1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Myöhästyneet muuttolinnut kirivät kolean kevään kiinni – pesimäpuuhat parhaillaan käynnissä

Satakielen laulua ei kylläkään kuulu paljoa – yölaulajia tavanomaista vähemmän.

Satakieliä laulaa tällä hetkellä maassamme tavallista vähemmän. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Se on kaikille jo selvää: tämä kevät oli kylmä! Kalsea kevät näkyi ja kuului myös taivaalla, sillä muuttolinnut olivat myöhässä tavanomaisesta aikataulustaan.

– Tänä vuonna erikoista on ollut se, että toukokuun alussa oli hyvin kylmää ja muuttolintujen saapuminen viivästyi ja oli jonkin aikaa myöhässä, kertoo Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi ry:n tiedottaja Jan Södersved.

Syytä huoleen ei kuitenkaan ole – myöhästynyttä aikataulua on kurottu kiinni. Sää on nyt jo lämpenemään päin ja lähes kaikki muuttolinnut ovat saapuneet Suomen kamaralle. Vain lapinuunilintu on bongaamatta. Pesimäpuuhiin ehtii vielä.

– Viimeisillä muuttajilla on pesintä vasta alkamassa, että aivan mainiosti ehtii vielä, Södersved toteaa.

– Jos nyt tähän aikaan lämpenee, ja suurella osalla linnuilla on pesinnät käynnissä sekä poikaset pian ruokittavana, saattaa olla oikeinkin hyvä kesä, hän lisää.

Hänen mukaan toukokuun myöhäisempi muuttoaikataulu ei siis ole lintuja haitannut ja pesintä on hyvin käynnissä. Pönttölintujen kohdalla pesinnässä kylläkin ollaan hieman myöhässä aikataulusta, mutta tämäkään ei Södersvedin mukaan ole lainkaan huono juttu.

 Ainoa huoli on, jos sää kylmenee kesäkuussa pesimäkauden tärkeällä hetkellä.

– Tämä vaikuttaisi pesimätulokseen, kun taas muuttoaikataululla ei ole pesimätuloksen kannalta yhtä suurta merkitystä.

Kirjosieppo pesäpöntöllä.| Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Puissa ja pesissä pauhaa – satakieli vaimenee

Kesäkuussa pesimätouhut ovat kiivaimmillaan (siirryt toiseen palveluun), ja luonto pauhaa laulusta. Tällä hetkellä esimerkiksi lehtipuissa viihtyvän lehtokertun viserrystä kuulee erityisesti. Kultarintojakin on erityisen paljon.

Yölaulajia ei kuitenkaan oikein näy tai kuulu tavalliseen tapaan.

– Esimerkiksi satakieli on laji johon on ihan selkeästi kiinnitetty huomiota, sillä niitä on saapunut tavallista vähemmän. Joitakin yölaulajia, jotka kuuluvat kevään viimeisiin saapujiin, on vielä kovin vähän.

Bongaa pönttö

Pesimäkausi ja kesän kiihkeät hetket ovat siis käsillä. Tänä viikonloppuna järjestetäänkin jälleen jokavuotinen Pönttöbongaus (siirryt toiseen palveluun) – joka sopii mainiosti miljoonan linnunpöntön maahan. Pönttöbongauksessa tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja ja ilmoitetaan havainnot BirdLife Suomelle.