1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitä vaaroja populismista voi olla? Evan tutkimuspäällikkö listaa kolme asiaa

Populismi voi saada aikaan myös hyödyllisiä ilmiöitä, kuten mielenkiinnon lisääntymisen politiikkaan.

populismi
Ilkka Haavisto

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto listasi tiistaina Ylen aamu-tv:ssä kolme syytä, joiden takia populismi voi olla vaarallista. Haavisto oli kertomassa valtuuskunnan tuoreesta, populismia käsittelevästä tutkimuksesta.

– Lopulta populistit eivät pysty ratkomaan politiikan syviä ongelmia, mikä on menneisyydessä nähty monta kertaa, Haavisto mainitsi ensimmäisenä.

Hän kertoi esimerkin Suomesta 1980-luvulta, kun silloinen työministeri, SMP:n Urpo Leppänen lupasi poistaa työttömyyden kuudessa kuukaudessa, mutta tavoite ei toteutunut.

Toiseksi syyksi Haavisto kertoi olennaisten ja todenmukaisten tietojen hämärtymisen, kun populistit alkavat yksinkertaistaa poliittisia viestejä.

– Samalla muut puolueet huomaavat häviävänsä viestinnässä ja alkavat myös kehittää asiasisältöjä köyhdyttäviä viestejä. Pahimmillaan ei enää tiedetä, mikä on totta ja mikä ei, kun aletaan yksinkertaistaa äärimmilleen.

Kolmanneksi Haavisto listaa populismin pahimmillaan voivan pitkään jatkuessaan rapauttaa demokratiaa ja sen instituutioita.

– Silloin voidaan päätyä yhteiskuntaan, jollaista emme halua.

STT kertoi aiemmin tänään, että Evan tutkimuksen perusteella neljännes suomalaisista voisi äänestää äärikansallista populistipuoluetta. Evan tutkimuksen mukaan Suomessa on kasvualustaa niin äärikansallisille kuin vasemmistopopulistisillekin asenteille.

Mielenkiinto politiikkaan kasvaa

Populismi saa politiikassa aikaan myös hyödyllisiä ilmiöitä. Sellaisiksi Haavisto mainitsee politiikan kiinnostavuuden kasvamisen ja perinteisten puolueiden tarpeen tarkistaa omia linjojaan.

– Jos demokratia toimii hyvin, populismille annetaan tietyssä vaiheessa valtaa ja kun huomataan, ettei resepti toimi, heidät äänestetään aikanaan ulos. Toimiva demokratia osaa käsitellä populismia, mutta demokratiaa ei saa päästää vaurioitumaan.

Haaviston mukaan periaatteessa populismin käyttövoimana tai ajurina voi olla melkein mikä tahansa kysymys, jolla voi lyödä kiilaa eliitin ja kansan välille.

Suomessa populismia on Evan tutkimuksen mukaan ajanut eteenpäin viisi keskeistä tekijää. Niitä ovat maahanmuutto, taloudellinen eriarvoisuus ja tuloerot, globalisaatio, eliittien asema ja markkinatalous epäkohtineen.

Lue seuraavaksi