17-vuotias tyttö voitti kesäksi unelmiensa työn – lakkaa vanhusten kynsiä ja tekee kasvomaalauksia lapsille

Kouvolassa kolmelle nuorelle tarjoutui mahdollisuus kesätöihin unelmaduunissaan, kun he voittivat kaupungin järjestämän kilpailun.

kesätyö
Oona Leinonen aloittelee kasvomaalausta tytön poskeen.
Juha Korhonen/ Yle

*KOUVOLA *Hiusalaa opiskelevalla 17-vuotiaalla Oona Leinosella kävi tuuri. Hän sai paikan unelmaduunista neljäksi viikoksi. Kouvolan kaupunki ja Duunista toimeen -hanke järjestivät alkuvuodesta Unelmaduuni-kilpailun, jossa kouvolalaisilla nuorilla oli mahdollisuus keksiä itse oma unelmaduuninsa.

– Käyn palvelutaloissa ja päiväkodeissa hemmottelemassa vanhuksia ja lapsia. Teen kasvomaalauksia ja lettejä lapsille. Vanhuksille on kampauksia, kynsienlakkausta, parranajoa ja hiustenleikkausta, kertoo Leinonen.

Oona Leinonen maalaa perhosta tytön poskeen.
Juha Korhonen/ Yle

Oonan palveluilla on kysyntää hänet on tilattu jo ainakin pariinkymmeneen päiväkotiin ja palvelukeskukseen. Enimmäkseen on tiedossa päiväkotikeikkaa kasvomaalauksen parissa.

– Tykkään tehdä kaikkea käsilläni ja kun opiskelen hiusalaa niin mä pystyn hyödyntämään sitä tässä, kertoo kesätyöstään Oona Leinonen.

Lapset ovat innoissaan

Tämän päivän asiakkaat Killingin päiväkodissa olivat ainakin Oonan palveluksiin tyytyväisiä. Poskissa koreilee perhosia, leppäkerttuja ja hämähäkinseittejä. 6-vuotias Olli Liukkonen Killingin päiväkodista uhoaa, ettei pese poskessaan olevaa leppäkerttua ikinä pois.

Poika leikkii nukkekodilla päiväkodissa.
Juha Korhonen/ Yle

Myös Saranna Saulila, 7, on tykästynyt omaan poniinsa ja voi suositella Oonan maalauksia myös muille. Nea Koskiranta, 5, ja Minka Korpi, 6, ovat pyytäneet omat maalauksensa kasvojen sijaan kämmenselkään.

– Me tykkäämme, että ne ovat käsissä, sanoo Minka Korpi.

Leijona ja poni maalattuna tyttöjen käsiin.
Juha Korhonen/ Yle

– Sitten ei tarvitse katsoa peilistä, koska täällä ei ole kauhean monessa paikassa peilejä, jatkaa Nea Koskiranta.

Nean kättä koristaa leijona.

– Minä haluaisin isona oikean leijonan. Mutta sen pitäisi olla sitten kiltti, hän pohtii.

Käsienpesukin sujuu tyttöjen mukaan ihan hyvin, kun pesee varovasti, ettei kuva kulu pois.

Oona Leinonen letittää tytön hiuksia päiväkodissa.
Juha Korhonen/ Yle

Kilpailun kautta unelmaduuniin

Kouvolassa unelmiensa parissa työskentelee kolme nuorta, Lappeenrannassa viisi. Heidät on valittu kilpailuissa, jossa nuoret ideoivat työnkuvan itselleen. Malli kilpailuun on otettu Vaasasta.

Kilpailulla kaupungit haluavat aktivoida nuoria, jotka saavat luoda omannäköisensä työn. Unelmien joukossa on virkistystoimintaa ja kauppa-apua vanhuksille, tarinoiden kirjoittamista, jongleerausta, katusoittoa ja lasten leikittämistä.

– Odotukset ovat hyvät. Tykkään auttaa ihmisiä. Toivoisin, että oppisin esimerkiksi asiakaspalvelua ja että kesän aikana oppii työskentelemään enemmän vanhusten ja lasten kanssa, sanoo Oona Leinonen.

Oonan unelmaduuniin kuuluu lisäksi se, että hän kulkee paikkoihin skootterillaan. Päiväkotien ja palvelutalojen lisäksi kenellä tahansa on mahdollisuus päästä Oonan käsittelyyn, sillä Kouvola-talolle on vielä tulossa paikka, jossa Oona tekee hoitojaan.

Oona Leinonen tekee kasvomaalausta.
Juha Korhonen/ Yle

Kaupunki työllistää satoja nuoria

Vaikka kilpailu ei olisi tuonutkaan sitä omaa unelmaduunia, on kaupungeilla tarjota nuorille kesäksi muitakin mielenkiintoisia töitä. Kotka työllistää parikymmentä nuorta Tall Ship Races tapahtumaan. Kouvola on puolestaan palkannut jo kolmatta kesää peräkkäin kesämuusikoita, jotka esiintyvät turuilla ja toreilla erilaissa tapahtumissa tai heidät voi tilata ilahduttamaan päiväkotiin tai palvelukeskuksiin.

Kotkalla ja Kouvolalla nuorten kesätyöpaikkoja on molemmilla noin 300. Lappeenranta työllistää vajaa 200 nuorta. Kesätyöpaikkoja on tarjolla muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluissa, siivoustoimessa, liikunta- ja nuorisoyksikössä sekä kulttuuripalveluissa.