Äitien nuuskaaminen syynätään aiempaa tarkemmin neuvolassa – "Tiedetään vaarat, mutta käytöstä ei haluta kertoa"

Merkintä äitiyskortissa auttaa sairaalaa varautumaan vauvan vieroitusoireisiin.

äitiys
Äitiyskortti, jossa terveystottumuksissa on rasti nuuskan käytön kohdalla
Satu Krautsuk/Yle

Äitiysneuvolassa on ryhdytty seuraamaan odottavien äitien nuuskan käyttöä.

Päihteiden käyttö otetaan neuvolassa puheeksi jo ensimmäisellä käyntikerralla. Vanhemmilta kysytään alkoholin, tupakan ja huumeiden käytöstä. Äitiysneuvolaopas (siirryt toiseen palveluun) suosittaa, että myös nuuskan käyttö otettaisiin puheeksi, sillä nuuskaamisen haitat ovat verrattavissa tupakanpolttoon.

Tupakoinnin ja nuuskan käytön on todettu lisäävän sikiön pienipainoisuutta ja kasvun hidastumaa sekä lisäävän ennenaikaisuuden ja kuolleena syntyvyyden riskiä. Lisäksi käyttö johtaa lapsen epämuodostumiin ja hengitysvaikeuksiiin.

Neuvoloissa käytössä olevia äitiyskortteja päivitetään parhaillaan vastaamaan äitiysneuvolaoppaan suosituksia. Uudet kortit ilmestyivät viime vuonna ja neuvolat ottavat niitä käyttöön sitä mukaa, kun entiset painokset loppuvat. Esimerkiksi Kouvolassa uudet kortit on otettu käyttöön.

– Meillä tätä nuuskan käyttöä on kysytty jo aikaisemminkin, vaikka sitä ei ole merkitty korttiin, kertoo neuvolatoiminnan osastonhoitaja Johanna Merta Kouvolasta.

Saatavuus vaikuttaa käyttöön

Nuuskan käyttö ei ole yleistä odottavien äitien keskuudessa. Ruotsi on kerännyt tietoa odottavien äitien nuuskan käytöstä jo vuodesta 1983. Siellä noin 1,4 prosenttia odottavista äideistä nuuskaa. Alueelliset erot ovat suuret. Vaihtelua on 0,4 prosentista jopa kuuteen prosenttiin.

Myös Suomessa nuuskan käyttö vaihtelee suuresti alueittain. Käyttöä on enemmän siellä, missä saatavuus on parempi. Eniten käyttäjiä on länsirannikolla ja Ahvenanmaalla. Suurimassa osassa Suomea nuuskaa käytetään vain vähän, alle 0,5 prosenttia väestöstä.

– Toisaalta siellä missä sitä käytetään ja missä naisetkin nuuskaavat, se on yleisintä nimenomaan nuorilla naisilla, jotka myös tulevat raskaaksi, sanoo tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tupakointi nuuskan käyttöä yleisempää

Kun nuuskan käytöstä on neuvoloissa kysytty, ilmi on tullut yksittäistapauksia. Esimerkiksi Oulu on ottanut nuuskan mukaan kyselyynsä noin 10 vuotta sitten.

– Vanhoihinkin äitiyskortteihin on merkitty nuuskan käyttö, vaikka erillistä kohtaa ei ole ollut, sanoo Oulun kaupungin äitiysterveydenhuollon vastuuterveydenhoitaja Johanna Moilala.

Tilastointia äitien nuuskan käytöstä ei Oulussa kuitenkaan tähän mennessä ole tehty.

Raskaudenaikainen tupakointi on sen sijaan yleisempää, mutta sekin on ollut ainakin paikoin vähenemään päin. Esimerkiksi vuonna 2014 synnyttäneistä kouvolalaisista äideistä tupakoi 13,5 prosenttia, toissa vuonna 11 prosenttia ja viime vuonna viisi prosenttia.

Terveystottumuksista ei välttämättä kuulla totuutta

Ihmiset kaunistelevat kysyttäessä terveystietojaan, niin painoaan kuin liikuntatottumuksiaan. THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler kuitenkin arvelee, että äitiysneuvolan tiedot ovat luotettavampia.

– Suurimmalle osalle raskaus on toivottu ja lapselle halutaan vain parasta. Tämän vuoksi uskon, että moni vastaa kysymyksiin luotettavasti, sanoo Gissler.

Kouvolan neuvolatoiminnan osastonhoitaja Johanna Merta ei ota kantaa siihen vastaavatko vanhemmat neuvolan kyselyihin luotettavasti. Esimerkiksi satunnaisen tupakoinnin voi salata. Samoin nuuskan käytön kertomista saatetaan arkailla.

– Tiedetään vaarat, mutta käyttöä ei haluta kertoa, koska tiedetään terveydenhoitajan puuttuvan käyttöön. Päivittäinen tupakointi paljastuu, vaikka äiti ei sitä neuvolassa kertoisikaan. Terveydenhoitaja voi päätellä sen jo aistinvaraisesti äidin tuoksusta, sanoo neuvolatoiminnan osastonhoitaja Johanna Merta Kouvolasta.

Samoja kokemuksia on Oulussa.

– Osa myöntää ja osa jää kiinni pelkästään hajun perusteella. Oulussa on mietitty myös häkämittareita, mutta toistaiseksi niitä ei ole otettu käyttöön, kertoo äitiysterveydenhuollon vastuuterveydenhoitaja Johanna Moilala Oulusta.

Tarpeellinen lisäys päihteiden käytön kartoitukseen

Vaikka nuuskan käyttö naisilla on harvinaista, ei se ole aivan tavatonta. Äitiä useammin käyttäjä on isä.

– Isien nuuskan käyttö on lisääntynyt valtavasti. Sen on huomannut tässä vuoden sisällä. Toivottavasti ilmiö ei leviä nuoriin naisiin, toivoo Johanna Moilala.

THL:n mukaan nuuskan käyttö on kansanterveysongelma, johon ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Sen vuoksi asia haluttiin tuoda mukaan myös äitiyskorttiin.

– Hyvä ja tarpeellinen lisäys, myöntää Kouvolan kaupungin neuvolatoiminnan osastonhoitaja Johanna Merta.

Sairaalassa osataan varautua vauvan vieroitusoireisiin, kun äidin nuuskan käyttö on merkitty korttiin.

– Vaikka ne olisivat vain yksittäistapauksia, merkintä on tarpeellinen. Ilman sitä syytä vieroitusoireisiin ei osattaisi edes epäillä, perustelee äitiysterveydenhuollon vastuuterveydenhoitaja Johanna Moilala Oulusta.