Tutkija: Raqqan menetys nujertaa Isisin, mutta ei lopeta terrorismia

Vaikka Isis menettää jalansijansa Syyriasta, sen nousun perustana olevat yhteiskunnalliset ongelmat ovat edelleen olemassa.

Raqqa
SDF:n kurditaistelijoita Al-Hazeeman kylässä Raqqan lähistöllä.
SDF:n kurditaistelijoita Al-Hazeeman kylässä Raqqan lähistöllä.Youssef Rabie Youssef / EPA

Terroristijärjestö Isis on menettämässä viimeisen hallussaan olevan suurkaupungin, Raqqan. Kaupunkiin hyökkää länsimaiden tukema, kurdi- ja arabiryhmittymistä koostuva Syrian Democratic Forces SDF. Myös Syyrian armeija lähestyy kaupunkia.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Juha Kukkola uskoo, että kun Raqqa aikanaan vallataan, on se Isisille lopullinen isku. Raqqa on ollut vuodesta 2014 lähtien Isisin pääkaupunki. Sillä on ollut tärkeä ideologinen ja hallinnollinen merkitys.

Isis-taistelijoilla ei Raqqan jälkeen ole juuri paikkaa minne mennä. Tästä syystä Raqqan taistelusta odotetaan hyvin veristä ja pitkäaikaista.

Isis on jo kuukausien ajan tiennyt, että hyökkäys Raqqaan on tulossa. Kaupunki on rakennettu täyteen puolustusrakennelmia ja ansapommeja. Sotajoukkojen välissä siviilit yrittävät vain pysyä hengissä ja paeta.

Terrorismi jatkuu, kapinan syyt yhä voimassa

Juha Kukkola ennakoi, että vaikka Isis menettää viimeisen tukikohtansa, sen toiminta jatkuu muodossa tai toisessa.

– Valitettavasti nämä ääriaatteet tulevat elämään niin pitkään, kunnes tuon alueen perimmäiset ongelmat, jotka ovat taloudellisia, yhteiskunnallisia ja osin myös uskonnollisia, on ratkaistu. Eli pohja, jolta tuo liike on noussut, on edelleen olemassa, Kukkola ennustaa.

Hän pohdiskelee Isis-järjestön tulevaisuutta.

– Se voi muuttaa nimeään, se voi hajota pienemmiksi ryhmiksi. Tavalla tai toisella se kuitenkin jatkaa toimintaansa. Jos tämä ns. kalifaatti menettääkin perustansa, se ei estä sitä, että terrorismi, kumouksellinen sodankäynti ja sissisodankäynti Syyrian ja Irakin hallitusten valtaamilla alueilla jatkuisi.

Jos Irakin ja Syyrian hallitukset eivät kykene ratkaisemaan alueen ongelmia, liike saattaa nousta uudelleen, Kukkola varoittaa.

Kuka ottaa Raqqan haltuunsa?

Raqqan kaupungin tulevaisuus on hankala ennustettava. SDF-ryhmittymä on löyhä liittouma. Kurdeilla on aikomuksenaan perustaa Pohjois-Syyriaan autonominen alue, mutta Syyrian hallitus ei sitä hyväksy.

Raqqa on myös arabikaupunki, eivätkä asukkaat hyväksyisi kurdeja hallinnoijikseen.

Juha Kukkola
Juha KukkolaYle

Kukkola uskoo, että valloitus jää SDF:n ja sitä tukevien länsiliittoutuneiden tehtäväksi. Syyrian armeija lähestyy idän suunnasta, ja varmaan myös haluaa osallistua Raqqan takaisinvaltaukseen.

Kukkolan mukaan voisi olla mahdollista, että SDF luovuttaa Raqqan Syyrian hallinnolle eräänlaisena hyvän tahdon eleenä.