Muslimijohtajat kieltävät hautajaisrukoukset Lontoon terrori-iskun tekijöiltä – "Ette ole tervetulleita elävinä ettekä kuolleina"

Yli 200 Britannian muslimijohtajan allekirjoittama lausunto on viesti niille, jotka suunnittelevat terrori-iskua islamin nimissä, eräs muslimijohtaja sanoo.

terrorismi
Kukkia London Bridgen edustalla Lontoossa.
Poliisi surmasi Lontoon lauantai-iltaisen terrori-iskun kolme tekijää. Sitä ennen nämä ehtivät tappaa seitsemän ihmistä ja haavoittaa kymmeniä London Bridgellä ja sen lähistöllä. Will Oliver / EPA

Britanniassa lukuisat muslimijohtajat ovat ilmoittaneet, etteivät he suorita hautajaisrukouksia Lontoon terrori-iskun tekijöille.

Jo yli 200 imaamia ja muuta uskonnollista johtajaa on allekirjoittanut asiaa koskevan lausunnon, kertoo brittilehti The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Muslimijohtajat haluavat näin lähettää viestin ääriaineksille, jotka suunnittelevat tekevänsä terrori-iskun islamin nimissä.

Viesti kuuluu: Ette ole tervetulleita yhteisöömme elävinä ettekä kuolleina, sanoo Leedsin Makkahin moskeijan imaami Qari Asim.

"Ei helppo päätös"

Asim kertoo, ettei kieltäytymispäätös ollut helppo. Yksi viimeisistä asioista, joita vainajalle tarjotaan on pyytää hänelle anteeksiantoa Jumalalta. Kun emme toimita hautajaisrukouksia, emme pyydä anteeksiantoa, hän toteaa.

Asimin mukaan rikos oli niin vakava, että he katsoivat tarpeelliseksi tehdä nuorille selväksi, etteivät he toimita rukouksia, vaikka anteeksianto onkin jumalan asia.

"Perheitä ei saa hyljeksiä"

Lontoon Bartholomew'n sairaalan hengellisen keskuksen johtaja Yunus Dudhwala pitää ennennäkemättömänä, että niin monet muslimijohtajat antavat yhdessä tällaisen lausunnon. Hän toteaa ihmisten ymmärtävän, ettei näillä tappajilla ole mitään tekemistä islamin kanssa.

Islamin sääntöihin kuuluu, että hautajaisrukoukset tulee toimittaa. On kuitenkin harvinaisia ennakkotapauksia siitä, että uskonnolliset johtajat kieltäytyvät toimittamasta rukousta ihmiskuntaa vastaan tehtyjen vakavien rikosten vuoksi.

Imaamien kannanotto ei sulje pois mahdollisuutta, että esimerkiksi perheet järjestäisivät iskun tekijöille yksityiset hautajaiset. Mutta nämä ihmiset eivät ansaitse rukouksiamme, Dudhwala sanoo.

Tekijöiden perheitä ei hänen mukaansa sen sijaan tule hyljeksiä, sillä se olisi islamin näkökulmasta synti. Jokainen yksilö vastaa teoistaan, Dudhwala huomauttaa.