Hyppää sisältöön

Jo neljäs huono vuosi Keski-Pohjanmaan linnuille: tänä keväänä ruoka ei riittänyt

Linnut ovat kärsineet ravinnonpuutteesta, koska hyönteisiä ei ole riittänyt kaikkien poikasten ruuaksi.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Varhaisten pesijöiden, muun muassa tiaisten ja puukiipijöiden pesistä on löytynyt viime päivinä kuolleita poikasia ja kuoriutumattomia munia. Lisäksi kylmän, hyttysettömän kevään kärsijöitä ovat olleet metsäkanalinnut, peipot ja osa vesilinnuista.

Kokkolalainen Marko Pohjoismäki on pöntöttänyt Sannanrannan aluetta Kokkolassa 40 vuotta. Näin kylmää kevättä hän ei ole ennen kokenut.

Pönttötutkinnan karu tulos

Useampi Pohjoismäen pönttö on hiljentynyt uhkaavasti. Yhdestä löytyy kaksi kuollutta puukiipijän poikasta. Pohjoismäki tietää, että alkujaan pesässä oli kolme poikasta. Hiljainen on metsä muutenkin.

Tähän aikaan maastossa jo tapaa näkyä poikasia, nyt ei näy.

Marko Pohjoismäki

– Tähän aikaan maastossa jo tapaa näkyä poikasia, nyt ei näy, viittoo Pohjoismäki ympärilleen. Jos linnut olisivat kasvaneet vielä kolme tai neljä päivää, ne olisivat lähteneet pesästä.

Kun muita hiljaisia pönttöjä tutkitaan, löytyy kuusitiaisen pesä, jonka päälle kirjosieppo on tehnyt jo uuden. Samoin oli käynyt myös sinitiaisen pesässä.

Tiaisten asuntoasiat saattavat olla ongelmallisia. Silti suurin osa linnuista tekee toisen poikueen.

– Kirjosiepot ehtivät monesti valloittaa pesän tiaisilta, pesäpaikat käyvät vähemmäksi, ja toinen pesue on aina ensimmäistä pienempi, kertoo Marko Pohjoismäki. Kylmä kevät on vaikuttanut jo nykyistenkin pesueiden kokoon.

Hidastelua ja jarrutusta

Vaikka aikaisin pesivät hyönteissyöjät ovat kärsineet pahoin, suurin osa hyönteissyöjistä on kuitenkin vasta muuttanut, ja niiden tilanne näyttää paljon paremmalta.

Iso osa hyönteissyöjistä jäi silti kokonaan tulematta. Esimerkiksi yölaulajista viitakerttusia, pensassirkkalintuja ja satakieliä on vasta muutamia yksilöitä, kun niistä normaalisti on tähän aikaan satoja havaintoja, laskeskelee Marko Pohjoismäki.

– Hyönteissyöjät ovat myöhästyttäneet pesintäänsä kautta linjan. Osa linnuista ei ole voinut aloittaa pesintää, kun kaikki energia menee oman ravinnon etsintään.

Puukiipijän pesästä löytyi kaksi kuollutta poikasta. Kuva: Raila Paavola / Yle

Osa linnuista on siirtynyt veden ääreen etsimään hyönteisiä. Pohjoismäen mukaan isoja tervapääskyparvia ei kaupungissa nyt juuri näy, mutta merellä kyllä.

Tämä on neljäs tappiovuosi peräkkäin Keski-Pohjanmaan linnustolle.

Marko Pohjoismäki

– Tämä on neljäs tappiovuosi peräkkäin Keski-Pohjanmaan linnustolle. Vuosi 2014 oli kylmä, seuraavana vuonna oli pitkä sadejakso ja viime vuonna Salomon-myrsky tuhosi pesiä. Onneksi eri vuodet ovat olleet vaikeita eri lintulajeille.

Hiljainen pönttö kannattaa tarkistaa

Jos linnunpöntössä on aiemmin ollut vilskettä ja ruokinta käynnissä, mutta nyt pönttö on hiljentynyt, kannattaa tilanne tarkistaa.

Jos pesintä on epäonnistunut, kannattaa vanhan pesän materiaalit ottaa pois, ettei pönttöön tule kesäaikana loisia.

– Jos on pesintävire päällä, koiras alkaa laulut uudelleen ja kumppanin etsinnän, Marko Pohjoismäki sanoo.