Hyppää sisältöön

Tutkimus: Eturauhassyövän ennuste paranee huomattavasti, jos abirateronilääkitys on osana perushoitoja

Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa. Tuoreet tutkimushavainnot ovat lupaavia – potilaiden kuolleisuus oli jopa 40 prosenttia vähäisempää.

Lääkärit antavat sädehoitoa eturauhassyöpäpotilaalle Ranskassa. Kuva: AOP

Abirateronilääkitys osana perushoitoja parantaa huomattavasti eturauhassyövän ennustetta.

Abirateroni-lääkkeen lisääminen osaksi eturauhassyövän varhaista hoitoa voisi huomattavasti parantaa potilaiden ennustetta. New England Journal of Medicinen julkaisemassa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) hoito hidasti syövän etenemistä ja pienensi kuolleisuutta.

Brittiläiseen STAMPEDE-tutkimukseen perustuvat havainnot ovat hyvin lupaavia, sillä potilaiden kuolleisuus oli jopa 40 prosenttia vähäisempää verrattuna tavanomaista hoitoa saaneisiin. Syövän etenemisessä havaittiin puolestaan 70 prosentin hidastuminen. Abirateronia käytetään tällä hetkellä lähinnä pitkälle edenneiden ja levinneiden eturauhassyöpien hoitoon. Se toimii estämällä testosteronin synteesiä.

Havainnot ovat erittäin lupaavia, mutta ne olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Jos tulokset varmistuvat, abirateronilääkityksen lisääminen muihin hoitoihin voisi merkittävästi parantaa eturauhassyöpää sairastavien ennustetta.

Tutkimukseen osallistui 1 900 potilasta, joista puolet sai tavallisten hormonihoitojen lisäksi abirateronia ja puolet tavanomaista hormonihoitoa. Vajaan viiden vuoden seurannan aikana verrokeista menehtyi 260 ja abirateronia saaneista 180.

Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa. Siihen kuolee noin 850 miestä joka vuosi. Uusia tapauksia todetaan vuosittain runsaat 5 000. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.

Uutispalvelu Duodecim