Eppu Normaali saa veistoksen Ylöjärvelle – tekijänä Ars Fennicalla palkittu taiteilija

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus tekee Eppu Normaalin kunniaksi teoksen, joka ei ole näköisteos tai patsas.

Eppu Normaali
Eppu Normaalin jäsenet poseeraavat Ylöjärven kaupungintalon edustalla kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen kanssa.
Eppu Normaali -yhtyeen jäsenet ja kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen (takana) poseeraavat Ylöjärven kaupungintalon pihassa.Kai Pohjanen / Yle

Eppu Normaali -veistos nousee kesällä 2018 Ylöjärven kaupungintalon aukiolle. Hankkeen kustannusarvio on 100 000 euroa. Se rahoitetaan pääosin testamenttivaroin.

Veistoksen suunnittelee maamme eturivin kuvanveistäjiin kuuluva Kimmo Schroderus. Vuonna 1970 syntynyt taiteilija on palkittu Ars Fennicalla vuonna 2004. Schroderuksen töitä on mm. Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmissa.

Ylöjärven kaupunki haluaa kunnioittaa veistoksella ylöjärveläisyhtyeen poikkeuksellisen pitkää ja hienoa uraa.

– Tämä on kunnianosoitus kaikesta siitä, mitä me olemme tehneet, kun emme ole suostuneet nuolemaan kenenkään takapuolta, yhtyeen kitaristi Juha Torvinen sanoi tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Eppu Normaali perustettiin Ylöjärvellä vuonna 1976.

Muusikot mukana taiteilijan valinnassa

Hanketta on viety eteenpäin kiinteässä yhteistyössä yhtyeen kanssa. Esimerkiksi taiteilijavalinnan kaupunki ja yhtye tekivät yhdessä. Yhtyeen näkemyksillä oli ratkaiseva merkitys.

Martti Syrjän mukaan yhtye halusi varmistaa, että Ylöjärvi saa sellaisen monumentin, joka näyttää hyvältä sadan vuoden päästäkin. Kimmo Schroderuksen valinta tekijäksi tuntui luontevalta, koska hän on tehnyt näyttäviä monumentteja ennenkin.

– Esillä oli kolme vaihtoehtoista taiteilijaa. Oli todella helppoa valita Schroderus, Syrjä sanoo.

1980-luvulla nuoruutta eläneelle taiteilijalle Eput on tuttuakin tutumpi bändi.

– Tämä työtehtävä on sukellus itselleni tärkeään populaarikulttuuriin ja rock-musiikkiin. Veistoksen perusidea on selvillä ja se pohjautuu suoraan bändin historiaan, taiteilija Kimmo Schroderus kertoo.

– Veistoksessa näkyy Eppu Normaali, mutta näköisteosta tai patsasta ei ole tulossa.