Saiko terrori-isku sinut pelkäämään matkustamista? Matkustajavakuutus ei korvaa peruuntunutta matkaa

Jos matkakohteeseen tehty terrori-isku saa pelkäämään ja peruuttamaan matkan, maksaa viulut useimmiten matkustaja, ei vakuutusyhtiö.

Kotimaa
Matkustaja katselee lentokoneita lentoaseman ikkunasta.
Terrorismin aiheuttaman matkustuspelon takia peruteetusta matkasta ei yleensä saa korvausta vakuutusyhtiöiltä.William Edwards / AFP

Matkustuspelko tai suoranainen paniikki voi iskeä yllättäen esimerkiksi Lontoossa sattuneen terrori-iskun takia. Matkalle lähtijä tuntee voimakasta ahdistusta ja kokee, ettei hän kykene matkustamaan.

Vakuutusyhtiöissä ei sellaista paniikkia tunneta, joka automaattisesti oikeuttaisi korvauksiin peruutetusta matkasta.

– Yleensä terrori-iskusta tai ennen kaikkea matkustuspelosta johtuvaa matkan peruuntumista ei pidetä korvattavana, kertoo Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn vakuutusasiantuntija Katja Lappi.

Koituneet kustannukset menevät matkustajan piikkiin.

– Koska terrori-iskuja on viime kuukausina ollut useita, yhtiöt ovat kuitenkin tehneet poikkeusratkaisuja. Voi olla, että ehtoihin on lisätty korvausmahdollisuus ja käytäntöjä on muutettu, Katja Lappi sanoo.

Matkakohteessa havaittu, tarttuva tautiepidemia on samantyyppinen tapaus. Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan mukaan jos matkakohteessa jyllää sairaus, pelko omasta sairastumisesta, ei ole matkan korvattavuuden peruste.

Lue vakuutusehdot hyvin tarkkaan

Matkavakuutus voi olla vakuutusyhtiön lisäksi matkanjärjestäjän, lentoyhtiön, luottokortin tai ammattiliiton kautta. Niiden ehdot voivat olla hyvin erilaisia.

Kerta toisensa jälkeen vakuutusasiantuntija painottaa olemaan yhteydessä vakuutuksen antajaan sekä tutustumaan tarkkaan sopimuksen sisältöön ja ehtoihin.

– Pääsääntö on, että muita kuin vakuutusehdoissa mainittuja ei korvata. Rahakorvauksen voi saada vain ehdoissa mainituista syistä.

– Lisäksi matkan peruuntuessa kannattaa olla yhteydessä matkanjärjestäjään sekä lentoyhtiöön, Katja Lappi lisää.

Yleisimmin vakuutusyhtiöt korvaavat matkan peruuntumisen, mikäli se johtuu omasta sairastumisesta tai tapaturmasta. Myös lähiomaisen yllättävä sairastuminen, tapaturma tai kuolema voi oikeuttaa korvauksiin.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE (siirryt toiseen palveluun) saa päivittäin kyselyjä matkavakuutuksista. Katja Lapin mukaan viime kuukausien terrori-iskujen tiimoilta kuitenkin yllättävän vähän.

– Eniten meiltä kysytään, menikö korvaushakemustani koskeva päätös oikein tai saanko vielä matkustajavakuutuksen vaikka olen iäkäs ja minulla on sairauksia.

Isossa-Britanniassa terrori-iskujen uhka

Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet ovat suosituksia ja jokainen vastaa matkapäätöksestään itse.

Iso-Britanniaa koskevassa, 4.6. annetussa matkustustiedotteessa (siirryt toiseen palveluun)sinne matkustavia kehotetaan noudattamaan tavanomaista varovaisuutta. Iso-Britannian viranomaisten arvion mukaan kansainvälisen terrorismin uhkataso on tällä hetkellä toiseksi korkeimmalla tasolla eli terrori-iskujen uhka on olemassa.

– Onko matkustajavakuutus voimassa, jos henkilö lähtee maahan, johon UM suosittelee välttämään matkustamista?

– Aina jos aikoo matkustaa kohteeseen, johon menemistä ministeriö suosittelee välttämään, kannattaa ehdottomasti jo ennakkoon ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöön ja tiedustella, korvataanko mitään, jos jotain sattuu, Katja Lappi sanoo.

Ulkoasiainministeri suosittelee matkustajia myös tekemään ennen lähtöä matkustusilmoituksen. (siirryt toiseen palveluun)