Kabulin autopommin uhrien määrä nousi huomattavasti – kuolleita jo 150

Pommi-isku oli Kabulin tuhoisin sitten vuoden 2001.

Afganistan
Räjähdysalue on suljettu.
Läntisen diplomaattilähteen mukaan viime keskiviikkona räjäytettyyn vedenkuljetusautoon oli lastattu 1500 kiloa räjähteitä. Isku tuntui maanjäristykseltä, silminnäkijät kuvailivat.Shah Marai / AFP

Kabulin viimeviikkoisen autopommi-iskun kuolonuhrien määrä on noussut 90:stä yli 150:een, Afganistanin presidentti Ashraf Ghani kertoi tiistaina.

Isku tapahtui alueella, jossa sijaitsee paljon ulkomaisia edustustoja, myös Suomen Kabulin-lähetystö. Kaikki kuolleet olivat Ghanin mukaan afganistanilaisia.

Viime keskiviikon räjähdys oli tuhoisin Afganistanin pääkaupungissa tapahtunut terrori-isku sitten vuoden 2001. Haavoittuneita on yli 300.

– Me emme olleet tämän iskun ainoita kohteita, vaan koko kansainvälinen diplomaattiyhteisö oli hyökkäyksen kohde, Ghani sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mielenosoitus jatkuu yhä

Pommi-isku on nostattanut hallituksen vastaisia protesteja, ja uutistoimisto AFP:n mukaan viime perjantaina neljä mielenosoittajaa kuoli yhteenotoissa poliisien kanssa. Lauantaina itsemurhapommittajia hyökkäsi erään kuolleen mielenosoittajan hautajaisiin, ja ainakin seitsemän ihmistä menetti henkensä.

Tiistaina protestoijat jatkoivat yhä istumamielenosoitusta lähellä viime keskiviikon räjähdyspaikkaa. He vaativat hallinnon turvallisuuspäälliköiden eroa.

Mikään ryhmittymä ei ole ilmoittautunut keskiviikon iskun tekijäksi, mutta Afganistanin hallitus on syyttänyt ääriliike Talibaniin kytkeytyvää Haqqani-verkostoa.

Ghani kutsui tiistaina Talibania mukaan rauhanneuvotteluihin ja nimitti mahdollisuutta "viimeiseksi tilaisuudeksi" luopua kapinoinnista. Aiemmin Taliban on ilmoittanut kieltäytyvänsä neuvottelemasta hallituksen kanssa ennen kuin kaikki ulkomaiset joukot ovat poistuneet Afganistanista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT

*Lue myös: *

Kabulin iskun uhriluku nousi lähes sataan, ainakin 400 sai vammoja

Mielenosoituksessa kuolleen hautajaisista tuli verilöyly Kabulissa