1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

STT: Poliisi varoitti Poliisihallitusta kahdesti salaisesta Facebook-ryhmästä

Helsingin poliisin varoituksissa salainen ryhmä rinnastettiin "Aarnio-keissiin".

Poliisi on jouduttu kutsumaan Liperin kouluun pahoinpitelyn vuoksi. Kuvituskuva. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Helsingin poliisi on varoittanut ainakin kahteen otteeseen Poliisihallitusta salaisesta Facebook-ryhmästä, kertovat lähteet STT:lle. Molemmissa varoituksissa salainen ryhmä rinnastettiin Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion aiheuttamien sotkujen kaltaiseksi uhaksi.

Long Play -julkaisu kertoi viikonloppuna, että lähes 3 000 poliisin salaisessa Facebook-ryhmässä on käyty avoimen rasistista keskustelua. Tiedot perustuvat yli sataan kuvakaappaukseen.

Ensimmäinen varoituskerta oli noin vuosi sitten Helsingin poliisin tilaisuudessa. Paikalla oli Poliisihallituksesta muun muassa kolme poliisitarkastajaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen esikunnasta. Lähdetietojen mukaan toisella kerralla asia nostettiin esiin poliisiammattikorkeakoulun ennalta estävän toiminnan seminaarissa, jossa paikalla oli kymmenien muiden osanottajien lisäksi Poliisihallituksen väkeä.

Helsingin poliisin tilaisuus koski informaatiovaikuttamista. Kuvaesityksessä nostettiin lähdetietojen mukaan esiin muun muassa asiaton kommentti poliisien salaisesta ryhmästä.

– Tilaisuudessa myös varoitettiin, että tästä salaisesta Facebook-ryhmästä voi syntyä poliisille seuraava Aarnio-keissi, STT:lle kerrotaan.

Poliisiammattikorkeakoulun tilaisuudessa Aarnio-vertaus toistettiin uudestaan. Rikoksista tuomittu Aarnio on aiheuttanut lommon Helsingin huumepoliisin ja koko laitoksen uskottavuuteen.

Kolehmainen ja Helsingin poliisin päällikkö Lasse Aapio ovat kiistäneet tienneensä yksityiskohtia poliisien Facebook-ryhmän viestittelystä ennen viikonlopun uutisointia. Molemmat ovat sanoneet tienneensä ryhmän kommenteista vain yleisellä tasolla ja toistivat kommenttinsa tiistai-iltana.

Lähteet: Forssia on neuvottu jäämään ryhmään

Aapio tai Kolehmainen eivät ole olleet kummassakaan tilaisuudessa läsnä henkilökohtaisesti. STT:n tietojen mukaan Helsingin poliisi halusi kuitenkin nettipoliisina tunnetuksi tulleen Marko "Fobba" Forssin pysyvän salaisessa ryhmässä, jotta hän suitsisi tilannetta.

Aapio kiistää tietävänsä siitä, että Forssia olisi pyydetty jäämään ryhmään. Hän myöntää kuitenkin käyneensä keskustelua ryhmän asioista Forssin kanssa.

– En ole kuullut mistään yksittäisestä asiasta, vaan yleisistä ryhmään liittyvistä huolista. Ja siitä Forssin kanssa keskustelinkin viime syksynä.

STT ei ole tavoittanut Forssia kommentoimaan häntä koskevia uusia tietoja.

Aapio siirsi Forssin syrjään vihapuheryhmän tutkinnanjohtajan paikalta viikonlopun kohun vuoksi. Forss toimi aiemmin poliisin salaisen Facebook-ryhmän ylläpitäjänä. Lähdetietojen mukaan myös Forss oli paikalla, kun Helsingin poliisi kertoi Poliisihallitukselle ryhmän riskeistä noin vuosi sitten.

Kolehmainen: Poliisihallituksen toiminta selvitettävä

Kolehmainen kertoo aikovansa selvittää Poliisihallituksen toiminnan asiassa. Aiemmin Kolehmainen on sanonut STT:lle, että Poliisihallituksella ei ole ollut tietoa siitä, että keskusteluun olisi mahdollisesti pitänyt puuttua virkamiesoikeudellisin toimin.

Kolehmainen sanoo yhä, että yksityiskohdat eivät ole tulleet hänen tietoonsa ennen niiden tuloa julkisuuteen. Forssin siirtämistä syrjään tutkinnanjohtajan tehtävistä selvittelyn ja mahdollisen esitutkinnan ajaksi hän ei näe poikkeuksellisena.

- En tiedä, mitä poliisilaitos ja Aapio ovat asiassa tehneet. Mutta ainakin asian selvityksen ajan Forss on perusteltua siirtää tutkinnanjohtajan paikalta luotettavuuskriteerien takia.

Julkisuudessa on kummasteltu muun muassa sitä, miksi ylläpito ei ole poistanut mediakohun kohteeksi joutuneita viestejä.

Aiemmin Forss sanoi Twitterissä, että ylläpito esimerkiksi julkaisi ryhmässä tiedotteen, jossa jäseniä kehotettiin asialliseen keskusteluun ja muistutettiin virkavastuusta.