EK esitteli oman perustulomallinsa: asumis- ja toimeentulotuki yhteen

Toivomme, että pääsemme mukaan sosiaaliturvan valmisteluun, Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksala sanoo.

Perustulo
Asumistukihakemus.
Ismo Pekkarinen / AOP

Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkaisi tänään esityksen omaksi perustulomallikseen. Malli yhdistäisi asumis- ja toimeentulotuen. Samalla se EK:n mukaan selkiyttäisi sekavaa sosiaaliturvajärjestelmää.

EK:n perustulomalli koostuu perus- ja asumisosasta. Mallin perusosa vastaisi nykyistä perustoimeentulotukea, ja olisi viimesijainen tuki. Asumisosa vastaisi nykyistä asumistukea sekä perustoimeentulotuen asumismenoja vastaavaa osuutta. Asumisosa kattaisi myös asumiskulujen omavastuun, ja tulot leikkaisivat sitä kevyemmin kuin nykyisin.

– EK:n perustulomallissa on tarkoituksena, että asumistuki leikkautuisi vähemmän kuin nykyisin. Erityisesti asumistuki leikkautuu työtulojen kasvaessa.

Hallitus päätti puoliväliriihessään aloittaa sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen (siirryt toiseen palveluun) valmistelun. EK tarjoaa omaa perustulomalliaan sen osaksi.

– Uudistus voitaisiin tehdä osana hallituksen käynnistämää perusturvauudistusta. EK edellyttää, että mukana ovat keskeiset työmarkkinajärjestöt, johtaja Ilkka Oksala sanoo.

Ilkka Oksala.
Ilkka Oksala.Yle

Perustulomallin tarkoituksena olisi myös vähentää kannustinloukkuja. Kannustinloukuilla tarkoitetaan tilannetta, jossa työn vastaanottaminen johtaa jonkin etuuden loppumiseen tai vähenemiseen niin, että se ei ole taloudellisesti kannattavaa. Oksalan mukaan EK:n malli kannustaisi työntekoon.

"Tasasuuruinen perustulo mahdoton"

Asumiseen liittyvää toimeentuloa saa nykyisin kolmesta eri paikasta: Kelalta yleistä asumislisää, perustoimeentulotukea sekä täydentävää toimeentulotukea, jota saa kunnilta. Mallin tulisi olla selkeä ja ymmärrettävä.

– Nyt kun toimeentulotuki on siirtynyt Kelalle samoin kuin yleinen asumistuki, niin näiden yhdistäminen olisi helpompaa. Asumista tulisi tukea vain yhdestä paikasta, ei kolmesta, kertoo Oksala.

Kaikille maksettavaa tasasuuruista perustuloa Oksala pitää mahdottomana.

– Hallitus on käynnistämässä sosiaaliturvauudistusta, ja tämä on meidän julkinen panostuksemme siihen. Haluamme herättää keskustelua asiasta. Toivomme, että pääsemme mukaan tähän valmisteluun, Oksala toteaa.

Sosiaaliturvauudistuksen tulisi olla valmiina helmikuuhun 2019 mennessä.

Lue myös:

Perustulokokeilu teki työttömästä Juha Järvisestä kansainvälisen mediapersoonan

Auttaako perustulo Marinia, Miraa ja Juhaa pääsemään töihin? Seuraamme näitä kolmea kaksivuotisen kokeilun ajan