Lapset rakentavat majoja kaupungin metsiin – "lasten leikki ja into ohjaavat toimintaa"

The Maja -hankkeessa lapset rakentavat ja suunnittelevat majoja omin ehdoin.

Lapset ja nuoret
Majan rakentamista Tornion metsässä.
Risto Koskinen / Yle

Tornion Kokkokankaan metsässä kaikuu vasaran napse ja iloinen puheen sorina. Lapset rakentavat metsään itse suunnittelemiaan majoja.

– Me ollaan nyt rakennettu lattiaa. Se on sujunut hyvin ja meillä on tarkoitus rakentaa vielä toinen kerros, kertovat rakennuspuuhissa olevat Saana Haapaniemi ja Milka Piikamäki.

Kyseessä on Tornion Setlementtinuorten ja nuorisotoimen yhteinen The Maja -hanke, jossa rakennetaan majoja juuri lasten ehdoilla. Lapsille annetaan työkaluja ja rakennusmateriaalia sekä paljon vapautta rakentamiseen.

– Yleensähän esimerkiksi kaikki leikkipuistot on tehty valmiiksi, mutta nyt mennään täysin lasten ehdoilla. Rakentaminen toteutetaan niin sanotulla Free Adventure Playground -tyylisellä pedagogiikalla, jossa aikuiset eivät anna valmiita ohjeita, vaan lasten leikki ja into ohjaavat toimintaa, kertoo nuoriso-ohjaaja Jan-Mikael Hakomäki.

– Tarkoituksena on, että luomisen ja jopa erehtymisen into jätetään lapsille. Tietenkin turvallisuuden puitteissa ja siitä tinkimättä, Hakomäki jatkaa.

Keskiviikkona Tornion Kokkokankaalla majaa oli rakentamassa kymmenkunta lasta.

– Joskus ollaan rakennettu majaa koululla, mutta ei olla koskaan käytetty itse työkaluja ja nauloja, kertoo Saana Haapaniemi.

Majan rakentamista Tornion metsässä.
Risto Koskinen / Yle

Tornion kaupunki on luvannut lasten käyttöön neljä aluetta, missä majat voivat olla kesän ajan.

– Otimme käyttöön erityisesti lähiöitä, joissa lapsilla ei ole omaa takapihaa ja tonttia johon voisi muuten rakentaa, Hakomäki sanoo.

Ainakin Saana Haapaniemi ja Milka Piikamäki aikovat käyttää rakentamaansa majaa ahkerasti.

– Todellakin leikitään täällä paljon. Tehdään piknikkejä ja muuta hauskaa, lapset kertovat hymysuin.

Torniolaislapset voivat rakentaa majoja kesäkuun jokaisena keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun) kello 12-17. Rakentaminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista ja se on täysin maksutonta.

Tornion kaupungin lisäksi hanketta on tukenut muun muassa Alli Paasikiven säätiö.