Sisävesiristeilykausi alkoi Kallavedellä poikkeuksellisen myöhään: "Vuodet on tosi erilaisia keskenään"

Kylmä sää on pitänyt sisävesiristeilijät Kuopion satamassa, koska asiakkaita ei ole riittänyt.

risteilyt
Risteilylaiva Queen R Keilankannan kanavassa.
Keijo Salokangas / Yle

Pohjoissavolaiset sisävesiristeilijät ovat päässeet aloittamaan risteilykautensa harvinaisen myöhään. Ensimmäiset yleisöristeilyt Kallavedellä päästiin ajamaan vasta tällä viikolla.

– Toukokuun puolivälistä asti ollaan päivystetty satamassa, mutta kun ei ole ollut ihmisiä, kertoo Koski-Laiva Oy:n laivuri Seppo Pirinen.

Risteilykauden alku on myöhässä kevään epävakaisen ja kylmän sään vuoksi. Myös jäiden lähtö Kallavedestä on vaikuttanut sisävesiristeilyiden aikatauluun. Tänä vuonna jäät lähtivät vasta toukokuun puolivälin jälkeen, kun viime vuonna Kallavesi vapautui jäistä jo vapun aikaan.

– Vuodet on tosi erilaisia keskenään, sanoo Roll Risteilyjen toimitusjohtaja Noora Kivi.

Tilannetta auttaa jo talvella ennakkoon varatut tilausristeilyt, joita on päästy ajamaan jo yleisöristeilyitä aikaisemmin.

Kaikki riippuu säästä

Loppukauden onnistuminen riippuu risteily-yhtiöiden mukaan pitkälti tulevan kesän säästä.

– Fakta on, että juhannuksesta elokuun alkuun on ratkaisevin aika, Kivi toteaa.

Hän on toiveikas siitä, että koko kausi ei ole vielä menetetty. Myös Seppo Pirinen korostaa heinäkuun merkitystä sisävesiristeilyjen kannalta.

– Jos heinäkuussa aurinko paistaa, niin huippukesä voi tulla. Pirisen mukaan kesä on ollut keskiverto, jos matkustajamäärät ovat yli 35 000 henkeä.

Koski-Laivat on jopa joutunut lykkäämään kesätyöntekijöiden töiden aloittamista hiljaisen kauden alun vuoksi. Näillä näkymin kesätyöntekijät pääsevät aloittamaan työnsä ensi viikolla.

Yksi laiva Mikkelin asuntomessuille

Pientä piristystä Roll Risteilyt havittelee Mikkelin asuntomessuilta. Sisävesialus Queen R siirtyy Kuopiosta 10. heinäkuuta Mikkeliin ajamaan asuntomessuliikennettä. Hyvä kokemus Kuopion asuntomessuilta vuonna 2010 sai Roll Risteilyt kokeilemaan samankaltaista mahdollisuutta nyt Mikkelissä.

Ukko-laiva jää Kuopioon ja Kiven mukaan säiden suosiessa lisäkapasiteettia saadaan lähinnä tilausristeilykäytössä olevasta Princess Anne -aluksesta.

Asuntomessut voi vaikuttaa sisävesiristeilijän kauteen merkittävästi. Koski-Laivan Seppo Pirinen kertoo liikennöineensä Kuopion asuntomessukesänä jopa 55 000 matkustajaa.

Asuntomessut järjestetään Mikkelissä 14.7.–13.8.2017.