Analyysi: Mitä vastaa sotilas, kun poliisi kysyy kaksoiskansalaisista?

Keskusrikospoliisi tutkii kahta Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin liittyvää syrjintäepäilyä. Poliisilla on haastava tehtävä, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Kotimaa
Saksalaisia sotilaita Altenstadtissa, Saksassa.
Phillip Guelland / EPA

Yle kertoi viime viikolla, että poliisi epäilee syrjintärikosta kahdessa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia koskevassa tutkinnassa. Jutut päätyivät poliisin pöydälle, kun Yle oli uutisoinut niistä keväällä.

Toinen tapauksista koskee Leijona Catering -yhtiölle ulkoistettua Vekaranjärven varuskuntaravintolaa, jonne Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen oli pyrkinyt töihin. Toisessa tapauksessa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen oli siirretty nopeasti muihin tehtäviin Puolustusvoimissa, kun kaksoiskansalaisuus oli paljastunut turvallisuusselvityksessä.

Keskusrikospoliisilla on käsissään mielenkiintoinen, mutta hyvin haastava tutkinta.

Poliisin vastassa ei ole mikä tahansa pikkuputiikki, vaan sotilasorganisaatio. Suomen Puolustusvoimat, jossa käskyjä on totuttu antamaan – ja noudattamaan.

Myös niin sanottuja epävirallisia käskyjä.

Yle uutisoi helmikuussa, että kaksoiskansalaisia koskeva epävirallinen ohjeistus tulee Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta. Pääasiassa puhumalla annettava ohjeistus kulkee Puolustusvoimien eri yksiköissä esimiesten kautta alaisille – aina yksittäiseen varusmieskouluttajaan asti.

Kainuun prikaatin tapauksessa parille sadalle varusmiehelle oli näytetty koulutusmateriaalia, jossa luki "ei kaksoiskansalaisille".

Keskusrikospoliisi ei aloittanut tapauksesta esitutkintaa, koska Puolustusvoimissa oli vakuuteltu, että kyseessä on yksittäisen kouluttajan tekemä virhe, jota ei lue enää koulutusmateriaalissa.

Kuinka uskottavaa on, että yksittäinen kouluttaja olisi keksinyt omasta päästään säännön, jonka mukaan kaksoiskansalaiset eivät pääse lennokkikoulutukseen? Ja kuinka uskottavaa on se, että hän olisi uskaltanut julistaa omin päin tekemäänsä linjausta suuressa varusmieskoulutustilaisuudessa – kuten puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ja Puolustusvoimat väittävät?

Mitä vastaa sotilas, kun poliisi kysyy kuulusteluissa, kuka antoi ohjeen Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisen kohteluun?

Jos minä olisin epäiltynä syrjinnästä tässä jutussa, ja olisin seurannut Pääesikunnan ja ministeri Niinistön lausuntoja, niin luontevia vastauksia poliisille olisi tasan yksi: “Minä keksin tämän linjauksen täysin omasta päästäni. Kukaan ei ole antanut minulle ohjeita tai vinkkejä, kuinka Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia tulisi kohdella”.

Mutta missä vaiheessa poliisi alkaa ihmetellä, miten näitä "yksittäistapauksia" voi tupsahdella siellä täällä Puolustusvoimissa? Kuinka paljon poliisilla riittää tarmoa ja aikaa sen asian selvittelyssä, se jää nähtäväksi.

*Miksi Puolustusvoimat *sitten ryhtyi kohtelemaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia eri tavoin kuin muita? Miksi esimerkiksi varusmieskoulutukseen tulevien kaksoiskansalaisten tehtäviä alettiin rajoittaa?

Olisi oikeastaan isompi kysymys, jos näin ei olisi tehty.

Koko ongelmaa ei olisi olemassakaan, jos Suomeen olisi säädetty laki, jolla kaksoiskansalaisten pääsy estetään tiettyihin virkoihin. Tätä lakia on odotettu jo pitkään Puolustusvoimissa.

Kun Yle julkaisi keväällä ensimmäisen uutisen Puolustusvoimista ja kaksoiskansalaista, ministeri Niinistö kertoi muutaman tunnin kuluttua laittavansa vireille lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsy estetään sotilasvirkoihin.

Viime viikolla Niinistö sanoi Ylelle, että hän pitää sotilaslain muutosta kiireellisenä, ja lainmuutos on hänen mukaansa hyvä asia Puolustusvoimien ja koko Suomen turvallisuuden kannalta.

Jos sotilaslain muutos olisi laitettu aiemmin vireille, ehkäpä ministeri Niinistö olisi raivostunut hieman vähemmän kaksoiskansalaisten uutisoinnista.

Keskusrikospoliisi on arvioinut saavansa syrjintätutkinnan valmiiksi kesän aikana.