Kiinalaissijoittaja on sitoutunut Kemijärven uuteen sellutehtaaseen: "Olemme päätöksemme tehneet"

Kiinalaissijoittaja hakee rahoittajia uudelle tehtaalle muun muassa luxemburgilaisen investointiyhtiön kautta.

massa- ja paperiteollisuus
Kemijärven sellutehdas
Kemijärven sellutehdas lakkautettiin vuonna 2008.Sauli Antikainen / Yle

Kiinalaiset ovat sitoutuneet kustantamaan Itä-Lappiin Kemijärvelle uuden sellutehtaan, kertoo kiinalaissijoittaja Camcen projektijohtaja Wang Yunhang. Jos kaikki menee odotetusti, investointipäätöstä odotetaan syksyllä.

– Rahoittajat odottavat, että saamme ympäristöluvan ja muut paperityöt valmiiksi. Jos ne valmistuvat ajoissa, rahoitusneuvottelut saadaan valmiiksi syys-lokakuussa ja rakennustöiden valmistelu voitaisiin aloittaa ensi vuoden alussa, Yunhang sanoo.

Yunhang piti tiistaina puheenvuoron suomalais-kiinalaisessa metsäseminaarissa Espoossa.

– Me olemme päätöksemme tehneet. Nyt odotetaan että saamme yksityiskohdat ja lopullisen rahoituksen kuntoon.

Ei jättitehdasta, vaan keskikokoinen

Camce on liikkeellä leveillä hartioilla. Se on osa jättimäistä kiinalaista valtionyhtiö Sinomachia, ja käytössä on myös Kiinan investointipankin varoja.

Tehtaasta tulisi keskikokoinen sellutehdas, ei jättiläistä. Kapasiteetti on noussut 400 000 tonnista 500 000 tonniin vuodessa, mikä on alle puolet Metsä Groupin uuden Äänekosken-tehtaan kapasiteetista. Miksi näin pieni tehdas, kun Kiinan markkinat kuitenkin janoavat sellua eikä maan oma selluntuotanto riitä tyydyttämään kysyntää?

– Haluamme tehtaan, jonka koko on maltillinen. Puolen miljoonan tonnin tehdas tarvitsee 2,5 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa, eikä Suomessa ole puupeltoja vaan raaka-aine tulee luonnosta. Raaka-aineen kanssa pitää olla tarkkana, emmekä halua ongelmia, Yunhang sanoo.

Camce on rahoittanut jo hankesuunnittelua ja allekirjoittanut hanketta Kemijärvellä vetävän paikallisomisteisen Boreal Bioref -yrityksen kanssa esisopimuksia. Nyt yhtiö hakee lisärahoitusta hankkeelle luxemburgilaisen investointiyhtiön kautta, Yunhang kertoo.

– Luxemburgilaisen siksi, että Luxemburg on paras paikka kansainvälisen rahoituksen keräämiseen, hän jatkaa.

Wang Yunhang.
Camcen projektijohtaja Wang Yunhang.Yle

Konsultista kilpailutus, projektijohtaja jo valittu

Uusi tehdas olisi pääosin sellutehdas, jossa on kuitenkin määrä tehdä myös kehittyneempiä biotuotteita.

Hanke on noussut miljardiluokkaan. Kapasiteetin kasvattamisen vuoksi kustannusarvio on nyt 900 miljoonaa euroa, ja Boreal Bioref toivoo infrastruktuuriin jopa 200:aa miljoonaa euroa julkista rahaa. Sen kohtalo on vielä täysin ratkaisematta.

– Kyllä tässä sillä tavalla ollaan hyvin lähellä, että Camce on tullut entistä vahvemmin mukaan. He rahoittavat jo suunnitteluvaihetta ja ovat sopimuksen mukaisesti yhtiön osakkaana. Tavoite on edelleen, että investointipäätös tehdään tämän vuoden loppuun mennessä, Boreal Biorefin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala sanoo.

Nivalan mukaan askelmerkit ovat selvät. Parhaillaan kilpailutetaan konsulttia, jonka on määrä puristaa kokoon tarkennettu esisuunnitelma. Ympäristö- ja vesilupaa haetaan elokuun loppuun mennessä. Hankkeelle on valittu myös projektijohtaja, jonka nimi julkistetaan Nivalan mukaan kesäkuun aikana. Johtajan on määrä olla vetovastuussa tehtaan valmistumiseen asti.

Suunnitteluun on nyt Nivalan mukaan käytetty neljän vuoden aikana runsaat 2,5 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna summa nousee 5 miljoonaan euroon.

Osaamiskeskus vai raaka-ainevarasto?

Tehtaan puunhankinta-alue käsittää lähes koko Itä-Lapin pohjoisessa Inariin asti ja etelässä Koillismaan puolelle. Nivalan mukaan puun riittävyys on jo varmistettu, eikä toisen kiinalaisyrityksen eli Kaidin mahdollinen biojalostamo Kemissä kilpailisi samasta raaka-aineesta.

Hanke on kuitenkin herättänyt kysymyksen siitä, pystyykö Suomi nostamaan biotuotteiden jalostusastettaan vai toimiiko vain raaka-ainevarastona, jossa keitellään matalan jalostusasteen sellua maailmanmarkkinoille. Lisäksi vaarana ovat luontoarvot: iso joukko metsäntutkijoita ja biologeja sanoo, että Suomen biotaloustavoitteet uhkaavat luontoa ja saattavat hankaloittaa ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Työllisyys- ja talousvaikutus Itä-Lapille olisi kuitenkin merkittävä. Rakennusvaiheen on määrä työllistää yli 2 000 henkilöä, ja toimintavaiheessa tehdas loisi arviolta 900 työpaikkaa.

Korjaus: 7.6.2017, Kemijärven sellutehtaan kapasiteetti on noussut 400 000 tonnista, ei 400 miljoonasta tonnista 500 000 tonniin.