Schjerfbeck maalasi isästään kolme muotokuvaa – yksi niistä huutokaupataan tänään Lontoossa

Isäni-nimisen teoksen hinta-arvio on pari-, kolmesataatuhatta euroa. Helene Schjerfbeck maalasi muotokuvan vuonna 1943.

Helene Schjerfbeck
Helene Schjerfbeck: Isäni
Helene Schjerfbeck: Isäni (1943)Sotheby's

Taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama muotokuva Isäni huutokaupataan tänään Lontoossa. Myyntihinnaksi Sothebyn huutokauppakamari arvioi 200 000–300 000 puntaa eli noin 230 000– 350 000 euroa.

Ateneumin museojohtaja Susanne Petterssonin mukaan Schjerfbeckin teokset ovat juuri nyt kovassa huudossa.

– Meidänkin näkökulmastamme on äärimmäisen hienoa, kun suomalaistaiteilijoiden teokset leviävät ympäri maailmaa. Tämä ei ole tänä vuonna ainoa huutokauppa, jossa myydään Schjerfbeckiä, vaan lisää on tulossa, Pettersson kertoo.

Schjerfbeck on ollut näyttävästi esillä viime vuosina eri puolilla maailmaa – muun muassa Saksassa ja Japanissa vuosina 2014 ja -15. Parhaillaan Schjerfbeckiä katsellaan New Yorkissa Ateneumin tuottamassa näyttelyssä Independent Visions.

– Myös lainapyyntöihin perustuen kysyntä on kovaa, Pettersson vakuuttaa.

Hyvässä vauhdissa on lisäksi kansainvälinen Schjerfbeck-tutkimus.

– Isompi joukko tutkijoita on paneutunut hänen tuotantoonsa eri näkökulmista. Se on aina hyvä signaali.

Onko suomalaistaiteilijan arvostus kiinni yksittäisistä huutokaupoista? Entä jos Isäni-muotokuvalle ei tänään löydy ostajaa?

– Sitten se menee seuraavalla kerralla kaupaksi. Se on ihan normaalia, että huutokaupoissa hyviäkin teoksia jää myymättä. Kysymys on kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta. Ei tarvita kuin yksi ostaja, Pettersson toteaa.

Vastaava teos Didrichsenin museon kokoelmissa

Schjerfbeck maalasi Olga-äidistään useita muotokuvia, mutta isästä maalauksia on vain kolme. Schjerfbeckiä taidealalle kannustanut Svante Schjerfbeck kuoli tuberkuloosiin vuonna 1876, kun tytär oli 13-vuotias. Perhe jäi taloudelliseen ahdinkoon. Schjerfbeckin taideopinnot olisivat saattaneet jäädä kesken, ellei perhetuttu olisi tarjonnut apuaan.

Muotokuvat isästään taiteilija maalasi vuosikymmeniä myöhemmin. Teos vuodelta 1928 on yksityiskokoelmassa. Seuraavat kaksi valmistuivat vuonna 1943 ja ovat keskenään lähes samanlaisia.

Toinen niistä kuuluu Didrichsenin taidemuseon kokoelmiin. Siinä isän käsi on hieman enemmän esillä kuin huutokaupattavana olevassa kolmannessa versiossa, joka on Sothebyn mukaan ikätoveriaan tarkemmin maalattu. Schjerfbeck maalasi muotokuvat käyttäen apunaan hänen isästään otettua valokuvaa, dagerrotyyppiä, 1860-luvulta.

Suomeen Schjerfbeckiä ovat viime vuosina huutaneet ainakin Serlachius-museot ja Reitzin säätiö. Göstä Serlachiuksen taidesäätiö hankki viime vuonna teoksen Punainen pää II noin 1,3 miljoonalla eurolla. Reitzin säätiön hankkima Sitruunoita visakoivukulhossa irtosi vuonna 2015 noin 600 000 eurolla.