1. yle.fi
  2. Uutiset

Revittyjä kukkia ja juurineen vietyjä istutuksia – Kukkaraivo käy kalliiksi: "Helpostihan niihin menee kymmeniä tuhansia"

Kajaanissa kesä on vasta aluillaan, mutta kaupungin kukkaistutukset ovat jo kokeneet kovia.

kukat
Kukkaistutuksesta revitty irti kukkia.
Osa kukista on lähtenyt ohikulkijoiden matkaan tästä istutuksesta.Laura Tolonen / Yle

KajaaniMaasta lapiolla kaivettuja narsisseja, täysiä kukkaruukkuja Kajaaninjoessa ja torin turmellut orvokki-istutukset. Vaikkei kesä ole päässyt edes kunnolla alkuun, ensimmäisiä tihutöitä on jo tapahtunut.

Kaupunkilaisia ihmetyttää, että onko kukkia järkeä edes laittaa, jos ne kaikki revitään.

Kajaanin kaupungin mukaan asiassa ei ole mitään kommentoitavaa tällä hetkellä.

Kukkiin jopa satoja tuhansia euroja

Kesäkukkien repiminen ei ole Viherympäristöliiton mukaan valtakunnallinen ongelma. Pääsihteeri Seppo Närhi epäilee kasvien selviävän koskemattomina normaaleina arkipäivinä. Kun jotain kunnassa tai kaupungissa tapahtuu jotain erikoista, nouseekin riski kukkiin kohdistuvasta ilkivallasta huomattavasti. Näin hän uskoo tapahtuneen myös Kajaanissa.

– Veikkaisin, että kyseessä on koulun päättäjäisviikonloppu, tai jokin muu erityinen tapahtuma johon tällainen liittyy, Närhi kommentoi.

Viherympäristöliiton kokemusten mukaan hyvin hoidetut viheralueet ovat jopa vähentäneet puistoihin ja istutuksiin kohdistuvaa ilkivaltaa. Tällaisissa tapauksissa epäillään takana olevan oireilua jostain.

Orvokkeja.
Orvokkeja kukkaistutuksessa, joka on saanut olla rauhassa tihutyön tekijöiltä.Kimmo Hiltunen / Yle

Taloudellinen panostus kaupunkien kesäisiin istutuksiin vaihtelee valtakunnallisesti. Jos vuoden aikana on luvassa erityisempiä juhlia, voivat kukkien hoitamiseen menevät kustannukset nousta.

Nyt itsenäisyyden juhlavuotena on monissa kaupungeissa satsattu istutuksiin normaalia suuremmilla summilla.

– Eroja on aika paljon siinä kuinka kesäkukkia käytetään, mutta helpostihan niihin menee kymmeniä tuhansia euroja. Isoimmissa kaupungeissa saattaa mennä satojatuhansia euroja parhaimmillaan, Viherympäristöliiton Seppo Närhi kommentoi.

Kahvilan pitäjä: Kukkia ei uskalla jättää yöksi ulos

Kajaanilainen Kahvila Kontti aloitti toimintansa vappuna. Kahvilayrittäjä sai huomata välittömästi, etteivät kukka-astiat saa olla edes toukokuun alussa rauhassa.

– Hirveän paljon en mitään kiinteää uskalla tähän pihalle yöksi jättää. Minulla on vähän kukkasia tuossa seinällä sekä pieni viljelylaatikko pihalla. Jätin siihen ensimmäiseksi hallayöksi viisaimmilta vinkkinä saadun hallaharson, jonka oli tarkoitus suojata kukkia pakkayöltä. Seuraavana aamuna se olikin sitten hävinnyt jonkun matkaan, kertoo kahvilayrittäjä Kirsi Keskitalo.

Nainen kastelee kukkia.
Kahvilayrittäjä Kirsi Keskitalo nostaa kukat öisin kahvilan sisätiloihin.Kimmo Hiltunen / Yle

Nykyisin Kontin ulkoseinässä olevat kukat nostetaan öisin sisään. Kesän todella alkaessa on Keskitalolla suunnitelmissa koristaa kahvilan pihaa muullakin kasvustolla, mutta tällä hetkellä pienetkin investoinnit viihtyvyyteen eivät tule ilman huolta.

– Olen ajatellut, että laittaisin tähän muutaman kukkalaatikon. Ne olisi tarkoitus jättää yöksi, mutta saa nähdä miten tilanne kehkeytyy. Olisihan tähän tosi kiva saada jotain vehreyttä ja kasvillisuutta, Keskitalo sanoo toiveikkaasti.

Kesäkukkien merkitys energiselle kahvilanpitäjälle on suuri.

– Kyllähän ne luovat viihtyvyyttä. Kesäkausi on niin lyhyt, että mielellään näkisi kauniita kukkia ympäri kaupunkia. Tiedän, että moni muukin sellaisista nauttisi, sekä vanhemmat kuin myös lapsetkin, Keskitalo toteaa.

Kajaanissa kaupunki hoitaa

Kaupunkien kesäkukkien istuttamista on ulkoistettu viime vuosina kansalaisille päin. Erilaiset järjestöt ja yksittäiset kansalaiset ovat ottaneet tehtäväkseen huolehtia asuinalueensa viheristutuksista, mutta Kajaanissa kaupunki hoitaa edelleen kasvien asettamisen ja ylläpidon. Kaupunkilaisilta ja muiltakin kainuulaisilta ei tähän tule moitteita.

– Mielestäni Kajaanin kaupunki on todella hienosti satsannut kesäisin istutuksiin, kertoo Kahvila Kontissa vieraillut Rauni Fills-Loukasmäki.

Hänen mielestään kesäkukkien merkitys korostuu Suomen lyhyen suven aikana.

– Kyllä niillä ehdottomasti on sellainen silmäruokamerkitys. Ne ovat visuaalisesti erittäin tärkeitä, koska kyllähän tämä meidän kesä on lyhyt, eikä Suomen luonto ole itse asiassa niin värikäs kuin Etelä-Euroopassa. Kukat ovat ihan ehdottomasti tärkeä lisä, hän toteaa.

Kukkaistutus ja suihkulähde Kajaanin Raatihuoneentorilla.
Orvokki-istutus Kajaanin Raatihuoneentorilla.Kimmo Hiltunen / Yle

Raatihuoneentorilla kävelyllä olleet Haatajat ovat samaa mieltä.

– Tuovathan kesäkukat yleiskuvan paljon kauniimmaksi, kertoo perheen äiti Senni Haataja.

Lue seuraavaksi