Luutnantti uhkaili aseella ja nimitteli varusmiehiä, sai sakkotuomion – "Hyvin poikkeuksellista"

Tapauksen tutkinta käynnistettiin heti kun asia tuli Kainuun prikaatin tietoon vuoden 2015 elo–syyskuun vaihteessa. Prikaatin esikuntapäällikkö tuomitsee tapauksen täysin.

Palvelusrikos (Armeija)
Reserviläisiä seisoo riveissä
Kuvituskuva.Raila Paavola / Yle

Kainuun prikaatin kouluttajana toiminut upseeri sai tuomion esimiesaseman väärinkäytöstä ja laittomasta uhkauksesta. Kainuun käräjäoikeus määräsi miehelle kurinpitosakkoa 40 päivältä eli 1 360 euroa.

Tuomio annettiin tiistaina kansliatuomiona. Alun perin kouluttajaa syytettiin esimiesaseman väärinkäytöstä ja laittomasta uhkauksesta koskien kaikkia 24 varusmiestä. Lisäksi häntä syytettiin palvelusrikoksesta. Tuomiossa laittomasta uhkauksesta kouluttaja sai tuomion koskien neljää varusmiestä.

Kouluttaja myönsi syyllisyytensä esimiesaseman väärinkäyttämiseen, mutta kiisti syytteet laittomasta uhkauksesta ja palvelusrikoksesta.

Tuomion saanut upseeri työskentelee prikaatilla edelleen, muttei enää kouluttajan tehtävissä. Tuomittu on sotilasarvoltaan luutnantti. Prikaatilla harkitaan nyt, minkälaisiin jatkotoimenpiteisiin mahdollisesti ryhdytään.

Esikuntapäällikkö Rainer Peltoniemi sanoo, että tapauksen tutkinta käynnistettiin heti kun asia tuli prikaatin tietoon vuoden 2015 elo-syyskuun vaihteessa.

– Tutkinnan yhteydessä kyseinen henkilö on puhutettu ja ohjeistettu miten joukkueen kanssa toimitaan, Peltoniemi toteaa.

Nimittelyä ja rynnäkkökiväärillä uhkailua

Syyttäjän mukaan tapaus sai alkunsa siitä, kun varusmieskouluttajana toiminut mies epäili, että yksi kuljettajakurssilaisista varusmiehistä olisi vältellyt aiemmin palvelusta. Nuori kouluttajaupseeri halusi rangaista koko varusmiesjoukkoa kollektiivisesti.

Kouluttajan ohjeiden mukaisesti 24 varusmiestä herätettiin aamulla kello 5.10 tuntia ennen viikko-ohjelmaan merkittyä herätystä. Heidät käskettiin tykkihalliin, mistä puolestaan kouluttaja käskytti heidät takapihalle. Siellä mies poistutti joukkoa läheiselle mäelle, missä poistuttamista ja riviin järjestäytymistä jatkettiin edelleen. Tässä yhteydessä kouluttaja nimitti joukkoa muun muassa "paskahousuiksi" ja "velliperseiksi".

Tällaisia tapauksia ei kerta kaikkiaan saa tapahtua.

Rainer Peltoniemi

Syyttäjän mukaan kouluttaja viritti varusmiesten edessä käsissään olleen rynnäkkökiväärin, jossa oli lipas kiinnitettynä, ja kysyi "pelottaako?". Ainakaan osalla varusmiehistä ei ollut täyttä varmuutta siitä, oliko aseessa ammuksia vai ei.

Lisäksi kouluttaja luetutti yhdellä varusmiehellä tilanteeseen liittymätöntä isänmaallista tekstiä.

Syyttäjä katsoi varusmiehillä olleen perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa, koska tilanne ei liittynyt palvelusohjelman mukaiseen palvelukseen ja kouluttajalla oli rynnäkkökivääri käsissään.

"Hyvin poikkeuksellista ja valitettavaa"

Kainuun prikaatin esikuntapäällikkö Rainer Peltoniemi tuomitsee tapauksen täysin.

– Tämän tyyppisissä asioissa, mikä tietoomme on tullut, on ehdoton nollatoleranssi. Tällaisia tapauksia ei kerta kaikkiaan saa tapahtua. Jos tällaisista tulee viitteitä, niin asiaan puututaan välittömästi, Peltoniemi kommentoi.

Peltoniemi ei muista, että Kainuun prikaatissa olisi aikaisemmin tullut esille vastaavanlaisia tapauksia, joissa upseeri olisi simputtanut varusmiehiä.

– Tämä on hyvin poikkeuksellista ja valitettavaa, Peltoniemi toteaa.

Peltoniemi uskoo, ettei tapauksella ole kuitenkaan vaikutusta prikaatin maineeseen maavoimien joukko-osastojen kouluttajana.

– Täällä tehdään erittäin hyvää ja asiallista työtä varusmieskoulutuksen ja reserviläiskoulutuksen osalta. Tämä on erittäin valitettava yksittäistapaus.