Mikkeliin tuli pyörätaksi – Katso, miten kolmipyöräinen kulkee

Mikkelin lisäksi samankaltaiset polkupyörätaksit kulkevat tänä kesänä myös Kuopiossa ja Porvoossa.

Riksha
Mikke-pyörät eli polkupyörätaksit ilmestyivät Mikkeliin. Kuvassa ajaja Siiri Lampinen.

Mikkelissä liikkuu nyt kaksi polkupyörätaksia. Uudet kulkupelit päivystävät keskustassa, mutta ne kuljettavat matkustajia neljän kilometrin säteellä.

Pyörät Mikkeliin tuo Biketaxi Oy, joka pyöritti toimintaa viime kesänä Helsingissä, Porvoossa ja Kuopiossa. Toiminta saapuu Mikkeliin, kun Mikkelin kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys Mikke ry:n toiminnanjohtaja Tiina Maczulskij otti yhteyttä yritykseen.

Biketaxin toimitusjohtajan Arttu Voutilaisen mukaan viime kesänä polkupyörätaksia käyttivät nimenomaan paikalliset ihmiset. Voutilaisen mukaan heidän osuutensa matkustajista oli noin 90 prosenttia.

– Kuviteltiin, että varsinkin ulkomaiset turistit ja matkailijat ajelisivat näillä enemmän.

Biketaxilla on tänä kesänä toimintaa Mikkelin lisäksi myös Kuopiossa ja Porvoossa. Voutilaisen mukaan he eivät pyöritä toimintaa tänä kesänä Helsingissä kustannussyistä, koska pyöriä pitäisi Helsingissä olla paljon enemmän kuin pienemmissä kaupungeissa.

Mikkelissä pyörätaksipysäkkejä on kolme. Pyörän voi myös napata lennosta nostamalla käden pystyyn tai viheltämällä niin, että saa kuljettajan huomion.

Ajaminen ei muistuta polkupyöräilyä

Pyörät ovat sähköavusteisia.

– Niissä on tehokas sähköavusteinen moottori. Akut löytyy. Sähkö avustaa polkemista, joten ei ole kovin raskasta mennä. Mahtuu kaksi aikuista ihmistä kyytiin ja hyvin jaksaa mennä, Voutilainen sanoo.

Polkupyörätakseilla voi ajaa 25 kilometriä tunnissa, mutta käytännössä pyörätaksit menevät usein paljon hitaampaa vauhtia. Pyörät kulkevat sekä autoteillä että kevyen liikenteen väylillä. Polkupyörätaksin kuljettajat ovat kesätyöntekijöitä.

Tiistaina ensimmäistä päivää työajossa polkupyörätaksia ajaneen Siiri Lampisen mukaan polkupyörätaksilla ajo on sinänsä helppo oppia, mutta ajaminen ei muistuta fillarointia.

– Se on ihan erilaista.

Lampinen ei ensimmäisenä päivänä kokeillut huippuvauhtia.

– Ihan en niin kovaa uskaltanut vielä ajaa. Mitä rauhallisemmin sen parempi, Lampinen naurahtaa.