjoittaa.

Maria Zaharova.
Ylen toimittaja Erkka Mikkonen kysyi ulkoministeriön tiedottajalta Maria Zaharovalta Tšetšenian homojen tilanteesta. Tiedottaja vetosi Tšetšenian johtajaa kutsumaan Mikkosen paikan päälle.

Zaharova kirjoittaa Facebookissa, että Mikkosta kielsi matkustamasta Tšetšeniaan toimitus ja "kuka toimitusta kielsi, jää salaisuudeksi".

– Sanalla sanoen länsimaisten journalistien Pokémon-jahti jatkuu. Mutta olen varma, että joskus vielä heitä alkaa inhottaa esittää se journalismina ja he palaavat todelliseen tasapuoliseen työhön, Zaharova päättää Facebook-päivityksensä.

– Olen pettynyt, että Zaharova ei voi puhua Tšetšenian tilanteesta vaan sen sijaan pilkkaa minua ja Yleä, Erkka Mikkonen kommentoi Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Erkka Mikkonen: Ylen kysymys homojen tilanteesta hermostutti Venäjän ulkoministeriön: "Lähdettekö Tšetšeniaan vai pelkäättekö?"

Erkka Mikkonen: Yle tapasi Tšetšenian vainoja paenneita homomiehiä – "Korviin kiinnitettiin johdot ja ystävääni kidutettiin sähköiskuin"

Kerstin Kronvall: Venäjä ei ole koskaan väärässä – Marija Zaharovan tehtävänä on kertoa miksi