Soteuudistus on solmussa Lapissa – ministeri Rehula on silti toiveikas

Lapissa on monta sotesolmua avattavana. Esimerkiksi Kemi-Tornio ja Rovaniemi eivät luota toisiinsa, keskussairaaloiden työnjaosta on kiistaa ja ulkoistussopimukset uhkaavat maakunnan yhtenäistä ratkaisua.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Juha Rehula.
Jarno Tiihonen / Yle

Lapin sotesolmujen avaamisessa riittää töitä. Kuntaliiton mielestä soteuudistuksen onnistumisen suurimmat riskit liittyvät kuntien tai alueiden omiin ratkaisuihin ja erityisesti nopeaan aikatauluun.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula on kuitenkin toiveikas sen suhteen, että suurinta kiistaa aiheuttanut erikoissairaanhoidon työnjako kahden sairaanhoitopiirin välillä saadaan ratkaistua.

– Minulle on tullut Lapin alueen vastuullisilta päättäjiltä sellaista viestiä, että neuvottelupöydässä ollaan ja esimerkiksi sairaaloiden väliseen työnjakoon yritetään hakea sopua. Se, että neuvonpitoja on, on myös merkki siitä, että yritetään löytää ratkaisuja, sanoo Rehula.

Kiista kulminoituu synnytyksiin

Meri-Lapissa pelätään, että Kemissä synnytykset loppuvat, mikä johtaisi erikoissairaanhoidon isompaan näivettymiseen. Siitä taas seuraisi, että Oulusta ei saataisi enää lääkäreitä Kemiin.

Ministeri ei ota kantaa Länsi-Pohjan synnytysten jatkoon.

– Minun on mahdotonta ennakoida, mitä tapahtuisi tilanteessa, jossa poikkeuslupa mahdollisesti tarvitsee jatkoa. Poikkeuslupa on myönnetty esimerkiksi siksi, että nyt käynnissä olevat neuvottelut saisivat vauhtia.

Hän vakuuttaa yhteistyön Oulun ja Lapin välillä jatkuvan.

– Myös jatkossa Oulu tukee sitä, että Lapissa riittää erikoissairaanhoidon osaajia. Pelko, että tämä napanuora katkeaisi, on aiheeton. Päinvastoin tullaan edellyttämään aikaisempaa tiiviimpää yhteistyötä.

Ministeri valmis sovittelemaan

Rehulan toiveikkuudesta huolimatta Lapissa riittää sotesolmuja avattavaksi. Suunnitteilla tai tekeillä on useita erilaisia ratkaisuja, vaikka tavoitteena on yksi koko maakunnan järjestelmä. Tarvittaessa ministeri on valmis itse ryhtymään sovittelijaksi.

– Tämä mahdollisuus on edelleen työkalupakissa.

Ministerillä ei ole kuitenkaan käytännön valtaa kumota kuntien tai sairaanhoitopiirien päätöksiä.

– Ministerin rooli on vähän sellaista narulla työntämistä vielä tänä päivänä.

Rehula toivoo, että maakunnan päättäjien maali on ensi vuosikymmenessä.

– Ministeriön näkökulmasta kyse on siitä, että ensi vuosikymmenelläkin kiireelliset erikoissairaanhoidon palvelut ovat Rovaniemellä ja Lapin maakunnassa saatavilla.

Kuntaliitto vaatii lisää aikaa

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen toivoo, että kunnat eivät tekisi pitkiä ulkoistussopimuksia.

– Voi syntyä arvaamattomia riskejä, jos ennen lain voimaantuloa tehdään muita päätöksiä.

Kuntaliiton näkökulmasta suurin haaste uudistuksen onnistumiselle on liian nopea aikataulu.

– Koko tämä uusi järjestelmä perustuu siihen, että tieto liikkuu ja ICT-järjestelmät ovat valmiita siinä vaiheessa, kun uudistukseen mennään. Jos mennään puutteellisilla välineillä, niin voi syntyä kallista. Tarvitaan riittävästi aikaa rakentaa vahva pohja, Myllärinen sanoo.

Ministeri ei jossittele aikataululla

Rehula varoo ottamasta kantaa aikatauluun.

– Jos lähtisin yhtään edes jossittelemaan, niin se olisi sama kuin lähettäisi muutamaan maakuntaan viestin, että eihän tässä ole hoppu mihinkään, Rehula sanoo.