Sateenkaariperheiden lapsista ensimmäinen suomalaistutkimus: "Seksuaalinen suuntautuminen ei vaikuta vanhemmuuteen"

Suomalaisten sateenkaariperheiden lapset ja nuoret voivat yhtä hyvin kuin ikätoverinsa, osoittaa tutkimus.

Kotimaa
Tiia Kovanen
Tiia Kovasen mukaan hänen oma elämänsä on muuttunut, mutta Ellan, 10, ja Oonan, 15, arki on pysynyt samanlaisena.Ville Airaksinen / Yle

– Aha, susta tulee sit nainen, huikkasi Ella Kovanen, 10, kuullessaan isänsä korjaavan sukupuolensa. Tiia Kovanen, 55, oli siihen mennessä viettänyt elämästään yli 50 vuotta miehenä.

Kovasen perhe on vain yksi esimerkki Suomen arviolta tuhansista sateenkaariperheistä.

Termillä tarkoitetaan lapsiperhettä, jossa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Tutkimuksia suomalaisten sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnista ei ole tehty ennen tätä päivää.

Sateenkaariperheet ry:n ja Väestöliiton yhteishanke (siirryt toiseen palveluun) osoittaa, että suomalaisten sateenkaariperheiden 10–18-vuotiaiden lasten ja nuorten psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen hyvinvointi vastaavat ikätovereitaan. Useimmat perheiden kohtaamat muut lapset, opettajat ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat suhtautuneet heidän perheeseensä neutraalisti tai myönteisesti.

Myös Kovasen perheen arki on pysytellyt samanlaisena uutisen jälkeen. Elämään kuuluu koulua, töitä ja lasten harrastuksia. Kaupassakaan ei ole kukaan ihmetellyt, miksi lasten huutaessa isää hyllyjen välistä lipuu paikalle Tiia.

Seksuaalinen suuntautuminen ei määritä hyvää vanhemmuutta

– Monet ajattelevat, että homot kasvattavat homoja lapsia ja että siinä olisi jotain pahaa. Asia ei ole näin. Rohkeutta kokeilla omaa seksuaalisuuttaan pitäisi pitää pikemminkin voimavarana, kertoo Sateenkaariperheet ry:n tutkija Kia Aarnio.

Suomalaistutkimukseen osallistuneista 10–18-vuotiaista sateenkaariperheen lapsista kukaan ei ollut ihastunut tai kokenut seksuaalista vetoa yksinomaan samaa sukupuolta olevaa ihmistä kohtaan. Biseksuaalinen kiinnostus vaikutti kuitenkin yleisemmältä sateenkaariperheiden teini-ikäisten tyttöjen kohdalla.

Ennakkoluulot pitävät silti sitkeästi pintansa.

Vuonna 2012 toteutetusta asennetutkimuksesta käy ilmi, että alle puolet suomalaisista pitää nais- ja miesparien kykyä kasvattaa lasta yhtä hyvänä kuin eri sukupuolta olevien parien. Kielteisimmin sateenkaarivanhemmuuteen suhtautuvat iäkkäämmät, miehet, vähiten koulutetut, lapsiperheelliset, uskonnollisesti aktiiviset ja maaseudulla asuvat.

Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch tyrmää vanhanaikaisen käsityksen sateenkaariperheen vanhemmista.

– Vanhempien seksuaalinen suuntautuminen ei vaikuta siihen, millainen vanhempi sinä olet. Voit olla homo tai hetero ja hyvä tai huono vanhempi.

Tutkimuksen mukaan sateenkaariperheiden vanhemmat vaikuttavat luoneen jopa keskimääräistä luottamuksellisemman yhteyden lapsiinsa ja nuoriinsa kuin valtaväestön vanhemmat, ja he tukevat ja kannustavat lapsiaan paljon.

Kovasen perheessä lapsia on opastettu toimimaan tilanteissa, joissa kysymykset isän muutoksesta tuntuvat ahdistavilta.

– Olen neuvonut, että jos kukaan kyselee isästä tyhmiä asioita, niin aina nämä ihmiset saa ohjata juttelemaan minun kanssani henkilökohtaisesti.

Tiia Kovanen
Tiia Kovasella on syksyllä edessään viimeinen leikkaus. Suuritöinen operaatio voi vaatia jopa 8 viikon sairasloman.Ville Airaksinen / Yle

Sateenkaariperheissä eletään samanlaista elämää kuin muissakin perheissä

Tutkimuksessa lasten luettelemat sateenkaariperheessä elämisen ikävät puolet käsittelevät pitkälti perheen ulkopuolista maailmaa, kuten ympäristön kielteisiä asenteita. Kovanen huokaisee helpotuksesta kertoessaan, että hänen lapsensa ovat säästyneet kiusaamiselta.

– Minun käsitykseni mukaan lapsia on kohdeltu paremmin kuin osasin etukäteen uskoakaan. Pelkäsin kovasti mitä he joutuisivat kokemaan. Lasteni takia mietin itsekin kauan ja hartaasti sitä, voinko edes ryhtyä korjaamaan sukupuoltani.

Kovasen teini-ikäinen tytär Oona, 15, kummastelee kysymystä muiden suhtautumisesta heidän sateenkaariperheeseensä.

– Joskus isä on tuonut minut autolla kouluun ja kaverini ovat kysyneet, että oliko tuo äitisi. Olen vastannut, että ei, se oli isäni. Kaikki ovat nyökytelleet hyväksyntäänsä ja jatkaneet päiväänsä.

Lapset ovat yhtä mieltä siitä, että vaikka isä on nykyään nainen, on hän edelleen sama ihminen.

Nauruntyrskähdyksiä asia aiheuttaa vain silloin, kun valokuva-albumista löytyy sattumalta vanhoja kuvia lapsuudesta.

– Kato iskä, sä oot mies tuossa kuvassa!

Yle kertoi Tiia Kovasen tarinan viime keväänä.

Päivitetty 6.6. klo 16.45: Täsmennetty otsikkoon, että kyse on ensimmäisestä suomalaisesta aihetta käsittelevästä tutkimuksesta.