1. yle.fi
  2. Uutiset

Postin säästöt näkyvät täälläkin: kaikki eivät saa joulupukilta vastauskirjettä

Joulupukki muisti tänä vuonna kirjeellään yli 10 000 ihmistä, kun muutama vuosi sitten kirjeitä lähetettiin 40 000. Pukin pääpostissa toivotaan, että kirjepalvelulle löytyisi ulkopuolinen rahoittaja.

joulupukki
Postitonttu Auli Sihvo selailee kirjeitä Joulupukin pääpostissa maaliskuussa 2017. Taustalla joulukuusi, himmeli ja lahjapaketteja.
Auli Sihvo on työskennellyt Joulupukin pääpostin postitonttuna lähes parinkymmenen vuoden ajan. Sihvo lukee pukille lähetettyjä kirjeitä lähes päivittäin. Joukossa on niin lahjalistoja kuin avunpyyntöjä. Kuva on vuodelta 2017.Anna Nevalainen / Yle

RovaniemiJoulupukin pääpostissa on saatu päätökseen jokakeväinen urakka. Postitontut ja heidän apurinsa ovat lukeneet pukille tulleet kirjeet, tallentaneet lähettäjien osoitteet ja postittaneet pukin vastauskirjeen yli 10 000 kirjoittajalle.

Vastauskirjeet lähetettiin huhti-toukokuun vaihteessa. Pukin postista kerrotaan, että yli puolet kirjeistä lähti Euroopan maihin. Noin viidennes postitettiin Suomeen, ja loput Euroopan ulkopuolisiin maihin.

Joulupukki kertoo kirjeessään muun muassa Suomen satavuotisjuhlista. Mukaan on ujutettu myös matkailumarkkinointia: kirjeessä mainitaan Napapiirin puhtaasta ja kauniista luonnosta sekä Rovaniemen erilaisista harrastusmahdollisuuksista.

– Kotikaupunkini Rovaniemi sijaitsee kahden joen yhtymäkohdassa ja ympärillä on monia järviä, joissa veneilyä ja kalastusta on hyvä harrastaa kesäisin. Ympäröivien vaarojen ja tuntureiden rinteillä ja metsissä retkeily ovat niin tonttujen kuin porojenkin mieleen, pukki tarinoi kirjeessään.

Joulukiireet lykkäävät vastaamisen kevääseen

Vastauskirjeet ennätetään lähettää vasta keväällä. Pukki saa joulun aikaan niin paljon postia, ettei kaikkia kirjeitä ja kortteja ehditä lukea heti. Joulupukin pääposti on myös suosittu turistikohde, mikä pitää postitontut kiireisinä lokakuusta maaliskuun loppuun saakka.

Pukki saa vuosittain noin puoli miljoonaa kirjettä. Ne avataan joko Joulupukin pääpostissa tai aputonttujen tiloissa. Kirjeitä saapuu joka päivä.

– Toissaviikolla tuli kirje englantilaismieheltä, joka kertoi, että hänen poikansa on menossa naimisiin. Lähetimme hänelle sitten joulupukin terveiset, kertoo Joulupukin pääpostin "senioritonttu" Auli Sihvo.

Postitontut pyrkivät lähettämään vastauskirjeen jokaiselle, joka on ilmoittanut osoitteensa tarpeeksi selvästi. Kirje on yleensä iloinen yllätys ja ilahduttaa parhaimmassa tapauksessa useampaakin ihmistä.

– Joulupukki pyrkii kirjoittamaan etenkin tarhoihin ja kouluihin. Siinä yhdellä kirjeellä voidaan tavoittaa kolmekymmentäkin lasta, Sihvo kertoo.

Kuka auttaisi postitonttuja?

Postin säästötoimenpiteet ovat iskeneet myös Joulupukin kirjepalveluun.

Vielä muutama vuosi sitten Joulupukin pääpostista lähetettiin yli 40 000 vastauskirjettä 12 eri kielellä. Viime vuosina vastauskirjeiden määrä on vakiintunut 10 000 kirjeeseen, ja kirjeitä kirjoitetaan enää kahdella kielellä, suomeksi ja englanniksi.

Postitontut saavat joka vuosi apukäsiä kirjeiden käsittelyyn. Tänä vuonna apurit tulivat Lapin ammattiopiston opettajayhdistyksestä. Sihvon mukaan työstä maksettiin nimellinen korvaus.

Posti kustantaa työntekijöiden palkat sekä pukin vastauskirjeiden painamisen ja lähettämisen omasta pussistaan. Sihvo sanoo, että ihannetilanteessa toimintaa olisi turvaamassa myös ulkopuolinen rahoittaja. Silloin vastauskirjeitä voitaisiin lähettää jälleen suuremmalla mittakaavalla.

– Mutta kuka asiaa ryhtyy selvittämään? Meillä ei siihen resurssit riitä, Sihvo pohtii.

Lue seuraavaksi