Hyppää sisältöön

Naiset koristelevat alapäätään yhä kummallisemmin keinoin – "Vaarallista hömppää" jyrähtää lääkäri

Intiimialueen karvoitusta on muotoiltu iät ja ajat. Nyt markkinoilla on yhä erikoisempia koristelutapoja.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Häpykarvojen värjäystä ja kristallikoristeita. Hurjimmillaan häpyhuulten valkaisua tai pienennysleikkauksia. Erilaiset villitykset kiertävät maailmalla.

Naistentautien erikoislääkäri Pirkko Brusila tyrmää hurjimmat menetelmät:

– Ihmisillä on outo taipumus omaksua hömppää pysähtymättä miettimään. Heikkoitsetuntoiset ovat herkempiä apinoimaan typeriäkin asioita eikä teini-ikäisten elämänkokemus riitä aina edes arvioimaan kokeilujen järkevyyttä, Brusila kommentoi.

Sexpon erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström nosti uusimmat villitykset esiin blogissaan (siirryt toiseen palveluun). Yleisimmät trendit ovat jo entuudesta tutut karvojen ajelu, muotoilu ja vahaaminen. Nyt moni myös värjää intiimialueen karvoitusta.

Kihlström näkee joissakin menetelmissä terveysriskejä.

– Riskinä on, että netistä tilataan halvalla tuote, joka ei täytä turvallisuusstandardeja.

Sukuelinten iho ja limakalvot ovat hyvin herkkiä. Väriaineet ja muut kemikaalit saattavat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa allergiareaktioita.

Kristallikoristeita iholle

Vastikään Suomen Seksologisen Seuran puheenjohtajaksi valittu Marja Kihlström kertoo, että maailmalla kohutaan nyt varsinkin vajazzling, eli intiimialueen ihon koristelusta liimattavilla koristeilla.

Ilmiö syntyi Yhdysvalloissa noin 10 vuotta sitten, ja näyttää nyt olevan rantautumassa myös tänne Pohjolan perukoille.

– Osa kosmetologeista saattaa jo tehdä niitä. Koristeita voi myös tilata netin kautta kotiin, kertoo Marja Kihlström.

Liimat voivat ärsyttää ihoa samalla tavalla kuin väriaineet.

Valkaisua ja yrttipalloja

Vielä hurjempaa on häpyhuulien valkaisu. Siihen saatetaan turvautua, jos limakalvot ovat tummuneet esimerkiksi raskauden tai ikääntymisen myötä. 

– Ajatellaan, että vaaleat häpyhuulet liittyvät nuoruuteen ja siksi niitä valkaistaan, kuvailee Kihlström, mutta muistuttaa myös riskeistä.

Intiimihygieniaan liittyvä villitys on esimerkiksi vaginan puhdistaminen ja hajustaminen yrittipalloilla. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila kuulostaa pöyristyneeltä:

– Yrteille voi allergisoitua ja tulehdusriski on todellinen. Tulehdukset voivat nousta kohtuun ja munatorviinkin. Seksi on sen jälkeen kivuliasta ja mahdotonta.

– Emättimen oma puhtaanapitojärjestelmä hoitaa asian. Kaikki emättimen pesut tai yrttisekoitukset ovat riskialtista hömppää!

Miksi villityksiin lähdetään?

Miksi häpyalueen ulkonäköä sitten pitäisi muuttaa? Emmekö enää hyväksy luonnollista tilaa, vaan pidämme sitä jotenkin vastenmielisenä?

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström arvelee, että monelta meistä puuttuu tietoa siitä, mitä on luonnollinen.

– Aika harva nainen ymmärtää, miten laaja käsite on "normaali", kun puhutaan alapään ulkonäöstä.

Myös pornoteollisuus muokkaa mielikuvia. Pahimmillaan tavalliset naiset teettävät "kauneusleikkauksia" alapäähänsä. Pirkko Brusila tyrmää ne täysin.

– Naisen vulva on erilainen eri ikäisenä ja sen kuuluu niin olla. Terve herkkä kudos palvelee naisen seksuaalista nautintoa. Miksi sellaisia pitäisi typistellä? Toisissa kulttuureissa silvotut naiset toivovat kudoksiaan korjattavan kokeakseen olevansa enemmän ehyitä naisia!

Myös varomattomat kommentit voivat aiheuttaa häpeää omasta kehosta.

– Joskus kyse on siitä, että kumppani on sanonut ilkeästi. Yksi arvosteleva kommentti alapäästä riittää aiheuttamaan tosi vahvan häpeän ja nainen saattaa alkaa miettiä tarvitsevansa leikkausta tai valkaisua, sanoo Marja Kihlström.

Tutustu omaan alapäähäsi

Seksuaalikasvatus alkaa jo lapsuudesta. Vanhempien pitäisi olla erittäin varovaisia lapsensa ulkomuodon kommentoinnissa. Jos pieni lapsi ihailee sukupuolielimiään, sitä ei saisi tuomita rumana tai kiellettynä.

Jokaisen naisen olisi myös syytä kurkistaa omiin stringeihinsä.

– On tärkeää tuntea oma anatomia ja perustiedot hygieniasta. Monella on hatarat tiedot esimerkiksi synnytyksen tai vaihdevuosien vaikutuksesta kehoon, Marja Kihlström rohkaisee.

Oikea ja harkittu tieto auttaa tekemään viisaita valintoja.

– Kun tietää tarpeeksi, voi muotivillityksistäkin valita sen, mikä on oikeasti hauskaa ja turvallista.

Tärkeää on myös miettiä, kenen toiveita erilaisilla alapään ulkonäön muokkaustavoilla toteuttaa. Kumppanin painostukseen tai julkkisten antamaan esimerkkiin ei tarvitse lähteä mukaan.