Hyppää sisältöön

Asiantuntija yllättyi: Joka viides nuori aikuinen käyttää reseptilääkkeitä jaksaakseen töissä

Työelämän vaatimukset koetaan kovemmiksi kuin aikaisemmin.

Työelämässä olevista suomalaisista 15 prosenttia käyttää reseptillä saatavia psyyke- tai kipulääkkeitä, jotta työteho paranisi tai ylipäätään jaksaisi töissä, kertoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Taloustutkimuksella teettämä tuore kyselytutkimus (siirryt toiseen palveluun). Kolmannes heistä ilmoitti syövänsä reseptilääkkeitä päivittäin.

Erityisesti nuoret aikuiset nousivat tutkimuksessa esiin, sillä heillä reseptilääkkeiden käyttö on yleisempää kuin muissa ikäluokissa. Jopa viidesosa 18–29-vuotiaista kertoi käyttävänsä reseptilääkkeitä parantaakseen työsuoritustaan tai jaksaakseen työelämässä.

– Tietyllä tavalla yllätti että nimenomaan korostui nuorten, juuri työelämään tulevien tai tulleiden, henkilöiden ikäryhmä, sanoo asiantuntija Kim Kannussaari EHYTistä

Eniten käytetään reseptillä saatavia mietoja kipulääkkeitä, seuraavaksi suosituimpia ovat masennus- ja ahdistuneisuuslääkkeet sekä vahvat kipulääkkeet.

Työ koetaan entistä vaativammaksi

Tutkimuksessa kysyttiin myös työn vaativuudesta. Lähes puolet kaikista vastanneista koki, että työ on muuttunut vaativammaksi viimeisen vuoden aikana.

– Tulokset kertovat siitä, että yhdet töiden jälkeen ei ole enää välttämättä se ainoa tapa, jolla työpäivän rasitus nollataan, sanoo EHYTin aikuistyön päällikkö Antti Hytti tutkimuksen tiedotteessa.

Kannussaari korostaa ettei kaikkia syitä ilmiöön ei ole tutkittu, mutta hän nostaa esiin nuorten aikuisten paineet työelämässä.

– Yksi syy mistä (reseptilääkkeiden käyttö) johtuu on se, ettei vain yksinkertaisesti riitä niin sanotusti päivässä tunnit. Ehkä osittain on pelkoa työsuhteesta – halutaan antaa niin hyvä kuva kuin mahdollista että työsuhde pysyisi, hän sanoo.

Mitä nyt?

Kannussaaren mukaan tulokset antavat oman viestinsä työelämän ja päättäjien suuntaan.

– Ei lähdetä ihmisiä ihmettelemään, kyttäämään ja testailemaan, vaan otetaan asiat esille ja tiedostetaan. Tuodaan näkyväksi tämä ilmiö, että työnantajat pystyvät varhaisessa vaiheessa reagoimaan ja nostamaan asioita esiin.

Jos tuntuu ettei työtä jaksa ilman lääkkeitä, ratkaisu harvemmin on juuri lääkkeissä. Kannussaaren mukaan henkinen kuormitus ja työn hyvä organisointi pitäisi nostaa esiin.

– Helpointa olisi ehkä keskustella työn organisoinnista esimiehen kanssa. Jos lääkkeiden käytöstä on tullut ongelma, ja kokee tarvitsevansa apua, työterveyshuolto on oikea paikka. Myös A-klinikat auttavat ympäri maan.

Taloustutkimuksen kyselyyn (siirryt toiseen palveluun) vastasi tuhat 18–63-vuotiasta suomalaista toukokuussa 2017.

.
.