Hyppää sisältöön

Venäläislähtöinen homomies suunnittelee avioliittoa Kiteellä – tiedon kiiriminen itänaapuriin pelottaa

Tapasimme Kiteellä asuvan Denisin, jonka miestä ahdistaa kaupungin venäläisyhteisö. Entä jos tieto avioliittoaikeista tihkuu Venäjälle?

Kihlasormus koristaa Denisin vasenta nimetöntä. Kuva: Nelli Kallinen / Yle

Venäjältä ja erityisesti Tšetšenian alueelta on kevään aikana uutisoitu laajoista homomiehiin kohdistuvista vainoista ja jopa murhista.

Vaikka eniten otsikoissa ovat näkyneet Tšetšenian homovainot, kerrotaan Amnesty Internationalista, että Vladimir Putinin kolmannen presidenttikauden alettua toukokuussa 2012, kaikkien kansalaisten vapauksia on Venäjällä rajoitettu nopeaan tahtiin.

– Valitettavasti rajoitukset moninkertaistuvat lesbojen, homojen, bi-seksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisten kohdalla, Amnesty Internationalin sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen huokaa.

– HLBTIQ-ihmiset joutuvat karkean syrjinnän ja väkivallan kohteeksi Venäjällä aika säännönmukaisesti näinä aikoina.

Samaan aikaan aivan Venäjän ja Suomen rajan tuntumassa noin 11 000 asukkaan Kiteellä asuva Denis (nimi muutettu), 21, suunnittelee häitä ja avioliittoa avomiehensä kanssa.

Emme liiku käsi kädessä Kiteellä, koska hän pelkää, että joku venäläisyhteisöstä näkee meidät.

Denis

Vaikka Petroskoista lähtöisin oleva Denis on ollut avoin homoudestaan Suomessa jo usean vuoden ajan, on Venäjän homovastainen ilmapiiri iskenyt kyntensä hänenkin arkeensa.

– Puolisoni ei halua kertoa suhteestamme avoimesti. Emme liiku käsi kädessä Kiteellä, koska hän pelkää, että joku venäläisyhteisöstä näkee meidät ja kertoo suhteestamme hänen vanhemmilleen ja sukulaisilleen Venäjälle.

Seksuaalivähemmistöön kuuluvien elämää Kiteellä rajoittavat Denisin mukaan myös ne paikkakunnalle muuttaneet afrikkalaiset, jotka eivät uskontonsa puolesta hyväksy homoutta.

– Puolisoni pelkää, että he voivat tehdä jotain, jos näkevät meidät yhdessä. Välillä suhteen peitteleminen on minulle raskasta, mutta olen ajatellut, että muutamme parin vuoden päästä toiselle isommalle paikkakunnalle asumaan. Sitten kaikki on paremmin.

Vaatimus: Turvapaikkoja Tšetšeniasta paenneille

Venäjällä elävien ja venäläisyhteisöihin kuuluvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeudet ja turvallisuus nousivat esiin Pohjois-Karjalassa laajemmin jo 13. kertaa järjestettävässä Pohjois-Karjala Pridessa (siirryt toiseen palveluun)toukokuussa.

Esimerkiksi Tšetšenian tilannetta käsitelleessä tilaisuudessa laadittiin vetoomus pääministeri Juha Sipilälle, sisäministeri Paula Risikolle ja ulkoasianministeri Timo Soinille homo- ja bi-miehien auttamiseksi.

Vetoomuksessa esitetään muun muassa, että sisäministeri selvittäisi Suomen valtion mahdollisuudet taata oleskelulupia ja turvapaikkoja Tšetšeniasta vainoa pakeneville. Vetoomuksen allekirjoitti yhteensä kolmekymmentä ihmistä ja se lähetettiin ministereille kesäkuun 5. päivänä.

Pohjois-Karjala Priden Facebook-sivulla kerrotaan kolmelle ministerille osoitetusta vetoomuksesta. Vetoomuksessa pyydetään oleskelulupia ja turvapaikkoja Tšetšeniasta vainoa pakeneville. Kuva: Kuvakaappaus Facebookista

Myös Amnesty International on ottanut tiukasti kantaa Tšetšenian homovainoja vastaan.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö järjesti mielenilmauksen Helsingissä Venäjän suurlähetystöllä kesäkuun alussa.

Samassa tilaisuudessa järjestö luovutti suurlähetystölle vetoomuksen Tšetšenia homovainojen lopettamiseksi (siirryt toiseen palveluun). Vetoomuksen allekirjoitti Suomessa noin 15 000 ihmistä. Yhteensä globaalin vetoomuksen allekirjoitti yli 600 000 ihmistä

Sormukset ja puvut jo valittu

Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen kertoo, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten kohtelu Venäjällä on vaihdellut aikakaudelta toiselle.

Homoseksuaaliset teot dekriminalisoitiin Venäjällä 1917 vallankumouksessa, mutta kriminalisoitiin jälleen 1933.

Viimeksi homoseksuaalisuus dekriminalisoittiin vuonna 1993, mutta viime vuosien aikana tehdyt ja suunnitellut lakimuutokset, ovat kiristäneet suhtautumista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen, suojeleminen ja edistäminen eivät selvästikään ole presidentti Putinin prioriteettilistalla.

Pia Puu Oksanen

– Ihmisoikeuksien kunnioittaminen, suojeleminen ja edistäminen eivät selvästikään ole presidentti Putinin prioriteettilistalla kovin korkealla.

– Esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki on hyvin kaukana toteutumisesta Venäjällä. Samaa sukupuolta olevien parisuhdetta ei voi myöskään rekisteröidä, koska sellaista perhelakia ei Venäjällä ole olemassa, kertoo Pia Puu Oksanen.

Suomessa sen sijaan tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan maaliskuussa 2017; Denis avopuolisoineen tosin teki päätöksen naimisiinmenosta jo ennen lakiuudistusta.

– Heti kun aloitimme seurustelun, päätimme, että menemme naimisiin kahden vuoden kuluttua. Nyt olen jo valinnut meille sormukset ja puvut, Denis kertoo loistavin silmin.

Denisin nimi on muutettu asian arkaluonteisuuden vuoksi.

.
.