Onko tässä Suomen pienin kirjasto? – Viiden neliön kuutio keskellä katua

Jyväskylän kävelykadulle on avattu tänään läpinäkyvä minikirjasto. Sisälle ei mahdu kovin montaa lainaajaa kerrallaan.

kirjastot
Konttikirjasto Jyväskylän kävelykadulla
Heli Kaski / Yle

Lasikonttikirjasto on noin viiden neliön kokoinen. Valtakunnallisia kirjastopäiviä juhlistamaan pystytetyn pikkukirjaston pikkuruisesta valikoimasta voi lainata uutuuskirjoja ja levyjä. Kirjaston henkilökunta opastaa myös e-aineiston käytössä ja kirjastokortin hankintakin onnistuu.

Konttikirjastossa kirjahylly Jyväskylän kävelykadulla.
Heli Kaski / Yle

Ensimmäiseksi lainaajaksi minikirjastoon ehätti jyväskyläläinen Tapio Ukkonen. Mies toteaa, että kirjastolaitos on ollut hänelle korvaamattoman tärkeä.

– Kirjasto merkitsee minulle oikeastaan kaikkea, mitä olen tähän mennessä elämässäni kokenut. Jo pikkupoikana kävin äidin ja isän kanssa kirjastossa ja siitä lähtien olen melkein päivittäin käyttänyt kirjastoa tavalla tai toisella, luonnehtii Ukkonen.

Mies katselee kirjoja.
Jarkko Riikonen / Yle

Lasikonttikirjaston tuominen kaupungin ydinkeskustaan on kirjastopalvelujen suurkuluttajan mielestä hieno ajatus. Vain henkilökunnan helteenkestävyys kuutiossa arveluttaa.

Ukkonen soisi kirjastojen olevan nykyistä enemmän ihmisten kohtaamispaikkoja.

– Kirjastoissa ihmiset voisivat enemmän tavata toisiaan ja tutustua. Nykyään on aika vähän sellaisia paikkoja. Kirjastossa voisi aivan hyvin olla nurkka, jossa olisi jopa pikkupakko keskustella jostain kirjasta tai milloin mistäkin.

Ukkonen allekirjoittaa tuoreen selvityksen tiedot, että kirjasto voi ehkäistä syrjäytymistä.

Kirjoja konttikirjastossa Jyväskylässä.
Heli Kaski / Yle

– Maailmasta tulisi parempi, kun ihmiset tuntisivat toisiaan paremmin. Jos ei sattumoisin ole vaikka palkkatöissä, niin kirjastossa voi tavata toisia, lukea, viettää aikaa ja olla ihmisten ympäröimänä, Ukkonen pohtii.

Jyväskylän kaupunginkirjaston verkkopalvelusuunnittelija Juha Häliselle työ poikkeuksellisessa ympäristössä on mieluisaa.

Mies katselee tietokonetta.
Heli Kaski / Yle

– Tämä on mukavaa vaihtelua kauniina kesäpäivänä, kun pääsee ihmisten kanssa juttelemaan. Tätä on käyty tänään ihmettelemässä ja kysytty, että onko tämä nyt enää ainoa kirjaston toimipiste, hymähtää Hälinen.

Kirjastoammattilainen sanoo, että kirjastojen pitää olla ihmisten keskellä ja muuttua tarpeiden ja ajan mukaan.

Kirjoja hyllyssä.
Heli Kaski / Yle

– Perustarkoituksen pitää säilyä, mutta esimerkiksi digitalisaatio näkyy minun työssäni yhä enemmän ja siinä täytyy olla neuvomassa. Kirjastojen järjestämät tapahtumat ovat myös nouseva juttu. Niissä käy joka vuosi enemmän väkeä, ne kiinnostavat. Olen kuitenkin sitä mieltä, että parasta kirjastossa on kirjat. Valtavasta kokoelmasta löytää aina jotain uutta, toteaa Hälinen.

Lasikonttikirjasto on avoinna Jyväskylän keskustassa tänään klo 19 saakka, huomenna klo 12-19 ja vielä perjantaina klo 10-16.

Konttikirjasto Jyväskylän keskustassa.
Heli Kaski / Yle