"Suomen oopperamaisin historian henkilö ansaitsee oopperansa" – Mannerheimin harjoituksissa huivit ja kalsarit tarpeen

Ilmajoen musiikkijuhlien suurteos Mannerheim-ooppera on viittä vaille valmis. C.G.E. Mannerheimin elämä tuodaan jokivarren Ooppera-areenalle ja hänen elämänsä käänteet sopivat sinne erityisen hyvin. Kantaesityksen ensi-ilta on perjantaina.

oopperat
Mannerheim-oopperan solistit lavalla harjoituksissa 5. kesäkuuta 2017
Terhi Varjonen/Yle

Pukuloistoa ja kuumia tunteita ei puutu Ilmajoen musiikkijuhlille valmistuvasta Mannerheim-oopperasta. Katsojien silmien eteen tuodaan päähenkilön elämän monet eri puolet. Ohjaaja ja dramaturgi Tuomas Parkkinen kertoo, että tarkoitus on näyttää myyttiseksi hahmoksi Suomen historiassa noussut Mannerheim ihmisenä.

– Me näytämme Mannerheimin monikerroksisena. Miehenä, josta on moneksi. Hän esiintyy niin poikana, junkkarina, aviomiehenä, pettäjänä, keikarina ja totta kai sotapäällikkönä, kelminä ja erakkona. Syntyy lopputulema, että Mannerheim oli ihminen, sanoo Parkkinen ja painottaa sanaa ihminen.

Ilmajoen musiikkijuhlien Mannerheim-oopperan harjoitus 5. kesäkuuta 2017.
Terhi Varjonen/Yle

Arktinen kesäsää toi omat haasteensa

Mannerheim-ooppera on iso tuotanto. Nyt kun ensi-iltaan on aikaa enää muutama päivä, on harjoittelutahti tiivis.

Parkkinen sanoo, että vielä tarvitaan toistoja orkesterin kanssa ja toisaalta myös yleisön läsnäoloa, mutta niitä molempia saadaan sekä kenraalissa että ennakkonäytöksessä.

Sää on ollut harmillisen kylmä ja sateinen lähes koko harjoitteluajan, mikä on tuonut haasteita erityisesti laulajille. Mannerheimin roolin laulava baritoni Waltteri Torikka kertoo, että pääasia on ollut pitää itsensä lämpimänä.

Pitää olla kyllä kunnon kerrastot alla ja kaulahuivit kaulassa!

Waltteri Torikka,baritoni

– Onhan tämä ulkoilmassa oleminen verottanut, ei ole ollut hellesäätä. On satanut ja paistanut ja joelta tuulee kylmä tuuli. Aamulla kello 10, kun aloitetaan harjoitukset, pitää olla kunnon kerrastot alla ja kaulahuivit kaulassa, naurahtaa Torikka.

Mannerheim-oopperan harjoitukset Ooppera-areenalla 5. kesäkuuta 2017
Terhi Varjonen/Yle

Myös saunominen, hyvin syöminen ja riittävä lepo ovat pitäneet äänen ja Waltteri Torikan muutenkin kunnossa.

Tällä hetkellä olo on kahtalainen; toisaalta ooppera on siinä vaiheessa, että Torikka voi suhtautua rauhallisesti ja luottavaisesti esitysten alkamiseen, toisaalta olo hieman levoton, sillä halu päästä esittämään teosta on jo kova.

Anastasia Arapovan roolin tekevä sopraano Mia Heikkinen puolestaan on saanut pienen flunssan, mutta lehdistönäytöksessä hänen äänensä soi kauniisti eikä tukkoisuudesta ollut tietoakaan. Heikkinen on ihastuksissaan roolistaan mutta myös koko produktiosta.

– On hienoa olla mukana. Olin tosi innoissani, kun noin puolitoista vuotta sitten pyydettiin tähän rooliin. Olen aivan otettu ja innoissani, kertoo Heikkinen.

Otollinen kohde oopperalle

Nyt kantaesityksensä saavan Mannerheim-oopperan on säveltänyt Tuomas Kantelinen. Libretosta vastaavat professori Laila Hirvisaari ja kirjailija Eve Hietamies. Tämä yhdistelmä lisättynä vielä Waltteri Torikalla sai aikaan sen, ettei ohjaaja Tuomas Parkkinen epäröinyt lähteä ohjaamaan Mannerheimista kertovaa kantaesitystä.

– Minua kiinnostavat suuret aiheet. Kiinnostaa tarttua ihmisluonnon tai historian suuriin kysymyksiin. Mannerheimin elämän kuvaaminen on ollut mahdoton tehtävä esimerkiksi elokuvateollisuudelle. Olen sen verran yllytyshullu ja pöhkö, että mua kiehtoo mahdottomat tehtävät, nauraa Parkkinen.

Kuva Mannerheim-oopperan harjoituksista Ilmajoelta 5. kesäkuuta 2017
Terhi Varjonen/Yle

Mannerheim henkilönä sopii Parkkisen mielestä erinomaisesti oopperalavalle.

– Olen joskus ennenkin sanonut, että Suomen oopperamaisin historian henkilö ansaitsee oman oopperansa, sanoo Parkkinen.

Mannerheim-oopperan tämän kesän näytökset on kaikki myyty loppuun.