Kiinan avaruusjärjestö suunnittelee miehitettyä kuulentoa – Rahoitus ja lupa puuttuu

Kiina tavoittelee miehitettyjen kuulentojen toista sijaa.

Ulkomaat
Vierailijoita Pekingin avaruus- ja satelliittinäyttelyssä 2004.
Michael Reynolds / EPA

Kiina tekee alustavia valmisteluja lennättääkseen ihmisen kuuhun, maan valtiolliset tiedotusvälineet kertovat.

Kiinasta tuli vuonna 2003 kolmas maa, joka on lähettänyt ihmisen avaruuteen omalla raketillaan, entisen Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen jälkeen. Nyt se tavoittelee miehitettyjen kuulentojen toista sijaa Yhdysvaltojen jälkeen.

Kiina on mainostanut suunnitelmiaan kuututkimuksistaan. Se laukaisi kolmannen kuuluotaimensa vuonna 2013, joka oli ensimmäinen ”pehmeä lasku” vuoden 1976 jälkeen.

Kiina suunnittelee myös vievänsä kaikkien aikojen ensimmäisen avaruusluotaimen kuun pimeälle puolelle, eli Maahan näkymättömälle puolelle.

Maan uutistoimisto Xinhuan mukaan maan avaruusjärjestön varajohtaja sanoo, että ei kestä enää kauaa, että lupa ja rahoitus ihmisen lähettämiseksi kuuhun saadaan. Uutistoimisto ei kerro tarkempia suunnitelmia.

Kiinan valtion virkamies kertoi viime vuonna, että maa haluaa lähettää astronautit kuuhun vuonna 2036. Valtion tiedotusvälineet pitävät tätä ensimmäisenä vahvistuksena miehitettyyn kuulentoon.

Kiinan avaruusbudjetin on arvioitu olevan noin kymmenesosa Yhdysvaltojen avaruusrahavaroista. Kiinan valtion tiedotusvälineiden mukaan Kiina kuluttaa vuodessa noin kaksi miljardia dollaria sen avaruusohjelmaan, vaikka suunnitelmat ovat epäselviä.

Lähde: Reuters

_Juttua korjattu kello 12.21: Kiina tavoittelee miehitettyjen kuulentojen toista, ei kolmatta sijaa. Neuvostoliitto ei koskaan lennättänyt kosmonautteja kuuhun. _