Lemmikin kuoleman sureminen hävettää – voi olla rankempaa kuin ihmisen poismeno

Kolme koiraansa menettänyt Taisto Miinalainen on tuttu näky pieneläinten hautausmaalla.

Eläinten kuolema
Taisto Miinalainen koiriensa haudalla
Taisto Miinalaiselle kolmannen koiran menetys tuli varoittamatta.Nelli Kallinen / Yle

– Sanat eivät riitä kertomaan, miten syvä suru rinnassa on. Kai ne hyvät muistot vielä joskus kahlaa läpi.

Miinalaisen koira hovawart Max kuoli 3.6.2017 osittain väärän diagnoosin vuoksi.

– Päällimmäisenä on tietenkin suru. Mutta myös ne ristiriitaiset ajatukset, että jos en olisi aukonut vääriä ovia vääränä päivänä, asiat voisivat olla toisin, Taisto Miinalainen kuvailee.

– Katkeruuttakin tunnen. Eläinlääkärin pitäisi kuunnella lemmikin omistajaa, eikä tehdä asioita ainoastaan omien johtopäätösten mukaan.

Taisto Miinalaisen edesmennyt koira Max
Max oli usein Miinalaisen isän apuna arjen askareissa. Koira aukoi muun muassa ovia ja osasi painaa hissin nappeja.Nelli Kallinen / Yle

Nyt Miinalaisen rakas ystävä nukkuu ikuista untaan pieneläinten hautausmaalla.

Maxin lisäksi Miinalainen on laskenut saman haudan lepoon kultaisennoutajan Jessen ja hovawart Dixin. Miehelle on tärkeää, että koirien viimeinen leposija on turvallinen ja rauhallinen.

– Haudalla käyminen helpottaa surua, kun tietää, että siellä he ovat turvassa isänmaassa. Jouluna ja muina merkkipäivinä on mukava tuoda haudalle kynttilä; se antaa elämään sisältöä.

Hautakivet kertovat tarinaa omistajan ja lemmikin suhteesta

Pyörähdys hautausmaalla kertoo, että nyt ollaan syvien tunteiden kanssa tekemisissä. Pieni ystävä, iso ikävä lukee pienessä hautakivessä Minka-nimen yläpuolella.

–Täällä tuntuu olevan huomattavasti paljon tunteikkaampia hautakiviä ja tekstejä kuin ihmisten hautausmaalla, Joensuun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Heimonen huomaa kävellessään hautakivien reunustamalla hiekkatiellä.

Pieneläinten hautausmaa Kontiolahdella Lehmossa.
Usein hautakiveä koristaa lemmikin kuva.Nelli Kallinen / Yle

Pohjois-Karjalassa sijaitseva Kontiolahden pieneläinten hautausmaa on viimeinen leposija noin 2 000 lemmikille. Lepoon on vuosien saatossa laskettu koirien ja kissojen lisäksi esimerkiksi lemmikkilammas ja -possu.

Pienin haudattava on ollut aavikkohiiri.

Teppo Koiran hauta Kontiolahdessa pieneläinten hautausmaalla.
Nelli Kallinen / Yle

Hautakivet ja -paikat kertovat tarinoita lemmikkien luonteista ja lemmikin ja omistajan välisestä suhteesta. Useaan kiveen on kaiverrettu runoja tai lemmikin kuva muistoksi.

Paronittarin Devonin, Tepon, haudalle on jätetty tennispallo.

Kaipuu aiheuttaa häpeää

Heimosen mukaan on hyvin yleistä, että ihmiset laittavat lemmikin mukana hautaan lempilelun, kaulapannan, valokuvia tai kukkia. Monelle ihmiselle lemmikin menettäminen tuottaa samanlaista surua kuin läheisen ihmisen menettäminen.

Kolme koiraansa haudannut Taisto Miinalainen kertoo, että lemmikin poislähtö voi olla jopa kovempi pala kuin omien vanhempien.

– Vain sellaiset ihmiset, joilla on nelijalkaisia ystäviä osaavat tulkita sitä surua järjenmukaisesti ja oikein.

Osa läheisistä tai sukulaisista ei ymmärrä sitä, että lemmikki on ollut perheenjäsen ja todella tärkeä.

Hanna Heimonen

Joensuun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Heimonen on tukenut useita lemmikkiään surevia ja tietää, että monet kokevat häpeää siitä, että lemmikkiä kaivataan todella paljon ja pitkään.

– Monet kokevat, että surua on vaikea näyttää ulospäin, koska osa läheisistä tai sukulaisista ei ymmärrä sitä, että lemmikki on ollut perheenjäsen ja todella tärkeä.

Pieneläinten hautausmaa Kontiolahdessa.
Typyn hautapaikalla käyvät edelleen kissan edesmenneen omistajan sukulaiset.Nelli Kallinen / Yle

Vaikka kaikki eivät ymmärrä lemmikin menettämisen aiheuttamaa surua, löytyy myös perheitä, joissa kotieläimen merkitys ymmärretään.

Pieneläinten hautausmaan vanhalta puolelta löytyy pieni ajan patinoima hautakivi tekstillä Typy, isin Kur-Nau kiitos kisu.

– Kissan omistaja on jo kuollut, mutta sukulaiset haluavat edelleen pitää kissan hautapaikan täällä ja pitävät hautapaikasta huolta, Hanna Heimonen kertoo.

Uskonnollinen symboli risti on harvinainen lemmikkieläinten haudalla, mutta silloin tällöin niitäkin näkee.

– Toivomme, ettei haudoilla olisi uskonnollisia tunnuksia, koska Joensuun eläinsuojeluyhdistys on sitoutumaton yhdistys. Mutta emme me sitä estä, Hanna Heimonen kertoo.