1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qatar

Kunnianhimoinen emiiri ja veljeily Iranin kanssa – neljä syytä Qatarin ja arabimaiden kiistaan

Qatar on jäänyt eristyksiin, kun Saudi-Arabia ja sen liittolaiset katkaisivat suhteensa pieneen öljyvaltioon.

Qatarin pääkaupunki Doha on joutunut diplomaattisen myrskyn silmään. Kuva: Yoan Valat / EPA

Saudi-Arabia on liittolaisineen jatkanut pienen naapurinsa Qatarin painostusta. Qatarilaiset matkustajakoneet ovat joutuneet lentämään pitkiä kiertoreittejä, sillä Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat sulkeneet ilmatilansa qatarilaiskoneilta.

Saudi-Arabia on syyttänyt Qataria terrorismin tukemisesta. Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää tukevan Saudi-Arabian kampanjaa.

Välirikon tausta on kuitenkin monimutkaisempi. Yle kokosi neljä tekijää diplomaattisen kriisin taustalla.

Qatarin kanssa diplomaattisuhteensa katkaisseet arabimaat näkyvät kartalla keltaisina. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

1. Qatarilla on kunnianhimoinen hallitsijasuku

Noin 2,6 miljoonan asukkaan Qatar sijaitsee Persianlahdella kahden alueen mahtivaltion, Saudi-Arabian ja Iranin välissä. Qataria vuodesta 1858 lähtien hallinnut Al Thanin emiirisuku on kuitenkin jo pitkään yrittänyt luoda kuningaskunnalleen kokoaan suurempaa roolia. (siirryt toiseen palveluun)

Nykyisen emiirin isä Hamad bin Khalifa Al Thani hyödynsi entistä tehokkaammin maansa valtavia kaasuesiintymiä ja solmi energianvientisopimuksia eri puolille maailmaa 1990-luvulta lähtien. Qatar käyttää valtaansa muun muassa yli 300 miljardin euron (siirryt toiseen palveluun) arvoisen investointirahaston avulla.

Vuonna 1996 emiiri Hamid perusti satelliittikanava Al Jazeeran, joka päästi ääneen myös itsevaltaisten arabimaiden hallitusten arvostelijat. Kanavan uutisointi sai Saudi-Arabian vetämään suurlähettiläänsä Qatarista vuonna 2002.

Qatarin nykyinen emiiri Tamim bin Hamad Al Thani nousi valtaistuimelle 33-vuotiaana vuonna 2013. Hän on jatkanut isänsä kunnianhimoista politiikkaa ja naapuriensa ärsyttämistä.

Emiiri Tamim on myös innokas urheilun tukija, jonka johdolla Qatar sai järjestääkseen vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskisat.

Qatarin Emiiri Tamim bin Hamad Al Thani on pyrkinyt kasvattamaan maansa vaikutusvaltaa. Kuva: Rafal Guz / EPA

2. Lämpimät välit Iraniin hiertävät

Qatarin ristiriitainen ulkopolitiikka on ärsyttänyt muita arabimaita. Sunnivaltaisella Qatarilla on hyvät suhteet shiiaenemmistöiseen Iraniin, joka on Saudi-Arabian arkkivihollinen Lähi-idässä.

Syynä lämpimiin suhteisiin on se, että Qatar ja Iran jakavat maailman suurimman avomerellä sijaitsevan kaasukentän Persianlahdella.

Toisaalta Qatar pyrkii samanaikaisesti miellyttämään Yhdysvaltoja, jonka lentotukikohta sijaitsee maan alueella.

Jemenissä Qatar on ollut osana Saudi-Arabian johtamaa koalitiota, joka taistelee Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan. Nyt Qatar on karkotettu koalitiosta, ja Jemenin kansainvälisesti tunnustettu hallinto syyttää sitä (siirryt toiseen palveluun) yhteistyöstä huthien kanssa.

Iran ja Qatar jakavat South Pars / North Domen kaasukentän Persianlahdella. Katkoviiva merkitsee maiden välistä rajaa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Saudi-Arabia liittolaisineen on syyttänyt Qataria (siirryt toiseen palveluun) myös vehkeilystä Iranin kanssa Syyrian sodassa. Qatar neuvotteli huhtikuussa vankienvaihdosta (siirryt toiseen palveluun), jonka yhteydessä se maksoi satoja miljoonia dollareita Iranille uskolliselle shiiamiliisiryhmälle.

Iran on Syyrian hallinnon liittolainen. Saudi-Arabia puolestaan on tukenut Syyriassa salafistisia kapinallisryhmiä (siirryt toiseen palveluun), jotka vastustavat sekä Assadin hallintoa että Isisiä.

3. Qatar tukee Muslimiveljeskuntaa

Muslimiveljeskunta on ollut yksi suurimmista tekijöistä, joka aiheuttaa kitkaa arabimaiden välille. Poliittista islamia ajava verkosto toimii useissa muslimimaissa.

Qatar on tukenut vuoden 2011 arabikevään aikana ja sen jälkeen Muslimiveljeskuntaa, kun taas Arabiemiraatit ja Saudi-Arabia ovat vastustaneet sitä.

Qatar on tarjonnut turvapaikkoja Arabiemiraateista ja Egyptistä paenneille Muslimiveljeskunnan jäsenille. Yksi turvapaikan saaneista on radikaali egyptiläinen muslimisaarnaaja Yousuf al-Qaradawi (siirryt toiseen palveluun), jolla on Qatarin valtion omistamalla Al Jazeera -kanavalla oma sharia-lain levittämistä kannattava ohjelma.

Presidentti Mohammed Morsi vangittiin, kun Egyptin armeija otti vallan Qatarin tukemalta Muslimiveljeskunnalta vuonna 2013. Kuva: Mohamed Hossam / EPA

Libyassa Qatar on aseistanut ja kouluttanut (siirryt toiseen palveluun) islamistisia kapinallisryhmiä. Lisäksi Qatar on tukenut Palestiinassa Gazan kaistaa hallinnoivaa Hamas-järjestöä, joka on virallisen palestiinalaishallinnon kilpailija.

Saudi-Arabia ja sen kumppanit syyttävät Qataria kuitenkin erityisesti terroristijärjestöjen, kuten Isisin ja Al-Qaidan tukemisesta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää jakavan tämän näkemyksen.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Wolfgang Mühlbergerin mielestä syytös on outo, sillä Saudi-Arabia on itse islamististen ääriliikkeiden suurin tukija.

4. Saudi-Arabia haluaa painostaa naapurinsa ruotuun

Saudi-Arabian ja sen liittolaiset painostavat nyt Qataria (siirryt toiseen palveluun) monin tavoin. Qatarin kansainväliset yhteydet vaikeutuvat, kun sen naapurimaat ovat katkaisseet lentoliikenteen ja sulkeneet ilmatilansa.

Qatarin taloudelle olisi kova isku, jos maassa muun muassa lääkäreinä, insinööreinä ja rakennustyöntekijöinä työskentelevät 180 000 egyptiläistä joutuvat lähtemään maasta. Qatarin asukkaista noin 88 prosenttia on siirtotyöläisiä.

Saudi-Arabia sulki maanantaina maarajansa Qatariin. Noin 40 prosenttia Qatarin elintarvikkeista on tullut rajan yli, joten kriisi uhkaa ruoan tuonnista riippuvaisen Qatarin ruokaturvaa. Vähintään elintarvikkeiden hinnat nousevat ja qatarilaisten tyytymättömyys kasvaa.

Qatarin hallinto on syyttänyt Saudi-Arabiaa kahdesta vallankaappausyrityksestä vuosina 1996 ja 2005. Nytkään ei ole poissuljettua, etteikö emiiri Tamimin asema olisi uhattuna.

Jalkapallon maailmanmestaruuskisojen areenoita rakentavien siirtotyöläisten olot Qatarissa ovat huolettaneet kansalaisjärjestöjä. Kuva: AOP

Lähteet: AP, Reuters.