1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Euroopan huumeraportti: Yliannostuskuolemat kasvussa, Suomi amfetamiinin käytön kärkimaita

Joka neljäs eurooppalainen on kokeillut joskus huumeita.

Espanjan tulli takavarikoi toukokuussa Las Palmasissa 24 tonnia kokaiinia laivasta, joka purjehti Venezuelan lipun alla. Kuva: Elvira Urquijo A / EPA

Huumeiden yliannostuskuolemat ovat lisääntyneet Euroopassa kolme vuotta peräkkäin, kertoo EU:n tuore huumeraportti. (siirryt toiseen palveluun)

EU-maissa, Norjassa ja Turkissa raportoitiin toissa vuonna 8 441 yliannostuskuolemaa, mikä on kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kuolemat lisääntyivät lähes kaikissa 15–64-vuotiaiden ikäryhmissä.

Kuolleista 78 prosenttia oli miehiä ja kuoleiden keski-ikä oli 38 vuotta. Neljä viidestä kuolleesta oli käyttänyt opioideja.

Kuolemat lisääntyivät Saksassa, Liettuassa, Hollannissa, Ruotsissa, Britanniassa ja Turkissa. Suomessa (siirryt toiseen palveluun) yliannostuskuolemat vähenivät. Niitä oli yhteensä 166.

Nuorten aikuisten amfetamiinin käyttö meillä kasvussa

Suomi on raportin mukaan kärkimaita 25–35-vuotiaiden amfetamiinin käytössä. Sitä kertoi käyttäneensä viime vuonna 2,5 prosenttia nuorista aikuisista.

Euroopassa amfetamiinia käytti keskimäärin 1,1 prosenttia kyseisestä ikäryhmästä. Esimerkiksi Espanjassa ja Britanniassa käyttö on jo pitkään vähentynyt.

Kokaiinin käyttö on sen sijaan jälleen lisääntynyt Länsi- ja Etelä-Euroopassa. Eurooppalaisnuorista sitä oli käyttänyt keskimäärin 1,9 prosenttia, mutta Suomessa luku on vain prosentin.

Kannabista oli käyttänyt viime vuonna 13,5 prosenttia suomalaisista nuorista aikuisista ja MDMA:ta eli ekstaasia 2,5 prosenttia.

Kannabiksen käyttö oli Suomessa hieman vähäisempää kuin tutkimusmaissa keskimäärin (13,9 prosenttia), kun taas MDMA:ta käytettiin meillä enemmän kuin keskimäärin (1,8 prosenttia)

15–16-vuotiaista suomalaisnuorista on kokeillut huumeita keskimääräistä harvempi.

Joka neljäs kokeillut huumeita

Tutkimusmaissa useampi kuin joka neljäs 15–64-vuotias eli yli 93 miljoonaa ihmistä on kokeillut joskus huumeita, raportti kertoo.

Nuoret kokeilevat aiempaa useammin ja markkinoille tulee koko ajan uusia muuntohuumeita. 

Raportin laatinut Euroopan huumevalvontakeskus EMCDA kertoo tarkkailevansa kaikkiaan 620:tä muuntohuumetta.

USA:ssa pahempi huumetilanne

Vaikka Euroopassa tieto yliannostuskuolemien lisääntymisestä on hälyttävä, Yhdysvalloissa tilanne on vieläkin huolestuttavampi.

Siellä yliannostukseen arvioidaan kuolleen viime vuonna yli 50 000 ihmistä ja kasvua edellisvuodesta on 11 prosenttia, kertoo muun muassa The Chicago Tribune -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Myös nuorten kannabiksen käyttö on kaksi kertaa niin yleistä kuin Euroopassa. Kun eurooppalaiskoululaisista kannabista käytti viime kuussa kahdeksan prosenttia, Yhdysvalloissa käyttäjiä oli 15 prosenttia.

Sen sijaan eurooppalaisnuoret tupakoivat paljon enemmän kuin yhdysvaltalaiset. Euroopassa koululaisista tupakoi 23 prosenttia, Yhdysvalloissa vain neljä prosenttia.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP