1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mafia

Oikeuden päätös raivostuttaa Italiassa: Raakuudestaan tunnettu mafiajohtaja saattaa päästä kotiin kuolemaan

Myös lisänimellä Peto tunnettu Salvatore "Toto" Riina tuomittiin vuonna 1993 elinkautiseen vankeuteen yli sadasta murhasta.

Mafian vastaiset tuomarit Paolo Borselino (vas.) ja Giovanni Falconi ovat Riinan johtaman Sisilian mafian tunnetuimpia uhreja. Kuva vuodelta 2007. Tuomarien kuvat oli kiinnitetty laivaan murhien 15-vuotismuistopäivän kunniaksi. Kuva: Massimo Percossi / EPA

Italiassa poliitikot ja mafian uhrien omaiset ovat raivostuneet oikeuden päätöksestä, joka saattaa johtaa julmuudestaan tunnetun mafiajohtaja Salvatore "Toto" Riinan vapauttamiseen vankilasta.

Riina, 86, on kärsinyt vuodesta 1993 lähtien elinkautistuomiota yli sadasta murhasta. Nyt Italian korkein oikeus kuitenkin katsoo, että vakavasti sairaalla Riinalla on oikeus kuolla arvokkaasti kotiarestissa, kuten muillakin parantumattomasti sairailla vangeilla.

Asianajajien mukaan Riina sairastaa munuaissyöpää ja muita sairauksia.

Viime vuonna bolognalainen tuomioistuin hylkäsi Riinan vapautusanomuksen, koska katsoi hänen olevan edelleen merkittävä uhka. Riina ei ole koskaan sanoutunut irti Sisilian mafiasta, Cosa nostrasta, oikeus katsoi.

Korkein oikeus kuitenkin katsoi, ettei bolognalaistuomioistuin ollut ottanut huomioon kaikkia seikkoja, muun muassa Riinan fyysistä heikkenemistä. Vapautusvetoomus lähetetiin takaisin bolognalaistuomioistuimeen.

Verisimpiä mafiosoja

Salvatore Riina hallitsi Cosa Nostraa rautaisella otteella yli kaksi vuosikymmentä. Hän toimi Corleonen kaupungista, joka on tullut tutuksi muun muassa Kummisetä-elokuvista.

Riinaa pidetään yhtenä raaimmista mafiosoista, ja julmuudet toivat hänelle lisänimen Peto.

Riinan uskotaan murhanneen tai murhauttaneen yli 150 ihmistä.

Vuonna 1992 hän julisti sodan valtiolle ja määräsi tappamaan mafian vastaiset tuomarit Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon. Molemmat ja yhdeksän muuta ihmistä kuolivat pommi-iskuissa.

"Uhreilla olisi ollut oikeus kuolla arvokkaasti"

Paolo Borsellinon veli Salvatore sanoo, että oikeuden olisi pitänyt muistaa Riinan olevan sama ihminen joka räjäytti valtion palvelijat ja määräsi tuhoamaan pienen pojan ruumiin hapolla.

Corrirera della Serra -sanomalehden haastattelema Salvatore Borsellino viittasi tapaukseen, jossa 13-vuotias poika kuristettiin ja hänen ruumiinsa hävitettiin vuonna 1996 rangaistukseksi aiemmin mafiaan kuuluneelle isälle, joka oli ryhtynyt poliisin ilmiantajaksi.

Riinan vapauttamista vastustavat poliitikot yli puoluerajojen.

– Olen sanaton, toteaa oikeistolaisen Pohjoisen liiton puheenjohtaja Matteo Salvini. Hän toteaa, että raa'asti murhatut Riinan uhrit olisivat ansainneet oikeuden kuolla arvokkaasti.

– Emme salli Riinan palata Corleoneen, sanoo puolestaan keskustavasemmistolaisen demokraattisen puolueen Palermon-johtaja Carmelo Miceli.

Lähteet: AFP, Reuters

Korjattu 7.6.2017: demokraattinen puolue on keskustavasemmistolainen, ei keskustaoikeistolainen.