Moottoripyöräpoliisin Ylitorniolla kaiteeseen kiilannut mies tuomittiin murhan yrityksestä

Mies tuomittiin yhdeksän vuoden ja kuuden kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen. Mies on tuomittu aiemmin taposta.

murhayritykset
Oikeuden istunto.
Yle

Ylitorniolla viime syksynä moottoripyöräpoliisin kaiteeseen kiilannut torniolaismies on tuomittu keskiviikkona Kemi-Tornion käräjäoikeudessa murhan yrityksestä. Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli tekohetkellä syyntakeinen. Oikeus katsoi, että teko oli tahallinen ja tekijä tiesi, että seurauksena olisi hyvin todennäköinen poliisin kuolema.

Poliisi loukkaantui tapahtumassa vakavasti ja hänet kuljetettiin tajuttomana helikopterilla hoitoon Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Poliisille aiheutui tapahtumasta lukuisia vammoja, joista hän kärsii edelleen.

Mies ajoi ennen tekoaan huomattavaa ylinopeutta, eikä noudattanut poliisin pysähtymiskäskyä. Oikeuden mukaan miehen motiivina oli ajaa poliisia karkuun ja viestiä poliisille uhkaavalla tavalla, ettei häntä kannata pysäyttää.

Mies tuomittiin oikeudessa yhdeksän vuoden ja kuuden kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen. Vankeusrangaistus on kärsittävä kokonaisuudessaan eli siinä ei ole mahdollisuutta ehdonalaisuuteen. Mies oli tekohetkellä ehdonalaisessa vapaudessa aiemmin tekemästään taposta. Myös tämä tuomio huomioitiin vankeusrangaistuksen pituudessa.

Lisäksi mies syyllistyi tapahtumassa liikenneturvallisuuden vaarantamiseen sekä virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Mies tuomittiin myös rattijuopumuksesta sekä huumausaineiden köyttörikoksista.

Oikeudessa mies määrättiin maksamaan tapahtumassa loukkaantuneelle poliisille korvauksia noin 25 000 euroa sekä Lapin poliisilaitokselle noin 1500 euroa vaurioituneista varusteista.

Päätöksestä voi valittaa Rovaniemen hovioikeuteen.