1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirvieläimet

Ihmisten apu ei auttanut: emänsä hylkäämä hirvenvasa jouduttiin lopettamaan

Eläimille ei pidä aiheuttaa hoitotoimilla ylimääräistä kipua, perustelee vaikeaa päätöstä Markku Harju Pohjanmaan Villieläinhoitolasta.

hirvieläimet
Hirvenvasa auton kyydissä
Villieläinhoitola - Nordic Wildlife Care

Toukokuun lopulla Vaasan saaristosta Pohjanmaan Villieläinhoitolaan (siirryt toiseen palveluun) saapunut ja emänsä hylkäämä hirvenvasa on menehtynyt aktiivisesta hoidosta huolimatta.

– Ongelmana oli alun perinkin ollut se, että sillä puuttui imemiskyky. Se oli varmasti syy, miksi emo oli sen hylännyt. Se ei syönyt, Markku Harju pohtii surullisena.

Hirvenvasa päätyi Harjulle, kun emo oli uinut toisen hirvenvasan kanssa viereiseen saareen jättäen toisen vasoista makaamaan heinikkoon. Harju kävi noutamassa hypotermiasta kärsivän vasan hoitoon, sillä se ei olisi selviytynyt ilman emoaan.

Harjun mukaan emo ei hylkää hyväkuntoista vasaa. Jos toinen vasa on sairas, niin emo keskittyy hyväkuntoiseen.

Vaikea ratkaisu oli tehtävä

Harju hoiti vasaa yhdessä eläinlääkäreiden kanssa vuorokaudet ympäri. Poikanen sai antibiootteja ja nesteytystä ja välillä tilanne näytti paremmalta.

– Näytti, että vatsan toiminnot alkavat toimia ja ruoka menee oikeaan paikkaan, mutta välillä tuli takapakkia, Harju kertoo surullisena.

Hirvenvasa ehti esimerkiksi ulkoilla Mervi-hirven kanssa. Kun hoitotoimenpiteet eivät näyttäneet auttavan, oli aika tehdä vaikea ratkaisu.

– Aina täytyy ottaa huomioon se, ettei aiheuta eläimille ylimääräistä tuskaa ja kipua, kun niitä hoidetaan, Harju toteaa.

Harju on tyytyväinen, että hoitolassa on kuitenkin paljon eläimiä, joiden tarina on saanut onnellisen lopun.

– Paljon eläimiä, kuten rusakon- ja oravanpoikasia ja huuhkajan poikasia olen saanut vapauttaa. Nyt on myös hieman rauhoittunut tilanne, että ei noita loukkaantuneita eläimiäkään tiuhaan tahtiin tule. Pari viikkoa sitten niitä tuli lähes päivittäin useampia eläimiä. Alkoi olla melkoista ruljanssia, mutta nyt pahin poikas- ja pentuvaihe alkaa olla ohitse, Harju kertoo.

Lue seuraavaksi