1. yle.fi
  2. Uutiset

Identtiset kolmoset pelaavat jalkapalloa samoilla pelipaikoilla, mutta eri joukkueissa – "Hymy ja arvot yhteisiä"

Ekmarkin veljeskolmikko on tehnyt suomalaista urheiluhistoriaa. He saattavat esiintyä samassa jalkapallo-ottelussa Mikkelissä tämän kauden aikana.

Identtiset kolmoset
Jalkapalloilevat kolmoisveljet Tommi, Sami ja Miika Ekmark Mikkelissä.
Identtiset kolmoset Tommi Ekmark, Sami Ekmark ja Miika Ekmark pelaavat kaikki jalkapalloa Kakkosessa Mikkelissä. Tommi Ekmark ja Miika Ekmark edustavat Mikkelin Pallo-Kissoja ja Sami Ekmark Mikkelin Palloilijoita.Esa Huuhko / Yle

Ekmarkin identtiset kolmoset Miika, Sami ja Tommi ovat tehneet tämän kauden aikana suomalaista palloiluhistoriaa jalkapallon Kakkosessa.

Koskaan aiemmin eivät identtiset kolmoset ole pelanneet palloilulajissa näin korkealla tasolla Suomessa missään lajissa. Kakkonen on jalkapallossa kolmanneksi ylin sarjataso.

– Markku Kasilallakaan, joka on koonnut matrikkelin Suomen jalkapallon kolmen ylimmän sarjatason pelaajista, ei ollut tietoa aiemmista kolmosveljeksistä Suomen jalkapallokentillä. Minulla ei ole tietoa muidenkaan lajien kolmosista, eikä kollegoillakaan täällä Urheilumuseolla, kertoo erikoistutkija Vesa Tikander Urheilumuseosta.

Tikander oli lisäksi yhteydessä tunnettuun urheilutietäjään Vesa-Matti Peltolaan. Peltolalle tuli suomalaisista korkean tason kolmosista mieleen vain Backin kolmoset. Sara Back ja Camilla Back ovat päässeet mitaleille bikinifitnessin MM-kisoissa ja SM-kisoissa ja Robert Back klassisen kehonrakennuksen SM-kisoissa.

Minä olen neljä senttiä Miikaa ja Samia pidempi eikä heillä kasva parta niin hyvin kuin minulla.

Tommi Ekmark

Palloilulajeissa Suomessa pelaa Vahvelaisen kolmoset naisten Ykköspesiksessä eli toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Lisäksi Vahvelaiset pelaavat junioritasolla Superpesistä. Vahvelaiset edustavat Hyvinkään Tahkoa (siirryt toiseen palveluun). Kolmosista Tessa Vahvelainen ja Oona Vahvelainen ovat identtisiä keskenään. Lotta Vahvelainen ei ole identtinen kolmossiskojensa kanssa.

Kolmoset yhdessä näinkin korkealla tasolla urheilussa ovat muuallakin maailmassa harvinaisia. Identtiset kolmoset ovat vielä harvinaisempia.

Tunnetuimmat identtiset kolmoset urheilumaailmassa ovat virolaiset Leila Luik, Liina Luik ja Lily Luik, jotka vuonna 2016 juoksivat Rion olympialaisten maratonilla (siirryt toiseen palveluun). Siskokset olivat ensimmäiset kolmoset olympialaisissa. Kaksosten osallistuminen olympialaisiin on ollut huomattavasti yleisempää (siirryt toiseen palveluun).

Vastakkain tällä kaudella?

Ekmarkin veljekset pelaavat tällä hetkellä kaikki Mikkelissä. Miika Ekmark ja Tommi Ekmark edustavat Mikkelin Pallo-Kissoja ja Sami Ekmark Mikkelin Palloilijoita.

Veljekset ovat 23-vuotiaita. Miesten syntymäaika on 29.12.1993. Kolmoset ovat lähtöisin Kaavilta.

Ekmarkin identtiset kolmoset tekevät lisää historiaa tällä kaudella, jos he pelaavat samassa ottelussa Mikkelissä. Torstaina 8. kesäkuuta pelataan Mikkelin paikallisottelu Mikkelin Palloilijat vastaan Mikkelin Mikkelin Pallo-Kissat. Veljekset eivät kohtaa toisiaan, koska Mikkelin Palloilijoiden Sami Ekmarkin polvivamma pitää hänet poissa ottelusta.

Veljekset saavat uuden mahdollisuuden elokuussa tämän kauden toisessa Mikkelin paikallisottelussa.

Veljekset pelaavat lähtökohtaisesti puolustajina. Kolmikko muistelee, että pihapeleissä ensin Kaavilla ja myöhemmin Jyväskylässä yksi hyökkäsi ja kaksi yritti estää maalintekoa.

– Liian vähän on tullut pienenä pomputeltua palloa. Kyvyt sopii paremmin puolustuspäähän pallon pois ottamiseen kaverilta kuin että itse pystyisi ohittamaan kavereita, Miika Ekmark tuumaa naurahtaen.

– Voihan se olla, että valmentajat ovat olleet väärässä. Tommi on tehnyt maaleja tällä kaudella. Meikäläiselläkin on maali jo tällä kaudella, Sami Ekmark nauraa.

Tommi Ekmark nostettiin hyökkääjäksi (siirryt toiseen palveluun) viime viikonloppuna. Hän on pelannut hyökkääjänä aiemminkin. Samoin Sami Ekmarkilla on kokemusta hyökkääjänä.

Hymy ja arvomaailma yhdistävät

Identtiset kolmoset kertovat olevansa ihmisinä aika samanlaisia.

– Olemme hymyileviä, sosiaalisia ja iloisia, Sami Ekmark toteaa.

– Arvomaailma on aika lailla samanlainen. Ajattelemme asioista ja ihmisistä suht koht samalla tavalla ja viihdymme tietynlaisten kavereiden seurassa. Meillä on ollut sama kaveripiiri koko ikämme. Omia kavereita ei oikeastaan ole, Tommi Ekmark pohtii.

Minä olen meistä pehmein ihminen. Tommi on vastakohta, hän voi reagoida hyvin voimakkaasti.

Miika Ekmark

Lisäksi kaikki veljekset työskentelevät hoitoalalla. Pieniä erojakin kolmikko löytää.

– Minä olen neljä senttiä Miikaa ja Samia pidempi eikä heillä kasva parta niin hyvin kuin minulla. Minä olen tehnyt tällä kaudella jo kolme maalia, Tommi Ekmark naurattaa veljiään.

Veljesten mukaan he ovat pelikentällä melko hyviä samoissa asioissa, vaikka joku on toistaan parempi jossakin yksittäisessä asiassa. Samassa joukkueessa pelaavien Miikan ja Tommin joukkuekaverit erottavat miehet toisistaan pelikentällä.

Identtisten kolmosten luonteissa on eroja.

– Minä olen meistä pehmein ihminen. Tommi on vastakohta, hän voi reagoida hyvin voimakkaasti, miettii Miika Ekmark.

Pallo veljille on katastrofi

Mikkeliin Ekmarkit tulivat samaan aikaan paljolti sattumalta. Mikkelin Palloilijoissa pelaava Sami Ekmark saapui Mikkeliin ensin. Miika Ekmark ja Tommi Ekmark kertovat, että veljen tai veljien pelaaminen samassa kaupungissa oli kuitenkin pieni etu.

– Ei se huono asia ollut, että velipoika on samassa joukkueessa ja Sami paikallisvastustajassa, kertoo viimeisimpänä sopimuksen Mikkeliin kirjoittanut Tommi Ekmark.

Jos veljekset pelaavat elokuussa vastakkain, veljet tietävät pelin etenemisen. Identtisillä kolmosilla on selvästi samanlainen huumorintaju.

- Sami ei juuri kikkaile, siinä on fakta. Jos hän kikkailee, mennään kovaa omaan päähän. Yleensä hän yrittää ykkösellä pistää pallon mahdollisimman kauas. Jos hän yrittää ottaa pallon haltuun, se lähtee silti parin metrin päähän ja taas mennään omaan päähän, Mikkelin Pallo-Kissojen Tommi Ekmark miettii Mikkelin Palloilijoiden Sami Ekmarkin peliä.

Sami Ekmark vastaa samalla mitalla.

- Voisin sanoa saman sekä Tommista että Miikasta. Annan yhden ohjeen MP:n päävalmentajalle Ilkka Mäkelälle. Anna pallo Tommille ja Miikalle ja hyviä asioita seuraa meille, eli MP:lle, Sami Ekmark naurattaa veljiään.

Juttua täydennetty 9.6.2017 kello 10.16: Juttuun lisätty tieto Vahvelaisen kolmosista, jotka pelaavat naisten Ykköspesistä Hyvinkään Tahkossa. Vahvelaisen kolmosista kaksi on identtisiä sisaruksia keskenään.

Lue lisää: Identtiset kolmoset herkästi samalle alalle – Sairaanhoitaja, fysioterapeutti ja lastentarhanopettaja.

Lue seuraavaksi