Myöhäinen kevät on kallis viljelijälle – "Osalta maanviljelijöistä rehuvarasto alkaa olla tyhjänä"

Vuosi sitten esimerkiksi Etelä-Savossa korjattiin kesäkuun alussa säilörehua. Nyt korjuu voi venyä juhannusviikolle.

maanviljelijät
Pellon tarkkailua Kerimäellä.
Maanviljelijä Jukka Nousiainen esittelee kylvömaata ProAgrian Anna-Maria Kokkoselle. Yhteinen huoli on kuitenkin säilörehusta.Jarmo Nuotio / Yle

KerimäkiHymy ei ole kaikilla maanviljelijöillä herkässä tänä keväänä. Kylmä ja kuiva kevät on aiheuttanut sen, että kasvukausi on myöhässä ja esimerkiksi Etelä-Savossa säilörehun määrä saattaa jäädä normaalikesiä vähäisemmäksi, arvioi kasvintuotannon ja talouden asiantuntija Anna-Maria Kokkonen ProAgria Etelä-Savosta.

– Nyt on vain kuunneltava luonnon kasvurytmiä ja tehtävä ensimmäinen korjuu sen mukaan. Toinen sato tulee siitä 5-6 viikon päästä. Toisen sadon jälkeen tiedetään, kannattaako kolmatta satoa enää korjata. Myöhäiseksi jäävä korjuu uhkaa nurmen talvehtimista.

Vaikka kaksi viikkoa myöhäisempi kevät ei kuulosta maallikosta kovinkaan isolta asialta, maanviljelijälle sillä voi olla iso merkitys, sanoo maanviljelijä Jukka Nousiainen Kerimäeltä Savonlinnasta.

– Ensimmäinen sato on kuitenkin korjattava ajallaan, jotta laatu pysyy hyvänä. Se tarkoittaa, että rehun määrä voi jäädä nyt pieneksi.

Luonto voi kiriä tahtia kiinni

Kevään kylmyys sai seurakseen kuivuuden, mikä on yhdistelmänä viljelijälle paha, sanoo Nousiainen.

– Kun keli ei lämmennyt ja sateita ei tullut, routakaan ei päässyt sulamaan. Vasta nyt on alkanut lämmetä. Toisaalta täytyy toivoa, että sateet pysyisivät kohtuullisina, sillä nyt liika kosteus voisi olla taas haitaksi.

Toisen sadon jälkeen tiedetään, kannattaako kolmatta satoa enää korjata. Myöhäiseksi jäävä korjuu uhkaa nurmen talvehtimista.

Anna-Maria Kokkonen

Kokkonen ProAgriasta pohtii pellolla, että olosuhteet ovat puhuttaneet viljelijöitä paljon tänä keväänä.

– Puheluita on riittänyt. Neuvoksi olemme antaneet, että kevään työt kannattaa tehdä ajallaan vaikka räntää näyttäisi taivaalta tulevan. Nurmi lähti kuitenkin kasvuun ja kaipasi ravintoa. Lämmön myötä tahti vain paranee.

Hermostuminen ei auta

Nousiainen miettii, että kahtena edellisenä vuotena kevät on ollut selkeästi tätä vuotta aikaisempi. Toisaalta vaihteluita vuosien välillä on aina, toteaa kokenut viljelijä.

– Luonto ja sen mukanaan tuomat haasteet ovat sellaisia, että ei niitä voi muuttaa. Niihin täytyy vain reagoida aina tilanteen mukaan, hätäily ei auta. Nytkin on jo tullut sen verran vettä, että luonto on alkanut ottaa eroa aikaisempiin kesiin kiinni.

Luonto ja sen mukanaan tuomat haasteet ovat sellaisia, että ei niitä voi muuttaa.

Jukka Nousiainen

Viljat alkavat olla Nousiaisen pelloissa viljeltyinä tältä keväältä, joten siltä osin ollaan voiton puolella. Mutta huolikin palaa mieleen säilörehun osalta.

– Osalta maanviljelijöistä rehuvarasto alkaa olla tyhjänä. Kun uuden sadon korjuu venyy ja satomäärä uhkaa jäädä totuttua pienemmäksi, rehua joudutaan ostamaan. Se tulee viljelijälle kalliiksi.