YK:n asiantuntijat valmistautuvat katastrofiin Kuopiossa

Kriisinhallintakeskuksen järjestämään koulutukseen osallistuu nelisenkymmentä YK:n katastrofien arviointi- ja koordinointiryhmän asiantuntijaa.

kriisinhallinta
Ville-Veikko Pitkänen
Kriisinhallintakeskuksen koulutuspäällikkö Ville-Veikko Pitkänen vastaa YK:n katastrofiavun asiantuntijoiden koulutuksesta Kuopiossa.Sakari Partanen / Yle

Laajamittainen tulva on juuri iskenyt Klandestaniin. Maassa on hätätila ja ihmisille tarvitaan nopeasti väliaikaisia majoitustiloja, vettä ja ruokaa. Ensimmäisenä maahan on saapunut ryhmä Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) katastrofiavun asiantuntijoita.

Asiantuntijat ovat oikeita asiantuntijoita, mutta heidän asuttamansa telttaleiri on vähemmän eksoottisessa paikassa: Pelastusopiston pihamaalla Kuopiossa. Kyseessä on Kriisinhallintakeskuksen järjestämä kansainvälinen koulutus.

– Ideana on tarjota katastrofiavun asiantuntijoille mahdollisuus harjoitella tulevia katastrofitilanteita varten mahdollisimman luonnollisissa olosuhteissa, Kriisinhallintakeskuksen koulutuspäällikkö Ville-Veikko Pitkänen sanoo.

Telttoja Pelastusopiston pihamaalla
Pelastusopiston pihamaalle on noussut kokonainen telttakylä.Sakari Partanen / Yle

Ammattilaisten suppea joukko

Harjoitus kestää vajaan viikon ja sen aikana kuviteltu tilanne pahenee päivä päivältä. Harjoitukseen osallistuu nelisenkymmentä YK:n katastrofien arviointi- ja koordinointiryhmän (United Nations Disaster Assessment and Coordination UNDAC) jäsentä ympäri maailmaa.

Ammattilaisten joukossa on yhteensä vain kuusi suomalaista, joista kaksi on mukana Kriisinhallintakeskuksen järjestämässä harjoituksessa.

– Seuraavat suomalaiset koulutetaan syksyllä Etelä-Koreassa. YK pyrkii tietoisesti pitämään koulutettujen joukon pienenä, Pitkänen selittää.

Hänen mukaansa suppean ammattilaisjoukon osaaminen on helppo päivittää, eikä tilanteisiin voi lähettää ihan ketä tahansa.

– Katastrofialueelle ei pidä mennä ilman koulutusta, sillä muuten myös auttajista voi tulla avustettavia.

"Painetta pois paikallisten viranomaisten harteilta"

Ammattilaisjoukossa on sisäministeriön ylitarkastaja Pekka Tiainen, joka on vain muutama päivä aiemmin palannut Bhutanista. Vuoristoisen kuningaskunnan naapurimaassa Nepalissa oli vain pari vuotta sitten suuri maanjäristys, ja nyt niin Bhutanissa kuin kansainvälisessä yhteisössä pyritään jo ennakolta varautumaan vastaavanlaiseen katastrofiin vieläkin vaikeakulkuisemmassa maassa.

Tiaisen mielestä katastrofiavun asiantuntijoiden tehtävä on periaatteessa yksinkertainen.

– Meidän on otettava painetta pois paikallisten viranomaisten harteilta silloin, kun kansainvälistä apua alkaa tulla maahan. Maahan tuleva apu on koordinoitava ja arvioitava mahdollisen lisäavun tarve: mihin ja minkälaista.

Pekka Tiainen teltassa tietokoneen ääressä
Harjoitukseen osallistuva Pekka Tiainen on juuri palannut Bhutanista.Sakari Partanen / Yle

Myös saunan on sovelluttava kenttäolosuhteisiin

Toinen harjoitukseen osallistuva suomalainen on helsinkiläinen palomestari Ville Estlander. Mies on tyytyväinen, sillä aiemmat koulutukset ovat olleet enemmän tai vähemmän "konferenssityyppisiä".

– Tämä tuntuu mukavalta, kun on enemmän toimintaa ja tapahtuma on tehty kenttäolosuhteisiin.

Estlander esittelee hymyillen siirrettävää telttasaunaa, joka kulkee helposti joukon mukana.

– Täällä on kaikki keikkamoodissa.

Ville Estlander telttasaunassa
Ville Estlanderin mukaan telttasauna on ollut käytössä jo heti harjoituksen alettua. Sakari Partanen / Yle