Pyykinpesun ja mehunjuonnin tutkija muistuttaa julkisten laitosten vastuusta, kun Pariisin ilmastosopimus köhii

Kestävää kulutusta voidaan edistää ilman valtiosopimuksia, ratkaisut tehdään paikallisesti. Julkisilla laitoksilla on paljon vastuuta ja valtaa, sanoo tutkija.

kestävä kehitys
Lasillinen tuoremehua.
Mehukaupan muutokset ovat lisänneet hiilidioksidipäästöjä: kylmäketju kuluttaa energiaa.Henrietta Hassinen / Yle

Manchesterin yliopistossa on monitieteellinen Kestävän kulutuksen instituutti: kolmisenkymmentä tutkijaa, jotka etsivät ratkaisuja siihen, miten arjen rutiineja voidaan muuttaa kestävämpään suuntaan.

Alallaan arvostetun laitoksen yksi kansainvälisesti tunnettu nimi on Josephine Mylan. Mylan on avannut syy- ja seuraussuhteita jokapäiväisessä kulutuksessa. Mutta palataan pyykinpesuun, lihansyöntiin ja mehunjuontiin tuonnempana.

Josephine Mylan.
Arkirutiinien muutokseen tarvitaan mukaan isot firmat, sääntelyä ja tutkimustietoa, sanoo kestävän kulutuksen tutkija Josephine Mylan Manchesterin yliopistosta.Jussi Mansikka / Yle

Manchesterilainen Mylan on saapunut Suomen Manseen, Tampereen yliopistolle, yhteiskuntatieteilijöiden ympäristötutkimuksen konferenssin yhdeksi pääpuhujaksi. Teemana on toivo.

Trump ei vienyt toivoa

Pariisin ilmastosopimuksen odotukset romahtivat, kun presidentti Donald Trump ilmoitti, että kyllä lähtee Yhdysvallat sopimuspöydästä – "Bad deal, America first!"

Tutkija Josephine Mylanin mielestä tilanne ei ole läheskään toivoton, koska valtiosopimukset ovat valtiosopimuksia, mutta kulutuspäätöksiä tehdään hyvin monella tasolla, yksityisesti, yhteisöissä ja kansallisesti.

Yhteisöjä on paljon ja niillä on valtava ostovoima.

Josephine Mylan

– Julkisella rahoituksella toimivat laitokset ovat tärkeässä roolissa, kuten yliopistot, sairaalat ja poliisilaitokset. Yhteisöjä on paljon ja niillä on valtava ostovoima.

– Kyse ei ole pelkästään ostovoimasta, vaan myös vaikutusmahdollisuudesta uusien markkinoiden ja kulutustottumusten luomiseksi.

Kestävän kulutuksen tutkija tarkoittaa yksinkertaisesti esimerkiksi lihan vähentämistä laitosruokailussa ja sen korvaamista hyvillä vaihtoehdoilla. Voi olla että uudet ruuat siirtyvät koteihinkin.

Matalalämpöinen pyykinpesu säästää paljon

Harvemmin tulee ajatelleeksi sitä, että Euroopassa jokainen sekunti käynnistetään noin 1130 pesukonetta. Siis jokainen sekunti. Siksi on tärkeää, miten pyykkiä pestään.

– Yksittäisen kuluttajan toimin voidaan edistää kestävää kulutusta, mutta isot muutokset kulutukseen vaativat teollisuuden ja kaupan osallistumista, Josephin Mylan sanoo ja kertoo miten pyykinpesutottumukset muuttuvat parempaan suuntaan.

Kysymys on ollut noin kahdenkymmenen vuoden prosessista.

Yksi pesuainevalmistajista asetti vuonna 1999 tavoitteeksi alentaa pyykinpesun lämpötilaa. Kymmenisen vuotta myöhemmin pesuainevalmistajien yhteinen järjestö lähti mukaan viidessä EU- maassa toteutettuun "mieluummin 30 asteessa" -kampanjaan.

Pyykkiä pesukoneessa.
Jussi Mansikka / Yle

Kampanjan aikana pyykinpesun keskilämpötila putosi vain kolmella asteella, mutta energiaa säästyi 180 000 ihmisen vuosikulutuksen verran.

Pesuaineita ja pesukoneita oli muutettava

– Palapelissä oli monta palaa. Piti vaihtaa pesuaineisiin, jotka toimivat alhaisissa lämpötiloissa ja pesukoneisiin tarvittiin matalien lämpötilojen pesuohjelmia.

Eivät ainoastaan kuluttajat ole vastuussa.

Josephine Mylan

Aluksi pesukoneteollisuus ei halunnut valmistaa uudenlaisia koneita. Tarvittiin poliittista ohjausta, eli EU:n ohjeistusta.

– On muistettava, etteivät ainoastaan kuluttajat ole vastuussa. Näissä prosesseissa on paljon toimijoita.

– Isot firmat ovat tärkeitä, sääntely on tärkeää, tutkimustieto on tärkeää. Kun kaikki nämä yhdessä ratkaisevat samaa ongelmaa, on mahdollisuus muuttaa tapoja. Tämä vie paljon aikaa.

Ilmastonmuutos ei vaikuta lihansyöntiin, mutta se vähenee

Lihankulutus vähenee myös Britanniassa.

– Lihansyönnin väheneminen ei johdu niinkään halusta vähentää hiilidioksidipäästöjä, vaikka niin käykin. Meillä tärkein syy on terveellisyys. Ravitsemusammattilaiset ovat onnistuneet saamaan viestinsä läpi.

Kestävän kulutuksen kannalta on hyvä, kun on useita syitä muuttaa käyttäytymistä.

Josephine Mylan

Josephine Mylan on liha-asiassa toiveikas.

– Kestävän kulutuksen kannalta on hyvä, kun on useita syitä muuttaa käyttäytymistä. Jos samalla kasvisruoka tulee entistä houkuttelevammaksi, voi tapahtua suuri muutos.

Mehupuolen murheena ”tuoreus”

Tampereella vieraillut kestävän kulutuksen tutkija ei tuonut mukanaan pelkästään ilosanomaa. Kulmien kurtistelua aiheuttaa niinkin arkinen asia, kuin mehun juominen.

Lasiin kaadetaan entistä enemmän hiilidioksidipäästöjä aiheuttavaa mehua. Itse mehu ei ole muuttunut, mutta sen kuluttamisen tapa on muuttunut.

Alun perin terveyssyillä, C-vitamiinin tarpeella, yleistynyt appelsiinien puristaminen mehuksi muuttui valmiiden, tiivisteistä valmistettujen mehujen juomiseen.

Viime vuosina myyntitavaksi on tullut mehujen myynti kylmänä tuoreuden nimissä – ja tämä kylmäketju lisää energiankulutusta ja päästöjä.

Josephine Mylanin mielestä tuoreus-sanasta pitäisi puhua lainausmerkein. Mehutehtaan raaka-aine on saattanut tulla samalla laivalla kuin tiivisteetkin Brasiliasta. Mehu maustetaan tuotemerkin standardien mukaan ja jäähdytetään "tuoreeksi".

Summa summarum: pyykkiveden lämpötilaa voin laskea, mutta voinko ostaa mehua lämpimänä? Toivottavasti.

Appelsiineja
Kalevi Rytkölä / Yle