1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qatar

Öljymaiden kiista jatkuu – Saudi-Arabia sulkee uutiskanava Al Jazeeran toimiston ja Qatarissa hamstrattiin ruokaa

Joukko arabimaita ilmoitti aiemmin maanantaina katkaisevansa diplomaattisuhteet Qatarin kanssa.

Qatarin johtaja Tamim bin Hamad Al Thani osallistui vuonna 2014 Persianlahden maiden kokoukseen Dohan kaupungissa. Kuva: Ali Haider / EPA

Arabimaiden joukko on jatkanut toimiaan Qataria vastaan. Saudi-Arabia ilmoitti maanantai-iltana sulkevansa qatarilaisen uutiskanavan Al Jazeeran toimiston.

Saudi-Arabia syytti arabimaailmassa vaikutusvaltaista kanavaa tuesta terroristiryhmille sekä Jemenin kapinallisille. Saudi-Arabia taistelee Jemenissä huthikapinallisia vastaan.

Arabiemiraatit ja Saudi-Arabia keskeyttävät myös sokerin viemisen Qatariin. Päätös tulee markkinoille erityisen haastavaan aikaan, sillä Lähi-idässä vietetään parhaillaan paastokuukausi ramadania. Iltaisin herkuttelu kuuluu monen perheen ramadanin viettoon.

Taloudelliset vaikutukset Qatariin voivat olla merkittävät. Saudi-Arabia on ainoa maa, jolla on Qatarin kanssa maarajaa. Suurin osa Qatariin tuontiruuasta tulee juuri Saudi-Arabiasta.

Qatarilaisen uutistoimisto Doha Newsin mukaan (siirryt toiseen palveluun)osa qatarilaisista on alkanut hamstrata jo ruokaa ja muita tarvikkeita kiistan vuoksi. Qatarissa asuu paljon egyptiläisiä vierastyöläisiä, jotka olivat maanantaina huolissaan asemastaan.

Seitsemän maata katkaisi diplomaattisuhteet

Saudi-Arabia, Egypti, Arabiemiraatit ja Bahrain ilmoittivat maanantaina katkaisevansa yhdessä diplomaattisuhteet Qatariin. Myöhemmin mukaan liittyivät Jemen, Libyan itäosissa toimiva hallitus sekä Malediivit.

Kiistassa mukana olevat maat syyttävät Qataria islamististen ääriliikkeiden, kuten Muslimiveljeskunnan ja radikaalimpien ryhmien tukemisesta. Qatar on sanoo syytöksiä valheiksi.

Toinen syy riitaan ovat Qatarin suhteet shiialaiseen Iraniin. Muut pitävät suhteita liian likeisinä. Päivän tapahtumien taustalla ovat pitkään jatkunut kiista erityisesti Saudi-Arabian ja Qatarin välillä. Saudi-Arabian uskotaan yrittävän painostaa Qatarin omalle linjalleen.

Pitkä lista toimia

Saudi-Arabia, Bahrain ja Arabiemiraatit kertoivat jo aiemmin maanantaina katkaisevansa liikkenneyhteydet Qatarin kanssa. Kolmikko on antanut qatarilaisille kaksi viikkoa aikaa poistua maasta.

Kiista sotkee Lähi-idän lentoliikennettä. Saudi-Arabia, Bahrain ja Egypti eivät anna qatarilaisten koneiden enää laskeutua kentilleen tai kulkea omassa ilmatilassaan.

Useat kiistaan osallisten maiden lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet peruvansa lentoja Qatarin pääkaupunkiin Dohaan.

Arabimaiden päätös sai kehuja Israelista

Arabimaiden kiistaa on kommentoitu myös kansainvälisesti. Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman kehui arabimaiden toimia. Hänen mukaansa tilanne voi avata vielä yhteistyömahdollisuuksia arabimaiden ja Israelin välille terrorisminvastaisissa toimissa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Iran kehottivat arabimaita sopimaan kiistansa keskustelemalla.

Yhdysvaltain ensimmäiset kommentit ovat olleet varovaisia. Ulkoministeriön edustaja korosti uutistoimisto Reutersille, että yhteistyö kaikkien Persianlahden maiden kanssa on Yhdysvalloille tärkeää.

Yhdysvaltain armeijalla on Qatarissa sotilastukikohta. Armeija sanoi maanantai-iltana, ettei kiista ole vaikuttanut tukikohdan toimintaan.

Lähteet: Reuters, AP , AFP ja Yle Uutiset