Hyppää sisältöön

Venäjän valtiollinen televisio otti Ylen toimittajan hampaisiinsa

Valtiollinen Rossija 24 -uutiskanava antoi ymmärtää, että kysymykset Tšetšenian homoihin kohdistuvasta vainosta ovat osa läntistä informaatio-operaatiota.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova syytti äskettäin Facebookissa Ylen toimittajaa pelkuruudesta, kun tämä ei lähtenyt Tšetšenian johdon järjestämälle juttumatkalle. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän valtiollisella Rossija 24 -kanavalla on käsitelty Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan ja Ylen toimittajan sananvaihtoa Tšetšenian homojen tilanteesta.

Itse kysymys homoihin kohdistuvasta vainosta Tšetšeniassa esitettiin ohjelmassa läntisenä propagandana Venäjää vastaan.

Ohjelmassa väitettiin, että Ylen toimittaja Erkka Mikkonen olisi aikonut lähteä Tšetšeniaan ja sitten muuttanut mielensä.

– Tästä on hyvä sanonta, lupaus ei merkitse häitä, Vestin toimittaja sanoi osuuden aluksi.

Zaharova kääntyi julkisesti Tšetšenian johtajan Ramzan Kadyrovin puoleen ja esitti matkan järjestämistä, kun Ylen toimittaja kysyi ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa homojen vainoista Tšetšeniassa ja tilanteen vaikutuksesta ulkosuhteisiin.

Vesti-ohjelmassa siteerattiin Zaharovan Facebook-päivitystä (siirryt toiseen palveluun), jossa tämä syytti Ylen toimittajan "jänistäneen", kun tämä ei lähtenyt matkalle.

– Myös itse tasavallassa reagoitiin. 'Olemme täysin samaa mieltä Marija Zaharovan kanssa', todettiin lakonisesti tasavallan johtajan lehdistötoimistosta, toimittaja kertoo.

Ohjelmassa kuultiin kommentit Tšetšenian journalistiliiton johtajalta Ilman Vahidovilta, Putinin linjaa tukevan OMF-nuorisojärjestön edustajalta Nikolai Šljaminilta ja suomalaiselta Johan Bäckmanilta, joka esitellään ihmisoikeusaktivistiksi ja politologiksi. Osiossa kerrottiin, että huoli homojen asemasta on läntistä propagandaa Venäjää vastaan.

– Tämä on informaatio-operaatio Venäjää vastaan, Bäckman sanoi Skype-haastattelussa.

Lue myös:

.
.