Venäläismiestä epäillään kymmenien turvapaikanhakijoiden Suomeen tuomisesta – "Alan ammattilainen"

"Tuskin oli ensimmäistä kertaa pappia kyydissä", sanoo tutkinnanjohtaja Jyri Siitari miehestä, joka järjesti viisumit Venäjälle ja kuljetukset Suomeen.

rajavalvonta
Turvapaikanhakijoiden käyttämä auto Sallan raja-asemalla
Venäjän kautta Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden käyttämä auto Sallan raja-asemalla tammikuussa 2016.Tapani Leisti / Yle

Helmikuussa 2017 kiinniotetun venäläismiehen epäillään järjestäneen vuosi sitten talvella 52 nepalilaista, bangladeshilaista ja pakistanilaista Venäjältä Sallan kautta Suomeen. Rajavartiolaitoksen esitutkinnan mukaan mies toimi osana isompaa rikollisorganisaatiota, joka lupasi aasialaisille matkan kotimaasta Venäjän ja Suomen kautta Keski-Eurooppaan noin 10 000 euron hintaa vastaan. Tulijoiden päämäärä oli Espanja, Ranska ja Saksa, ja sinne Siitari arvioi useimpien heistä lopulta päätyneen.

– Meidän näkemyksemme mukaan miehen rooli Venäjällä oli keskeinen. Hän vastaanotti tulijat, järjesti majoituksen ja ajoneuvot. Esitutkinnassa selvisi, että hänellä oli suorat yhteydet organisaation johtotasolle. Epäilen, että hän ei ollut ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, vaan oli niin sanotusti alan ammattilainen, tutkinnanjohtaja Siitari sanoo.

Salla-kuvion jäljille päästiin, kun Rajavartiolaitos alkoi epäillä miehen syyllistyneen kuuden nepalilaisen laittoman maahantulon järjestämiseen Virosta Suomeen marraskuussa 2016. Esitutkinnan aikana epäilyt laajenivat koskemaan aiempaa laittoman maahantulon järjestämistä myös Venäjältä.

Siitarin mukaan venäläismies toimi osana samaa rikollisorganisaatiota, jonka jäseniä tuomittiin Vantaan käräjäoikeudessa heinäkuussa 2016. Tuomittujen joukossa oli niitä, jotka olivat lähteneet Keski-Euroopasta Suomeen hakemaan aasialaisia turvapaikanhakijoita kuljettaakseen heitä Suomesta eteenpäin.

Vangittuna olevaa miestä epäillään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Esitutkinnan aikana Rajavartiolaitos teki yhteistyötä Viron poliisin sekä Europolin kanssa. Juttu on siirretty syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.