Sairaanhoitopiirin johto Taysin jättihankkeen 40 miljoonan kuluriskistä: ”Spekulointia”

Sairaanhoitopiirin mukaan Tampereen yliopistollisen sairaalan etupihalle nousevien uusien rakennusten alkuperäinen budjetti on ylittymässä noin kymmenellä miljoonalla.

Tampereen yliopistollinen sairaala
Tampereen yliopistollisen sairaalan pääsisäänkäynti
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen puolustaa Tampereen yliopistollisen sairaalan etupihan rakennushankkeen kustannusten käsittelytapaa. Ihalaisen mielestä sairaanhoitopiirin valtuusto on saanut riittävästi tietoa kustannusten mahdollisesta noususta. Alkuperäinen budjetti on ylittymässä noin kymmenellä miljoonalla eurolla.

Aamulehti kirjoitti tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että sairaanhoitopiirin valtuustolle ei kerrottu 40 miljoonan euron kuluriskistä. Summa perustuu indeksiin, johon Taysin rakennushanketta ei ole sidottu.

– En minä ole lähtenyt valtuustolle spekuloimaan, mikä voisi olla jonkun muun indeksin vaikutus kokonaiskustannuksiin, Ihalainen sanoo.

– Mielestäni se on spekulointia. On turha sanoa, että jos laskemme tuolla tai tuolla, mutta kun sitä ei lasketa sen indeksin kautta, sanoo sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Ilpo Sirniö.

Kustannusarvio on noussut noin 250 miljoonaan euroon

Taysin rakennusurakassa puretaan kaksi sairaalan siipeä ja rakennetaan kolme uutta rakennusta sekä parkkihalli. Sairaalan historian suurimman rakennushankkeen alkuperäinen kustannusarvio on 240 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiiri on sopinut projektinjohtourakoitsijan eli SRV:n kanssa, että hankkeen kustannukset määräytyvät rakennuskustannusindeksin mukaan. Rakennuskustannusindeksin nousun vuoksi kustannusarvio on nyt noin 250,5 miljoonaa euroa.

Aamulehden esiin tuoma 40 miljoonan euron kuluriski perustuu niin sanottuun tarjoushintaindeksiin. Indeksi kuvaa talonrakentamisen tarjoushintojen kehittymistä alueellisesti.

Tarjoushintaindeksin mukaan tehdyssä arviossa Taysin etupihahanke maksaisikin noin 280 miljoonaa euroa. Eri indeksejä on käsitelty muun muassa sairaanhoitopiirin hallituksessa, mutta niitä ei ole viety valtuustoon saakka.

Rakennushanke on jotakuinkin puolessavälissä. Valmista pitäisi tulla vuoden 2020 alussa.